Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

A-klinikkasäätiö huolissaan nettiriippuvuudesta

A-klinikkasäätiö on julkaissut nettitestin, jonka avulla voi kartoittaa omaa taipumustaan Facebook-riippuvuuteen.

Kotimaa
 

Jatkuva netissä roikkuminen asettaa uudenlaisia haasteita fyysiselle läsnäololle. Nettikeskusteluun uppoutuneen ystävän kanssa jutteleminen on kiusallista, eikä maanisesti näyttöä näpyttävälle puolisolle tee mieli avautua työpäivän kuulumisista.

Kasvokkaisen seurustelun vähentymisestä ja nettiriippuvuuksien lisääntymisestä huolissaan oleva A-klinikkasäätiö on julkaissut Nuortenlinkki.fi -palvelussaan Facebook-riippuvuustestin, jonka avulla voi selvittää, kuinka hyvin Facebookin käyttö pysyy hallinnassa.

Henkilökohtaisen palautteen lisäksi testi antaa yleisiä vinkkejä netinkäytön kohtuullistamiseen ja sosiaalisten suhteiden hoitamiseen myös sosiaalisen median ulkopuolella. Virallista diagnoosia testitulos ei anna, mutta sen avulla voi kartoittaa omaa suhdettaan netinkäyttöön.

A-klinikkasäätiö kannustaa ihmisiä pitämään taukoa sosiaalisesta mediasta kesäloman aikana ja kokeilemaan, kuinka arki luonnistuu ilman nettiä.

A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki, miksi Facebook-riippuvuutta kartoittava testi tehtiin?

"Vaikka netti tuo mukanaan todella paljon hyvää, siihen liittyy myös omia vaarojaan. Näiden vaarojen esille nostamiseksi ja ihmisten herättelemiseksi ajateltiin, että tällainen testi voisi olla hyvä asia. Toki nettikontaktit ovat joillekin todella tärkeitä, eivätkä ne aina ole huono asia. Jos ihmisen perusasiat ovat kunnossa, niin netin ulkopuoleltakin pitäisi löytyä elämää. Haluamme herätellä ihmisiä miettimään tällaisia asioita."

Onko A-klinikkasäätiö törmännyt nettiriippuvuuksiin enenevissä määrin?

"Nettiriippuvuus nousee teemana esille enemmän kuin aikaisemmin. Haasteena on se, ettei suomessa ole tehty selkeää tutkimusta nettiriippuvuuden esiintyvyydestä. Itse riippuvuus on vaikeasti määriteltävissä, mutta yleisesti netin käytön hallintaongelmiin törmätään enemmän."

Kuinka vakavan ongelman kanssa olemme tekemisissä?

"Kun jokin asia alkaa haitata elämää riittävästi, niin kyllä se vakavaa on. Ihminen eristäytyy ja kontaktit ovat silloin vain netissä. Huolestua voi, jos esimerkiksi muiden jutellessa itse vain aina näpyttää kännykkää, tai jos ilman nettiä oleminen aiheuttaa ahdistuksen ja levottomuuden tunteita. Joillekin saattaa myös tulla merkityksettömyyden tunteita, jos ei facebookissa ole paikalla jatkuvasti. Mieleen nousee kysymys, että unohtavatko ihmiset minut. Nämä merkit kertovat siitä, että elämä on ehkä keikahtanut väärään suuntaan."

Kertoisitko jonkinlaisen räikeän tapausesimerkin nettiriippuvaisen elämästä?

"Muutamia tapauksia on ollut, joissa koko valveillaoloaika on pyöritty netissä. Tällaiset tilanteet on saatu päätöksen vasta, kun koneen töpselit on vedetty seinästä. Kämpästä ei poistuta. Pahimmillaan nettiriippuvuus on elämää rajoittavaa ja kapeuttavaa. Lisäksi on vaarallista terveydelle, kun liikuntaa ei harrasteta ja syödään epäterveellisesti. Nämä ovat ääripäitä. Esimerkiksi nuorten pitäisi oppia normaalia kanssakäymistä. Miten kohtelen muita ihmisiä? Miten kohtaan tunteita ja välitän tunteita itse? Esimerkiksi työelämässä ei pärjää pelkillä nettikontakteilla. Testin on tarkoitus herätellä nuoria ajattelemaan, että netinkin ulkopuolella on elämää."

Eivätkö netti ja sosiaalinen media ole jo niin kiinteä osa ihmiselämää, että niiden runsas käyttö on lähes itsestäänselvyys?

"Netin liiallinen käyttö voi yksipuolistaa asioiden käsittelyä. Netti ja sosiaalinen media ovat hyviä asioita, mutta jos ne alkavat viedä tilaa muilta tavoilta käsitellä ja kohdata asioita elämässä, ei se ole enää hyvä asia. Jos ajattelet, että facebookin tykkäyspeukut ratkaisevat sen, kuinka hyvä päivä on ollut tänään, ei voida enää puhua somen hyvistä puolista."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat