Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi pohtii Etyk-vieraiden matkustuskieltoja

Osa Etyk-juhlien venäläisvieraista on EU:n matkustuskieltolistalla

Kotimaa
 
Sergei Naryshkin
Sergei Naryshkin

Helsingissä heinäkuussa pidettävät, pitkään valmistellut Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokouksen (Etykin) 40-vuotisjuhlallisuudet aiheuttavat päänvaivaa niin Suomen poliittisessa johdossa kuin virkamiehistössäkin.

Ongelma on siinä, että juhlakokoukseen on kutsuttu venäläisvieraita, jotka ovat parhaillaan Euroopan unionin matkustuskieltolistalla.

Yksi heistä on Venäjän duuman puhemies Sergei Naryshkin.

Helsingin isännyydestä päätettiin kuitenkin ennen kuin EU sopi Venäjään kohdistuneista pakotteista Ukrainan tilanteen vuoksi.

Kokouksen on toivottu lämmittävän Venäjän ja Yhdysvaltain viilenneitä välejä, mutta nyt tavoite uhkaa kariutua.

Ulkoministeriö on diplomaattisesta pulmasta niukkasanainen ja tyytyy muistuttamaan HS:lle, että asian käsittely on yhä kesken eikä mahdollisista matkustuskiellon höllentämisistä ole vielä tehty päätöstä.

Tilanne on äärimmäisen kiusallinen ja hankala, koska politiikka vaikeuttaa virkamiesjärjestäjien työtä kokouksen valmistelussa.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) ei myöskään vielä halua arvioida juhlakokouksen onnistumista, koska henkilöasiaan ei vielä ole saatu lopullista ratkaisua.

Juridisesti Suomi on sitoutunut EU:n pakotteisiin eikä voi laskea maahantulokiellossa olevia henkilöitä rajansa yli.

Ulkoministeriössä ei myöskään uskota, että Venäjä haluaisi testata tilannetta lähettämällä matkustuskiellossa olevia henkilöitä Suomen rajalle, vaikka maan edustajia on kutsuttu juhlallisuuksiin.

Ulkoministeriössä mietitäänkin vielä eri vaihtoehtoja ongelman ratkaisemiseksi.

Yksi mahdollisuus olisi saada poikkeus Naryshkinin maahantulokieltoon vetoamalla siihen, että hänet on päästetty kiellon aikana niin Etyjin kuin YK:n tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon tilaisuuksiin EU:n alueelle.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) osallistui maanantaina EU:n ulkoministerikokoukseen Luxemburgissa, mutta hän ei vastannut HS:n asiaa koskeviin yhteydenottoihin.

Soini sanoi viime viikolla, ettei asia ole ulkoministerikokouksen työlistalla.

Etyjin parlamentaarinen yleiskokous pidetään Finlandia-talossa 5.–9. heinäkuuta. Kokouksen teema on Etyk-kokouksen 40-vuotisjuhlallisuudet, ja siellä muistellaan järjestön perustamisasiakirjaa sekä niin sanottua "Helsingin henkeä".

Etykiä pidetään suurena onnistumisena idän ja lännen vastakkainasettelun liennyttämisessä kylmän sodan aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat