Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomeen tulee tänä kesänä ennätysmäärä thaipoimijoita

Tuore sopimus työllistämisen pelisäännöistä voi suojata tulijoita väärinkäytöksiltä

Kotimaa
 
Timo Lindholm
Posiolainen marjayrittäjä Petri Lehtiniemi näyttää, miten viileä alkukesä on vaikuttanut mustikan kukintaan. Lehtiniemelle on tulossa heinäkuussa töihin thaimaalaisia poimijoita.
Posiolainen marjayrittäjä Petri Lehtiniemi näyttää, miten viileä alkukesä on vaikuttanut mustikan kukintaan. Lehtiniemelle on tulossa heinäkuussa töihin thaimaalaisia poimijoita. Kuva: Timo Lindholm

Suomeen odotetaan tänä vuonna ennätysmäärää thaimaalaisia metsämarjanpoimijoita. Viisumeja myönnetään 3 500 poimijalle. Viime vuonna luku oli parisataa pienempi.

Lisäksi Thaimaasta saapuu noin 300 poimijoiden avustajaa, muun muassa kokkeja, autonkuljettajia ja autonkorjaajia.

Fakta

 Valtaosa Suomen ulkomaisista metsämarjanpoimijoista tulee Thaimaasta. He saapuvat Suomeen turistiviisumilla. Tulijat eivät ole työsuhteessa ja ovat näin ollen ilman työntekijöille kuuluvia oikeuksia tai palkkaturvaa.

 Ensimmäiset thaimaalaiset poimijat tulivat Suomeen vuonna 2005 Riitan Herkun kutsumana. Vuodesta 2006 kutsujina oli muitakin yrityksiä.

 Poimijoiden työoloissa ja ansioissa alkoi pian ilmetä ongelmia. Osa poimijoista jäi reissusta tappiolle.

 Vuonna 2014 selvitysmies Markku Wallin tutki ulkomaalaisten poimijoiden työskentelyolosuhteita ja esitti useita parannusehdotuksia poimijoiden asemaan. Hänen mukaansa marjanpoimijat pitäisi palkata työsuhteeseen.

 Marjayritykset ovat vastustaneet esitystä. Niiden mukaan työsuhde tekisi poimijoista verovelvollisia, mikä nostaisi marjojen hintaa.

 Nyt voimaan tullut aiesopimus ei velvoita palkkaamaan poimijoita työsuhteeseen, mutta se pyrkii parantamaan poimijoiden asemaa muilla keinoilla.

Thaimaalaisten poimijoiden määrä on ollut tasaisessa kasvussa siitä lähtien, kun ensimmäiset saapuivat Suomeen kymmenen vuotta sitten.

Metsämarjanpoimijoiden oikeuksia suojaa tänä kesänä ensimmäistä kertaa aiesopimus työllistämisen pelisäännöistä. Marjayritykset solmivat sopimuksen yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa vuoden 2014 joulukuussa.

Mukana on 20 yritystä. Tänä vuonna viisumeita myönnettiin vain niiden yritysten kutsumille poimijoille, jotka ovat mukana sopimuksessa.

Aiesopimus velvoittaa yrityksiä muun muassa parantamaan poimijoiden perehdytystä ja majoitusolosuhteita.

Sopimuksessa on 26 kohtaa, joista osa sisältää useita yksityiskohtaisia velvoitteita. Marjayritykset vastaavat muun muassa siitä, ettei metsiin jää roskia poimijoiden jäljiltä ja että majoituspaikoissa on ensiapulaukkuja.

Sääntöjen laiminlyöminen vaikuttaa viisumien saantiin tulevaisuudessa.

Posiolainen marjayrittäjä Petri Lehtiniemi pitää pelisääntöjä tervetulleina. Hän koki kovan tappion viime kesänä, kun suurlähetystö epäsi häneltä luvan työllistää thaimaalaisia poimijoita. Syynä oli se, että vuonna 2013 poimijoiden tulot jäivät liian pieniksi.

Lehtiniemen mukaan ansiot putosivat siksi, että hän ilmoitti lähetystölle rehellisesti kaikki poimintatuloista pidättämänsä bensa- ja muut sivukulut.

"Osa yrityksistä ei toiminut näin. Kävin itse keväällä lähetystössä Thaimaassa ja siellä myönnettiin, että kuluraportointi on kirjavaa."

Lehtiniemi toivoo, että sopimus yhtenäistää käytäntöjä.

Tänä vuonna posiolaisyrittäjä vastaanottaa taas noin 180 thaipoimijaa. Hän kertoo panostaneensa vuosi vuodelta enemmän rekrytointiin poimijoiden kotimaassa. Thaimaalainen vaimo käy valitsemassa työntekijät paikan päällä.

"Muuten käy helposti niin, että sieltä tulee lomailijoita, joiden tarkoitus ei ole tienata. Poimijan pitää kerätä noin 70 päivässä 3 000–3 500 kiloa marjoja, jos haluaa päästä ansioille."

Aiempina vuosina Lehtiniemi on palkannut myös ukrainalaisia, mutta nyt hän on päättänyt keskittyä thaimaalaisiin. Ukrainalaiset tulevat usein omilla autoillaan, ja heitä on vaikea valvoa siinä määrin kuin aiesopimus velvoittaa, Lehtiniemi sanoo.

Kylmien ilmojen vuoksi Lapin marjasato kypsyy tänä vuonna myöhässä. Lehtiniemen kutsumat poimijat saapuvat silti sovitusti heinäkuun puolivälissä.

"Perehdytys kestää pari päivää. Sen jälkeen aloitamme poiminnan Etelä-Suomesta. Paikat on valmiiksi katsottuina."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat