Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Imatralaisyhtiö aikoo ryhtyä tulostamaan betonitaloja

Fimatecin yhteistyökumppanit uskovat 3d:tä hyödyntävään innovaatioon

Kotimaa
 
Imatralainen yhtiö aikoo tulostaa betonitaloja 3D-teknologialla
Imatralainen yhtiö aikoo tulostaa betonitaloja 3D-teknologialla
Toimitusjohtaja Arto Koivuharju kertoo, mistä on kysymys Fimatec-yhtiön mullistavassa 3D-tulostukseen perustuvassa betonielementin valmistusmenetelmässä. Toimittaja: Outi Salovaara, kuvaus: Juha Metso, leikkaus: Arttu Luhtala.

Ehkä jo ensi vuoden lopulla valmistuu Suomen ensimmäinen 3d-tulostettu betonitalo imatralaisen Fimatec-yhtiön innovaatiolla. Fimatec on kehittänyt 3d-tulostuksen ja robottiteknologian yhdistävän menetelmän.

Mullistavaa on se, että Fimatecin Robocatt-tulostusyksikön valmistamat taloelementit sisältävät valmiiksi sekä ulko- ja sisäseinän että eristeet ja raudoitukset. Robocatin tulostamat elementit kelpaavat sellaisenaan rakennusvalvontaviranomaisellekin.

"Netti on täynnä demoja betonitulostamisesta, mutta kokeilut ovat kaatuneet käytännön kysymyksiin, kuten talon romahtamiseen. Pelkkä betonin pursottaminen ei riitä. Pidämme Fimatecin hanketta tähän mennessä maailmalla nähdyistä versioista uskottavimpana", sanoo Lujabetonin toimitusjohtaja Mikko Isotalo.

Imatralla yhtiön vuokraamassa teollisuushallissa on näytillä parisen neliötä 3d-tulostettua betoniseinäelementtiä, jonka tulostamiseen kului vain kolme minuuttia.

Fimatecin perusti vuoden 2013 lopulla Arto Koivuharju, Pelle Peloton -tyyppinen keksijä. Koivuharjulla ei ole rakennusalan tai teknisen alan koulutusta, vaan tähän asti hän on ansainnut elantonsa lähinnä vartiointialan yrittäjänä.

Olipa Koivuharju takavuosina mukana myös Lordi-yhtyeen keulakuvan Tomi Putaansuun yhtiössä, joka perusti nyt jo toimintansa lopettaneen hirviöravintolan Rovaniemelle 2006.

"Ehkä sen vuoksi tämä on näin pitkälle edennytkin, kun minulla ei ole rakennusalan kahleita", Koivuharju virnistää.

Idea Robocatista syntyi kolmisen vuotta sitten Koivuharjun käytyä rakennustyömaalla. Rakentaminen näytti turhan työläältä ja monivaiheiselta. "Perusidea oli minun, mutta matkan varrella mukaan tuli asiantuntijoita", sanoo Koivuharju.

Fimatecin yhteistyökumppaneina on Lujabetonin ohella muitakin suuria yhtiöitä, kuten nosturivalmistaja Konecranes, suunnittelu- ja konsulttiyhtiö Rejlers ja muun muassa liimoja ja tiivisteitä valmistava Sika Group.

Yhteistyökumppanit antavat Robocatt-hankkeelle osaamista ja työpanosta, mutta eivät suoranaista rahoitusta.

Koivuharju arvioi, että teollisessa mittakaavassa Robocatt voisi toimia ensi vuoden lopulla.

Koivuharju on rahoittanut hankkeen tähän asti täysin itse. Rahaa on kulunut jo liki 200 000 euroa. Pilottivaiheeseen pitäisi saada arviolta 1,5 miljoonaa lisää.

Koivuharju toivoo, että Tekes tai ely-keskus voisi tulla rahoittajaksi. "Pienelle yrittäjälle 1,5 miljoonaa on mahdoton summa", hän sanoo.

Outi Salovaara HS
Imatra

Juha Metso
Arto Koivuharju esittelee 3d-tulostettua betoniseinäelementtiä.
Arto Koivuharju esittelee 3d-tulostettua betoniseinäelementtiä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat