Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kengurut synnyttivät salaa kaksi poikasta Pöytyällä

Harvalla kotieläintilalla on eksoottisia eläimiä. Pöytyällä kenguruemot synnyttivät salaa kaksi poikasta.

Kotimaa
 
Sami Kilpiö
Kengurunpoikanen Papu oli yllätys pöytyäläisen Mustikkatassun kotieläintilan omistajille, sillä kengurut saavat harvoin poikasia vankeudessa.
Kengurunpoikanen Papu oli yllätys pöytyäläisen Mustikkatassun kotieläintilan omistajille, sillä kengurut saavat harvoin poikasia vankeudessa. Kuva: Sami Kilpiö

Ansa-kenguru mutustelee ruohoa varjoisassa aitauksen nurkassa, kun sen vatsapussi äkkiä aukeaa.

Ulos pullahtaa Papu.

Kuusi tärppiä

Kotieläintilojen erikoisuuksia

Muun muassa tällaisia eksoottisia eläimiä löytyy suomalaisilta kotieläintiloilta:

1 Strutsi, Strutsitila Syrjynen, Kirvuntie 76, Pälkäne.

2 Jakkihärkä, Kiviniityn kotieläinpuisto, Iirolantie 108, Sastamala.

3 Jättiläiskilpikonna, Kukka- ja eläinpuisto Escurial, Paavolantie 83C, Liminka.

4 Kenguru, Mustikkatassu, Hirvisuontie 100, Pöytyä.

5 Rukoilijasirkka, Konijänkän Kotieläinpiha, Konijänkäntie, Äkäslompolo.

6 Eläinvanhukset, Wanha Markki, Kylänpääntie 114, Ylistaro.

Keväällä syntynyt hentokarvainen kengurunpoikanen käy haparoimassa muutaman ruohonkorren suuhunsa ja palaa sitten nopeasti takaisin emonsa pussiin.

Pöytyäläisellä Mustikkatassun kotieläintilalla syntyi alkuvuonna kaksi kengurunpoikasta. Niiden tarkat syntymäajat tosin jäivät mysteereiksi.

Ensimmäinen poikanen, Nyyti, paljastui pääsiäisen aikoihin, kun Mustikkatassun väki huomasi Loviisa-emon pussissa liikettä. Toinen poikanen, Papu, löytyi Ansan pussista vappuna.

"Olimme haaveilleet poikasesta, mutta kengurut synnyttävät harvoin vankeudessa. Nyt haave toteutui tuplana", Mustikkatassun emäntä Satu Korpialho iloitsee.

Tilalla pomppii nyt kaikkiaan viisi kengurua. Ne ovat lajinimiltään bennettinvallabeja ja punaniskawallabeja.

Korpialho tilasi kaksi aikuista kengurua välittäjän kautta Belgiasta. Vanhimman kengurunsa, Loviisan, hän osti toimintansa lopettaneelta paimiolaiselta Sievolan kotieläntilalta. Sievolassa oli poikkeuksellisen paljon eksoottisia eläimiä.

Sievolan kotieläintilaa ylläpitänyt Sanna Yöntilä kertoo, että eksoottiset eläimet piristivät tilan liikevaihtoa huomattavasti. Lapsiperheet tulivat katsomaan kenguruja, haisunäätiä ja seepra-aasia jopa Varsinais-Suomen ulkopuolelta.

Poiminta

Karhu häkissä Kempeleen Shellillä

Karhu toimi huoltoaseman vetonaulana Kempeleen Shellillä 1970-luvulla. Huoltamoyrittäjä piti karhua peräkärryn kokoisessa häkissä huoltoaseman takapihalla, jossa sitä saattoi käydä katsomassa.

"Karhuhuoltoasema" sijaitsi nelostien varressa lähellä Kempeleen kunnan ja Oulun kaupungin rajaa. Nykyisin nelostie kulkee Kempeleen halki moottoritienä. Vanha nelostie on nykyisin paikallistie, mutta Kempeleen Shell on silti samalla paikalla, tosin ilman karhua.

"Muistan Shellin karhun. Sen pitäminen huoltoasemalla kiellettiin. Nykyisin karhuja voi käydä katsomassa eläintarhassa", kertoo Kempeleen kunnanvaltuuston jäsen Pertti Sankilampi, 69.

"Ajattelin eläimiä hankkiessani, että Suomi on pullollaan kotieläinpihoja, joissa lapset pääsevät taputtelemaan pupuja ja lampaita. Halusin tarjota jotain muuta", Yöntilä kertoo.

Harvalla suomalaisella kotieläintilalla on eksoottisia eläimiä. Yöntilä arvioi, että moni pelkää erikoisen eläimen hankintaan liittyvää lupaviidakkoa.

Kengurun kaltaisia erikoisuuksia voi tuoda maahan, jos eläimellä ei ole tautiuhkaa eikä sen maahantuontia ole muuten rajattu. Eksoottisten eläinten maahantuontia sitoo Cites-sopimus, jolla suojellaan uhanalaisia eläinlajeja.

"Huijatuksi tulemisen riski on aika iso, jos kielitaidoton yrittää ostaa eksoottisen eläimen vaikkapa saksalaisen lehti-ilmoituksen perusteella", Yöntilä sanoo.

Kotieläintilasta luovuttuaan Yöntila ryhtyi lemmikkieläinkauppiaaksi.

Mustikkatassun emäntä Satu Korpialho kertoo, että kengurut ovat tilalle keino houkutella lapsiperheiden lisäksi esimerkiksi eläkeläisiä.

"Lapsiperheet löytävät tänne kohtuullisen helposti, mutta muiden ryhmien houkutteleminen on haastavampaa", Korpialho sanoo.

Varsinkin kaupunkilaislapsille kotieläintilat ovat olleet jo vuosikymmeniä tärkeitä paikkoja tutustua eläimiin.

"Sen lisäksi, että eläin on lapselle hellyyden kohde, kohtaaminen on myös opetustilanne. Lapsi oppii, miten eläintä pitää kohdella. Eläinkin tuntee, eikä sitä saa pelotella", Wanhan Markin kotieläintilan Liisa-Cristiina Laaksonen sanoo.

Ylistarossa sijaitseva Wanha Markki on poikkeuksellinen kotieläintila, sillä se on samalla eläinten vanhainkoti. Suurin osa tilan 150 eläimestä on lahjoitettu.

Lahjoituksen yleisin syy on se, että omistaja ei enää jaksa tai pysty huolehtimaan eläimestä.

Wanhassa Markissa ei ole aasia eksoottisempaa eläintä.

"En ole ihan varma siitä, mitä hyötyä lapselle on nähdä eksoottisia eläimiä suomalaisella maatilalla", Laaksonen pohtii.

Toni Lehtinen
Pöytyä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat