Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi sai tuomion sananvapauden loukkaamisesta

EIT:n mukaan MOT-ohjelman toimittajaa sai arvostella

Kotimaa
 

Suomi loukkasi sananvapautta, Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) mukaan, kun Seura-lehteen artikkelin kirjoittanut toimittaja tuomittiin oikeudessa kunnianloukkauksesta.

EIT antoi asiasta ratkaisun tiistaina.

Seuran artikkelissa kerrottiin toukokuussa 2002, että Ylen MOT-ohjelman toimittaja on tietoisesti antanut television katselijoille väärää tietoa kahdessa ohjelmassa maaliskuussa 1998 ja marraskuussa 2001. Ohjelmat koskivat asuntojen homeongelmia ja suojelumetsiä.

Seura-lehdessä muun muassa luki, että "Ylen MOT-ohjelma salaa, peittelee, vääristelee" ja että sen aseita ovat "puolitotuudet, jopa tekaistut väitteet".

Lisäksi Seuran jutun kirjoittanut toimittaja kutsui MOT-ohjelman toimittajaa netin keskustelupalstalla muun muassa valehtelijaksi.

Toimittaja sai kirjoituksesta rikossyytteen. Ensin käräjäoikeus vapautti hänet syytteestä, mutta hovioikeus tuomitsi hänet kunnianloukkauksesta 240 euron sakkoon. Lisäksi toimittaja ja Seuraa julkaiseva Otavamedia Oy määrättiin maksamaan MOT-ohjelman toimittajalle yhteensä 6 000 euroa vahingonkorvauksia.

Korkein oikeus päätti joulukuussa 2009 olla myöntämättä toimittajalle ja Otavamedialle valituslupaa hovioikeuden ratkaisusta.

Toimittaja ja Otavamedia veivät asian Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käsittelyyn, koska hovioikeuden tuomio loukkasi heidän mielestään sananvapautta ja myös määrätyt seuraamukset olivat suhteettomia.

He voittivat jutun.

EIT:n mukaan hovioikeus teki arviointivirheen ihmisoikeussopimuksen takaamaan yksityisyydensuojan ja sananvapauden välillä.

Hovioikeus ei perustellut tuomiossaan, miksi sananvapauden rajoittaminen oli tässä tapauksessa välttämätöntä.

Valtio joutuu maksamaan yli 30 000 euroa korvauksia toimittajalle ja Otavamedialle.

Suomi on saanut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta sananvapauden loukkaamisesta kaikkiaan 18 tuomiota. Valtaosa niistä koskee viestimien uutisoinnista saamia tuomioita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat