Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Armeija lähetti yrityksille oman "reserviläiskirjeen"

Kirje tulee sota-ajan huollon kannalta tärkeimpien yritysten johdolle

Kotimaa
 
Puolustusvoimien yrityksille lähettämän kirjeen on allekirjoittanut Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen johtaja, kenraalimajuri Timo Rotonen.
Puolustusvoimien yrityksille lähettämän kirjeen on allekirjoittanut Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen johtaja, kenraalimajuri Timo Rotonen.

Puolustusvoimat on lähettänyt oman "reserviläiskirjeen" poikkeusolojen huollon kannalta tärkeille yrityksille. Kirje on osoitettu "Puolustusvoimien varaamille yrityksille".

"Te saatte tämän tiedotteen, koska yrityksellenne on suunniteltu tehtävä poikkeusoloissa. Toivomme, että voimme jatkaa huoltovarmuusyhteistyötä kanssanne ja kehittää sitä yhteiskunnan, Puolustusvoimien ja yritysten tarpeiden mukaisesti. Otamme yhteyttä valmiussuunnitteluun liittyen viimeistään ensi kevään aikana", kirjeessä luvataan.

Tästä on kyse

 Puolustusvoimauudistus saatiin päätökseen vuodenvaihteessa. Siinä muutettiin armeijan hallintorakenteita ja sodan ajan kokoonpanoja.

 Uudistuksessa perustettiin uusi logistiikkalaitos. Se on lähettänyt kirjeen varaamilleen yrityksille.

 Logistiikkalaitos on iso rahankäyttäjä. Sen talousarvio on 1,4 miljardia euroa.

 Puolustusvoimat lähetti toukokuussa reserviläisille kirjeen, jossa kerrottiin heidän sodan ajan sijoituksestaan.

Yritysjohtajille lähetetyt kirjeet lähtivät matkaan viime viikolla, joten niiden pitäisi saapua perille tämän viikon aikana.

Insinöörieverstiluutnantti Markku Köpsi Puolustusvoimien logistiikkalaitokselta, onko kyseessä eräänlainen reserviläiskirje logistiikkalaitoksen yhteistyökumppaneille?
"Kyllä se tavallaan sellainen on. Toki pyrimme muutenkin pitämään yhteyttä yrityksiin, ja käymme niissä tarkastuskäynneillä."

Puolustusvoimissa huoltovarmuussuunnittelua hoitavat teollisuusinsinööri-nimikkeellä olevat erikoisupseerit. Ennen logistiikkalaitoksen perustamista teollisuusinsinöörit oli sijoitettu hajalleen eri esikuntiin ja materiaalilaitoksiin.

Puolustusvoimauudistuksessa teollisuusinsinöörit keskitettiin logistiikkalaitokseen. Köpsin mukaan yrityskirje liittyykin juuri puolustusvoimauudistuksen aiheuttamiin muutoksiin.

Köpsi ei paljasta, kuinka monelle yritykselle kirjeitä lähti.

"Nämä ovat julkisuuslain 24. pykälän mukaisia tietoja, jotka koskevat Puolustusvoimien varautumista. En haluaisi kertoa lukuja, mutta kyllä niitä kuitenkin lähti sellainen kohtuullinen määrä."

Suomessa vastuu huoltovarmuuden suunnittelemisesta on jaettu karkeasti ottaen kahden toimijan kesken: Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen ja Huoltovarmuuskeskuksen. Logistiikkalaitokselle kuuluu sotilaallinen varautuminen ja Huoltovarmuuskeskukselle siviilipuolen varautuminen. Ne tekevät kuitenkin tiivistä yhteistyötä.

Puolustusvoimilla on eri tasoilla tapahtuvaa varautumisyhteistyötä yritysten kanssa. Tärkeimmät kumppaniyritykset ovat niin sanottuja strategisia kumppaneja, kuten esimerkiksi maa- ja merivoimien kaluston kunnossapitoa hoitava Millog sekä ilmavoimien huollolle tärkeät Patria Aviation ja Insta.

Puolustusvoimat on tehnyt niiden kanssa sitovia sopimuksia toiminnasta normaaliaikoina ja poikkeusoloissa. Sopimukset sisältävät muun muassa varautumis- ja valmiussuunnitelmavelvoitteita.

"Näiden lisäksi meillä on kumppaneita, joiden kanssa tehdään poikkeusolojen varautumisesta asiakirja, jonka nimi on tuotantovaraussopimus. Sitten meillä on vielä keskeisistä alihankkijoista ja toimittajista koostuva tukiverkosto, jonka luokittelemme huoltovarmuuden kannalta kriittiseksi, mutta emme välttämättä tee mitään kirjallista sopimusta", Köpsi sanoo.

Kirjeitä on lähetetty lähinnä yrityksille, joiden kanssa Puolustusvoimilla on kirjallinen sopimus. Yritysten valinnan perusteena on käytetty muun muassa vuoden 2013 valtioneuvoston päätöstä huoltovarmuuden tavoitteista.

Huoltovarmuuspäätöksessä on mainittu sotilaalliselle maanpuolustukselle kriittiset alueet: tiedustelu, valvonta, johtaminen, maalittamisen tuki ja vaikuttaminen. Näillä alueilla Puolustusvoimat pyrkii turvaamaan osaamisen, teknologian ja tuotannon sekä integraatio-, huolto-, ylläpito- ja vauriokorjauskyvyt.

Lisäksi päätöksessä mainitaan erikseen tykistön ruudit ja ampumatarvikkeet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat