Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pieni poliitikkojen piiri keräsi puolueensa vaalirahat – he saivat eniten lahjoituksia

Puheenjohtajat saivat yhä enemmän. Suurin osa ehdokkaista maksoi kampanjakuluja eniten itse.

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Alexander Stubb sai kokoomuspuolueelta 60 344 euroa ja sijoitti kampanjaansa omia varoja nolla euroa.
Alexander Stubb sai kokoomuspuolueelta 60 344 euroa ja sijoitti kampanjaansa omia varoja nolla euroa. Kuva: Vesa-Matti Väärä
Antti Rinne: Sdp:ltä 54 000 e, sijoitti itse 0 e.
Antti Rinne: Sdp:ltä 54 000 e, sijoitti itse 0 e.

Puolueiden päämajat suuntaavat puolueiden merkittävät lahjoitukset hyvin suppealle joukolle eduskuntavaaliehdokkaita, selviää tiistaina valmistuneista vaalirahailmoituksista.

Viime kevään eduskuntavaalien ehdokkaista 23 prosenttia sai rahaa suoraan emopuolueelta, kun tarkastellaan vaalirahailmoituksen tehneitä 272 ehdokasta.

Carl Haglund: Rkp:ltä43 803 e, sijoitti itse 0 e.
Carl Haglund: Rkp:ltä
43 803 e, sijoitti itse 0 e.

Suurimmat puoluetoimistojen antamat summat myös kasaantuvat entistä selvemmin niin, että kärkiehdokkaat saavat kymmenen tai sata kertaa suurempia summia kuin muut.

Timo Harakka: Sdp:ltä10 000 e, sijoitti itse 2 162 e.
Timo Harakka: Sdp:ltä
10 000 e, sijoitti itse 2 162 e.
Anna-Maja Henriksson: Rkp:ltä 11 000 e, sijoitti itse 310 e.
Anna-Maja Henriksson: Rkp:ltä 11 000 e, sijoitti itse 310 e.

Jo maanantaina kävi ilmi, että puolueiden puheenjohtajat Alexander Stubb (kok), Antti Rinne (sd) ja Carl Haglund (r) saavat puolueelta kymmeniä tuhansia euroja, kun muut puoluetoimistojen suosikit saavat korkeintaan tuhansia euroja – harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta.

Selvimmät poikkeukset olivat Rkp:n Anna-Maja Henriksson (11 000 euroa) ja Sdp:n Timo Harakka (10 000) euroa. Tiettyjen ehdokkaiden suosiminen on perinteisesti herättänyt närää puoluekentän keskuudessa, eikä puoluetoimistojen rahanjaon periaatetta ole avattu tuoreissakaan vaalirahailmoituksissa.

Vaalirahailmoituksen joutuvat tekemään eduskuntaan valitut ja varasijalle yltäneet ehdokkaat, joten aivan kaikista puoluetoimistojen rahoittamista ehdokkaista ei ole tietoja. Puolueet näyttävät kuitenkin panostaneen vahvoihin eli läpi menneisiin ehdokkaisiin.

Puoluetoimiston jakaman rahan merkitys kasvoi viime keväänä verrattuna eduskuntavaaleihin 2011. Eduskuntavaaleissa 2011 puoluetoimiston rahaa sai 11 prosenttia ehdokkaista ja viime keväänä heitä oli kaksinkertainen määrä.

Puoluetoimistojen jakama potti kasvoi samalla niin, että keväällä 2011 emopuolueet jakoivat suosikeilleen 213 578 euroa ja viime keväänä 272 000 euroa.

Vaikka puoluetoimiston rahaa sai lukumääräisesti entistä isompi joukko, se keskittyi samalla selvemmin puoluetoimiston johtajille. Esimerkiksi puoluejohtaja Jyrki Katainen (kok) sai puoluetoimistosta 33 000 euroa vuonna 2011, mutta puheenjohtaja Alexander Stubb kaksinkertaisen summan vuonna 2015.

Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja Stefan Wallin sai puoluetoimistolta kampanjointiin 16 000 euroa vuonna 2011, mutta hänen

seuraajansa Carl Haglund 44 000 euroa tänä keväänä.

Kukaan heistä ei käyttänyt omia varojaan kampanjointiin.

Omaa rahaa ei käyttänyt myöskään Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne, jonka puoluetoimistolta saama tuki yli kaksinkertaistui 54 000 euroon edellisen puoluejohtajan potista. Edellinen puheenjohtaja Jutta Urpilainen sai 2011 eduskuntavaalikamppailuunsa 20 000 euroa puoluerahaa ja joutui sijoittamaan omia varojaan vielä 15 000 euroa.

Ehdokkaiden oma raha onkin säilynyt suhteellisesti kaikkein suurimpana rahalähteenä. Sekä 2011 että 2015 ilmoituksen tehneet rahoittivat yli kolmanneksen eli 37 prosenttia kampanjoistaan omasta pussista.

Toiseksi suurin rahan lähde oli yritysten tuki, jonka osuus on pudonnut 22 prosentista 19 prosenttiin. Yksityishenkilöiden antama tuki on pysynyt 15 prosentissa.

Osuuttaan on kasvattanut niin sanottu "muiden tahojen tuki", jonka osuus on noussut seitsemästä prosentista 11 prosenttiin. Nämä "tahot" olivat viime keväänä erilaisia yhdistyksiä, seuroja ja liittoja.

Vaalirahoittamisessa "muina tahoina" kunnostautuivat muun muassa Arkadian talouspoliittinen seura, Suomen turkiseläinten kasvattajien liitto, Huomisen rakentajat ry sekä erilaiset ammattiliittojen demariryhmät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat