Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulipolte-kasvitautia havaittu ensi kertaa Suomessa

Bakteerin mahdollisesti saastuttamia päärynäntaimia on myyty kuluttajille

Kotimaa
 
Rio Gandara HS
Tämä vuosikymmeniä vanha, mutta terve päärynäpuu kurkottaa kohti korkeuksia Kumpulan siirtolapuutarhassa Unikkotiellä.
Tämä vuosikymmeniä vanha, mutta terve päärynäpuu kurkottaa kohti korkeuksia Kumpulan siirtolapuutarhassa Unikkotiellä. Kuva: Rio Gandara HS

Manner-Suomesta on löydetty ensimmäistä kertaa hedelmä- ja koristekasveille vaarallisen tulipolte-bakteeritaudin saastuttamia kasvien taimia, kertoo Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Tulipoltetta löytyi virolaisperäisistä Pepi-päärynäpuun taimista, joita on ollut myynnissä useissa taimimyymälöissä Etelä- ja Keski-Suomessa, lähinnä Rautioissa ja K-Raudoissa. Kaikki taimet on vedetty pois myynnistä, mutta taimia ehti jo mennä kaupaksi.

Fakta

Mikä on tulipolte?

 Tulipolte on bakteerin aiheuttama hedelmä- ja koristekasvien vaaralliseksi luokiteltu kasvitauti.

 Bakteerin tärkeimmät isäntäkasvit Suomessa ovat omena- ja päärynäpuut, tuhkapensaat, pihlajat, tuomi- ja orapihlajat, ruusukvittenit ja aroniat.

 Tulipoltetta voi esiintyä vain isäntälajeilla. Ihmiselle kasvitauti ei ole haitallinen.

 Ensimmäisenä oireena sairastuneet versot lakastuvat ja taipuvat alaspäin. Myöhemmin versot mustuvat ja kuolevat. Lämpimällä säällä sairaasta kasvista saattaa erittyä bakteerilimaa.

 Jos epäilet tulipoltetartuntaa puutarhassasi, ota yhteys Eviran kasvitarkastajiin.

Lähde: Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

Noin 300 taimen päärynäpuuerän on tuonut maahan Maisematukku Oy. Yrittäjä Kari Selonen Maisematukusta kertoo, että Eviran tutkimuksissa tulipoltetta on toistaiseksi löytynyt yhdestä kasvista. Selosen mukaan kaikkiaan 284 taimea ehdittiin toimittaa jälleenmyyjille.

"Arviolta yli puolet tuosta taimimäärästä on hävitetty jälleenmyyjillä", Selonen kertoo.

Maisematukussa on tuhottu 16 oireetonta tainta. Jälleenmyyjät, Evira ja Maisematukku ovat pyytäneet taimia ostaneita kuluttajia palauttamaan ne myymälöihin.

"Olen kuullut lukuisista palautuksista, joten vielä kotipihoissa olevien puiden määrä on alle sata", Selonen sanoo.

Eviran jaostopäällikkö Raija Valtonen kertoo, että kovin suuresta ongelmasta ei toistaiseksi ole kyse.

"Tartunta rajoittuu yhteen pienehköön myyntierään. Taimet on vedetty takaisin myynnistä, joten siltä osin tilanne on hallinnassa. On eri asia, jos löydämme tautia taimituotannosta", Valtonen sanoo.

Eviran on tarkoitus valvoa taudin mahdollista leviämistä koko kesän ajan hedelmäviljelmillä ja taimitarhoilla.

Valtosen mukaan tulipolte on vakava kasvitauti, joka levitessään aiheuttaisi suuria ongelmia kotimaisille hedelmänviljelijöille. Myös kotipuutarhureiden hedelmäviljelmät ja koristekasvit kärsisivät.

Valtonen muistuttaa, että taudin leviäminen riippuu paljon säästä. Kostealla ja lämpimällä ilmalla tauti leviää hyvin. Pääasiassa tautia levittävät pölyttävät hyönteiset.

"Nyt on ollut kosteaa, mutta ei kovin lämmintä. Tarvitaan noin 20 asteen lämpötila, että bakteeri lähtee lisääntymään."

Suomella on EU-lainsäädännön mukainen suoja-alue tulipoltetta vastaan. Suomeen ei ole saanut tuoda kuin kasveja, joiden taimet ovat alkuperämaan viranomaisten valvonnassa tuotettuja ja joissa on suojamerkintä.

Suoja-alueen oikeus menetetään, jos kasvintuhooja pääsee leviämään suoja-alueelle pysyvästi. Valtonen muistuttaakin, että esimerkiksi Baltiaan suunnatuilta puutarhaharrastajien bussimatkoilta ei saa tuoda mukanaan taimia, joissa ei ole suojamerkintää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat