Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viinin tarjoilu lisääntyy vanhainkodeissa

Attendo tuo alkoholin juhla-aterioille. Anniskeluluvat ovat vielä harvassa.

Kotimaa
 
Iisakki Härmä
Palmian ravintolasta Riistavuoren vanhustenkeskuksessa saa viiniä ja vodkaa, jos tietää kysyä.
Palmian ravintolasta Riistavuoren vanhustenkeskuksessa saa viiniä ja vodkaa, jos tietää kysyä.

Ainoastaan tiskin ylärajaan ripustetut viinilasit ja hinnasto vihjaavat, että Riistavuoren vanhustenkeskuksen ravintolassa on anniskeluoikeudet.

Ravintolapäällikkö Piia Heikkilän mukaan vakioasiakkaat tietävät kyllä, mitä on tarjolla.

"Täältä tilataan punaviiniä, kuohuviiniä, konjakkia. Lisäksi menee Finlandia-vodkaa. Meillä oli jossain vaiheessa oluttakin, mutta sillä oli huono menekki."

Helsingin Riistavuoren palvelutalon asukkaat ovat melko poikkeuksellisessa asemassa. Jos ikäihmisen elämäntapoihin on aiemmin kuulunut viinilasi silloin tällöin aterian yhteydessä, perinnettä on usein hankala jatkaa, kun siirrytään hoivakotiin tai tuetun asumisen yksikköön.

Maanantaina terveys- ja sosiaalipalveluiden yksityinen tuottaja Attendo tiedotti, että jatkossa kaikissa sen hoivakodeissa voidaan tarjoilla viiniä, vaikkakin lähinnä juhla-aterioiden yhteydessä. Kyse ei ole varsinaisesta anniskelusta, sillä tarjoilu tapahtuu harvakseltaan ja sisältyy aterioiden hintaan.

Attendon laatu- ja kehitysjohtaja Paula Pohto-Kapiainen pitää mahdollisena, että jatkossa viinitarjoilua voitaisiin laajentaa esimerkiksi sunnuntain aterioille. Viini on hänen mukaansa yksi tekijä, jolla ruokailuun haetaan laatua ja yhteisöllisyyttä.

"Tavoitteena on se, että asiakas saisi jatkaa mahdollisimman pitkälle sitä elämää, jota on elänyt, myös hoivakodissa."

Myös vapaampi, keskieurooppalaistyylinen alkoholikulttuuri voi ajan myötä tehdä tuloaan hoitolaitoksiin, mikäli alkoholiin tottunet uudet sukupolvet sitä alkavat vaatia.

"Jos katson kymmenen vuoden päähän, niin hyvinkin saattaa olla hoivakoteja, joissa on anniskeluoikeus. Toivon ainakin niin", Pohto-Kapiainen sanoo.

Toistaiseksi anniskeluoikeuksia on vain kevyemmin tuetun vanhusten palveluasumisen yhteydessä ja niissäkin harvakseltaan.

Esimerkiksi Riistavuori on yksi neljästä Helsingin kaupungin palvelukeskuksesta, joissa on kaupungin liikelaitos Palmian ravintola anniskeluoikeuksilla.

Riistavuoren palvelutalossa 13 vuotta asunut Lyyli Lehtonen, 92, ei ole toistaiseksi nähnyt alkoholitarjoilusta koituvan suurempia ongelmia, vaikka hän itse on täysin raitis.

Kerran eräs jo edesmennyt asukas nuukahteli niin pahasti humalassa, että tämä oli kiidätettävä sairaalaan.

"En ollut koskaan nähnyt naista humalassa, ainakaan sillä tavalla", Lehtonen kertoo.

Riistavuoressa alkoholiannosten määrä on rajoitettu kolmeen asiakasta kohden.

Henkilökunta katsoo asukkaiden alkoholinkäytön perään muutenkin, esimerkiksi kaatumiseen tai lääkkeiden yhteisvaikutukseen liittyvien riskien vuoksi.

Yleisesti ottaen alkoholia saa silti palvelutalossa pitää hallussa samalla tavalla kuin kuka tahansa omassa kodissaan. Yöpöydän lokeroon tai lääkekaappiin varastoitu oma konjakkipullo on myös useimmissa hoivakodeissa tuttu ja enimmäkseen sallittu ilmiö.

Lyyli Lehtosen mielestä alkoholinkäyttö jakaa palvelukeskuksen asukkaita hieman eri seurueisiin. Näin kävi esimerkiksi televisiohuoneessa.

"Siellä oli kolme tyttöä ja yksi mies, jotka aina ottivat alkoholia. Me muut ei otettu ja oltiin sitten viereisessä pöydässä. Ja paremmin meni."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat