Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkokenkä­kukkamekko­suohiihtoa ja muuta outoa – täältä löydät erikoisimmat kesätapahtumat

Helsingin Sanomat teki koosteen lukijoiden vinkkaamista erikoisista kesätapahtumista

Kotimaa
 
Kari Tykkyläinen
Korkokenkäkukkamekkosuohiihdon ämmänkisatPudasjärvellä 11. heinäkuutaPudasjärvellä suomaisemassa tapahtuvassa kisailussa naiset pukeutuvat kukkamekkoihin ja korkokenkiin sekä laittavat sukset jalkaan. Miehet puolestaan ovat alun perin kilpailleet "liian pieni rippipuku" päällä, joskin viime aikoina myös miehet ovat halunneet osallistua kilpaan kukkamekoissa. Korkokenkäkukkamekkosuohiihdon lisäksi Pudasjärven soilla kisataan myös naisten ja miesten takaa-ajoissa, joissa ajatuksena on napata vastakkaisen sukupuolen edustaja kiinni.
Korkokenkäkukkamekkosuohiihdon ämmänkisatPudasjärvellä 11. heinäkuutaPudasjärvellä suomaisemassa tapahtuvassa kisailussa naiset pukeutuvat kukkamekkoihin ja korkokenkiin sekä laittavat sukset jalkaan. Miehet puolestaan ovat alun perin kilpailleet "liian pieni rippipuku" päällä, joskin viime aikoina myös miehet ovat halunneet osallistua kilpaan kukkamekoissa. Korkokenkäkukkamekkosuohiihdon lisäksi Pudasjärven soilla kisataan myös naisten ja miesten takaa-ajoissa, joissa ajatuksena on napata vastakkaisen sukupuolen edustaja kiinni. Kuva: Kari Tykkyläinen

Maaseudun joutilaisuus rikkoutuu kesällä, kun tapahtumakalenterin valtaavat erilaiset kisat, performanssit ja festivaalit. Loma-Suomi viettää kesäänsä muun muassa suossa ja erilaisissa toritapahtumissa.

Esimerkiksi Korkokenkäkukkamekkosuohiihto on tapahtuma, jossa yhdistyy monta suomalaisia jo vanhastaan puhuttelevaa asiaa. Ne ovat ainakin suo, hiihtäminen ja miehet naisten vaatteissa. Ajatuksena on pukeutua korkokenkiin ja kukkamekkoon ja hiihtää pudasjärveläisellä suolla. Miehiä kehotettiin alkujaan pukeutumaan "liian pieniin rippipukuihin", mutta viime vuosina myös miehet ovat halunneet pukeutua mekkoon.

Tänä vuonna tapahtuma järjestetään kahdeksatta kertaa. Osallistujia on ollut perinteisesti muutamia kymmeniä, yleisöä suorastaan satoja. Tieltä numero 78 näkee tapahtumapaikalle, ja monet ohikulkijat pysähtyvät ja kysyvät kukkamekkoa lainaan osallistumista varten.

Tapahtuman isän, videotaiteilija Kari Tykkyläisen mukaan kyseessä on enemmän performanssi kuin kilpailu.

"Osallistujat ovat toimistoihmisiä. He ovat tiukkaan elämään kyllästyneitä kaupunkilaisia. He nauttivat siitä, että pääsevät välillä syntymään uudestaan suossa", Tykkyläinen sanoo. Hiihtäjiä on ollut hänen mukaansa jopa Komin tasavallasta asti.

Helsingin Sanomat kysyi ennen juhannusta lukijoilta vinkkejä kesätapahtumista, jotka ansaitsisivat tulla nykyistä suuremman yleisön tietoon. Suurinta osaa vinkatuista tapahtumista on järjestetty jo vuosia.

Moni tapahtuma on saanut alkunsa yksittäisten ihmisten päähänpistosta.

Esimerkiksi Heinäveden Vauhtiajot järjestetään tänä vuonna neljännen kerran. Tapahtuman takana ovat veljekset Pekka ja Markku Hakalisto. Hakalistot muuttivat sattumalta Heinävedelle kumpikin. Heinäveden kirkolta kohti rantaa laskeva upea tie herätti lapsuusmuistoja, ja pian mäkeä jo laskettiin kilpaa.

 

Tuomo Seppänen / Puolanka-lehti
Pessimisti-iltaPuolangalla 3. heinäkuutaPuolangalla maalaillaan heinäkuussa piruja seinille. Ennustajalta voi kysyä omaa karmeaa tulevaisuuttaan ja "pyrokratiapisteellä" voi käydä "menettämässä hermonsa". Tapahtumassa valitaan vuoden vätys ja Traumaryhmä-yhtye esiintyy. Kaikki huipentuu Valituskuoron yleisöltä kerättyjen valitusten esittämiseen. Tänä vuonna järjestettävä Pessimisti-ilta on toteutuessaan historian yhdeksäs.
Pessimisti-ilta
Puolangalla 3. heinäkuuta
Puolangalla maalaillaan heinäkuussa piruja seinille. Ennustajalta voi kysyä omaa karmeaa tulevaisuuttaan ja "pyrokratiapisteellä" voi käydä "menettämässä hermonsa". Tapahtumassa valitaan vuoden vätys ja Traumaryhmä-yhtye esiintyy. Kaikki huipentuu Valituskuoron yleisöltä kerättyjen valitusten esittämiseen. Tänä vuonna järjestettävä Pessimisti-ilta on toteutuessaan historian yhdeksäs.

1 Pessimisti-ilta

Puolangalla 3. heinäkuuta

Puolangalla maalaillaan heinäkuussa piruja seinille. Ennustajalta voi käydä kysymässä omaa karmeaa tulevaisuuttaan. Lisäksi "pyrokratiapisteellä" voi käydä "menettämässä hermonsa". Tapahtumassa valitaan vuoden vätys ja Traumaryhmä-yhtye esiintyy. Kaikki huipentuu Valituskuoron yleisöltä kerättyjen valitusten esittämiseen. Tänä vuonna järjestettävä Pessimisti-ilta on historian yhdeksäs. Jos tapahtumaa ylipäätään järjestetään – liikoja toiveita ei kannata elätellä, järjestäjät huomauttavat.

Saija Kainulainen
Kukonkieunnan SM-kisatJuupajoella 4. heinäkuutaKukot ovat kiekuneet kilpaa Juupajoella jo vuodesta 1986 lähtien. Voittaja on kukko, joka kiekuu eniten puolen tunnin aikana. Voitokkaimmat kukot yltävät jopa noin viiteenkymmeneen kiekaisuun, Lylyn kyläyhdistyksestä kerrotaan. Kukot asetetaan lavalle häkeissään. Jokaisella kukolla on oma tuomari, joka laskee sen kiekaisut. Esimerkiksi viime vuonna kilpailuun osallistui tiettävästi 16 kukkoa.
Kukonkieunnan SM-kisat
Juupajoella 4. heinäkuuta
Kukot ovat kiekuneet kilpaa Juupajoella jo vuodesta 1986 lähtien. Voittaja on kukko, joka kiekuu eniten puolen tunnin aikana. Voitokkaimmat kukot yltävät jopa noin viiteenkymmeneen kiekaisuun, Lylyn kyläyhdistyksestä kerrotaan. Kukot asetetaan lavalle häkeissään. Jokaisella kukolla on oma tuomari, joka laskee sen kiekaisut. Esimerkiksi viime vuonna kilpailuun osallistui tiettävästi 16 kukkoa.

2 Kukonkieunnan SM-kisat

Juupajoella 4. heinäkuuta

Kukot ovat kiekuneet kilpaa Juupajoella jo vuodesta 1986. Voittajakukko on se, joka kiekuu eniten puolen tunnin aikana. Voitokkaimmat kukot yltävät jopa noin viiteenkymmeneen kiekaisuun, Lylyn kyläyhdistyksestä kerrotaan. Kukot asetetaan lavalle omissa häkeissään. Jokaisella on oma tuomari, joka laskee kukon kiekaisut. Esimerkiksi viime vuonna kilpailuun osallistui tiettävästi 16 kukkoa.

Hannu Niemi
NoitakäräjätRuovedellä 10.–12. heinäkuutaRuovedellä on vietetty noitakäräjiä heinäkuun toisena viikonloppuna vuodesta 1971 alkaen. Juhlien alkuperä on Ruoveden syyskäräjissä 1643, joilla Antti Lieroinen tuomittiin poltettavaksi noitana. Nykyään tapahtumassa yhdistyvät pitäjän kulttuurivaikuttajan palkitseminen Vuoden Noitana sekä kulttuuri- ja seurakuntatapahtumat.
Noitakäräjät
Ruovedellä 10.–12. heinäkuuta
Ruovedellä on vietetty noitakäräjiä heinäkuun toisena viikonloppuna vuodesta 1971 alkaen. Juhlien alkuperä on Ruoveden syyskäräjissä 1643, joilla Antti Lieroinen tuomittiin poltettavaksi noitana. Nykyään tapahtumassa yhdistyvät pitäjän kulttuurivaikuttajan palkitseminen Vuoden Noitana sekä kulttuuri- ja seurakuntatapahtumat.

3 Noitakäräjät

Ruovedellä 10.–12. heinäkuuta

Ruovedellä on vietetty noitakäräjiä heinäkuun toisena viikonloppuna vuodesta 1971 alkaen. Juhlat juontavat juurensa Ruoveden syyskäräjistä 1643, joilla Antti Lieroinen tuomittiin poltettavaksi noitana.

Nykyään tapahtumassa yhdistyvät pitäjän kulttuurivaikuttajan palkitseminen Vuoden Noitana ohjelmallisella markkinatorilla sekä erilaiset kulttuuritapahtumat ja seurakunnalliset tilaisuudet.

Ennen noitakäräjäviikonvaihdetta toimitetaan noitakesän avausviesti Tarjanne-laivalla seilaten. Sitä kuljetetaan laivan matkassa Tampereelta Ruoveden kautta Virroille. Viesti sisältää noitia, noitaperinnettä ja Noitakäräjiä esittelevää ohjelmaa laivalla ja reitinvarren pysähdyspaikoilla, joissa luetaan noitakesän avausloitsu.

4 Korkokenkäkukkamekkosuohiihdon ämmänkisat

Pudasjärvellä 11. heinäkuuta

Suomaisemassa tapahtuvassa kisailussa naiset pukeutuvat kukkamekkoihin ja korkokenkiin ja laittavat sukset jalkaan. Miehet puolestaan kilpailevat rippipuku päällä, joskin viime aikoina myös miehet ovat osallistuneet kilpaan mekossa. Pudasjärven soilla kisataan hiihdon lisäksi naisten ja miesten takaa-ajot, joissa ajatuksena on napata vastakkaisen sukupuolen edustaja kiinni.

Suvi Hyvärinen / Kihveli Soikoon ry
Kihveli Soikoon -skifflefestivaaliHankasalmella 17.–19. heinäkuutaKihveli Soikoon on tiettävästi maailman ainoa monipäiväinen skiffletapahtuma. Festivaalilla käy maailman tunnetuimpia alan nimiä. Kotimaisista artisteista paikalla on nähty muun muassa J. Karjalainen ja Tuomari Nurmio. Tapahtumalla on uskollinen yleisö ja vuosittain noin 4 000 kävijää. Skiffle on folkmusiikkia, jota soitetaan entisajan halvoista arkipäivän esineistä valmistetuilla soittimilla.
Kihveli Soikoon -skifflefestivaali
Hankasalmella 17.–19. heinäkuuta
Kihveli Soikoon on tiettävästi maailman ainoa monipäiväinen skiffletapahtuma. Festivaalilla käy maailman tunnetuimpia alan nimiä. Kotimaisista artisteista paikalla on nähty muun muassa J. Karjalainen ja Tuomari Nurmio. Tapahtumalla on uskollinen yleisö ja vuosittain noin 4 000 kävijää. Skiffle on folkmusiikkia, jota soitetaan entisajan halvoista arkipäivän esineistä valmistetuilla soittimilla.

5 Kihveli Soikoon -skifflefestivaali

Hankasalmella 17.–19. heinäkuuta

Kihveli Soikoon on tiettävästi maailman ainoa monipäiväinen skiffletapahtuma. Hankasalmella vierailee maailman tunnetuimpia skifflemusiikin nimiä, ja kotimaisista artisteista festivaaleilla on nähty muun muassa J. Karjalainen ja Tuomari Nurmio. Tapahtumalla on uskollinen kävijäkuntansa. Vuosittain vierailijoita on noin 4000. Skiffle on folkmusiikkia, jota soitetaan entisajan halvoista arkipäivän esineistä kuten pyykkilaudoista ja teelaatikoista valmistetuilla soittimilla. Ensimmäinen tapahtuma järjestettiin vuonna 1996 Hankasalmen asemalla. Ajatuksen isiä olivat Tuukkasen veljekset.

Aulis Lehto / Vanhan Vääksyn Kehittämisyhdistys
Kaarnalaivojen SM-kilpailutVääksyssä 25. heinäkuutaYli kymmenen vuoden ajan järjestetyssä perhetapahtumassa kaarnalaivat kilpailevat sekä nopeudessa että kauneudessa. Osallistujat valmistavat itse nopeuskisaan osallistuvat kaarnalaivansa laivaverstaalla, johon rakennustarpeet on kerätty talkoovoimin. Kaarnalaivat lähetetään laskemaan pitkin kivikkoista ja paikoin vuolasta Vääksynjokea.
Kaarnalaivojen SM-kilpailut
Vääksyssä 25. heinäkuuta
Yli kymmenen vuoden ajan järjestetyssä perhetapahtumassa kaarnalaivat kilpailevat sekä nopeudessa että kauneudessa. Osallistujat valmistavat itse nopeuskisaan osallistuvat kaarnalaivansa laivaverstaalla, johon rakennustarpeet on kerätty talkoovoimin. Kaarnalaivat lähetetään laskemaan pitkin kivikkoista ja paikoin vuolasta Vääksynjokea.

6 Kaarnalaivojen SM-kilpailut

Vääksyssä 25. heinäkuuta

Yli kymmenen vuoden ajan järjestetyssä perhetapahtumassa kaarnalaivat kilpailevat sekä nopeudessa että kauneudessa. Osallistujat saavat itse valmistaa nopeuskisaan osallistuvat kaarnalaivansa laivaverstaalla, jossa rakennustarpeet on kerätty talkoovoimin. Sitten jokaisessa lähdössä lasketaan kymmenen laivaa kerrallaan matkalle pitkin kivikkoista ja paikoin vuolasta Vääksynjokea. Osallistujia on tavallisesti parisataa. Kauneuskilpailuun osallistuvia laivoja puolestaan saatetaan valmistaa kuukausia etukäteen, tapahtumaa järjestävästä Vanhan Vääksyn Kehittämisyhdistyksestä kerrotaan.

Sabrina Bqain HS
KaljakelluntaVantaanjoella 1. elokuutaJo useana vuonna lukuisat ihmiset ovat kelluneet Vantaanjoessa. Ajatus on rakentaa kelluva lautta ja ajelehtia sillä Vantaanjoen juoksussa. Tapahtumaan liittyy alkoholinkäyttöä. Kaiken todennäköisyyden vastaisesti tapahtumassa ei ole sattunut vakavia onnettomuuksia. Tapahtumalla ei ole virallista järjestäjää, vaan tapahtumaa on organisoitu sosiaalisessa mediassa. Kaljakelluntoja järjestetään pitkin kesää muuallakin Suomessa.
Kaljakellunta
Vantaanjoella 1. elokuuta
Jo useana vuonna lukuisat ihmiset ovat kelluneet Vantaanjoessa. Ajatus on rakentaa kelluva lautta ja ajelehtia sillä Vantaanjoen juoksussa. Tapahtumaan liittyy alkoholinkäyttöä. Kaiken todennäköisyyden vastaisesti tapahtumassa ei ole sattunut vakavia onnettomuuksia. Tapahtumalla ei ole virallista järjestäjää, vaan tapahtumaa on organisoitu sosiaalisessa mediassa. Kaljakelluntoja järjestetään pitkin kesää muuallakin Suomessa.

7 Kaljakellunta

Vantaanjoella 11. elokuuta

Lukemattomat ihmiset ovat kelluneet Vantaanjoessa on jo useana vuonna. Ajatus on rakentaa kelluva lautta ja ajelehtia sillä Vantaanjoen juoksussa. Tapahtumaan liittyy alkoholinkäyttöä. Kaiken todennäköisyyden vastaisesti tapahtumassa ei ole sattunut vakavia onnettomuuksia. Kaljakelluntoja järjestetään pitkin kesää muuallakin maassa.

Juha Tanhua
Sahdinvalmistuksen SM-kilpailutPertunmaalla 8. elokuutaSahtiharrastajat ovat valmistaneet perinnejuomaa kilvan jo 1990-luvun alusta. Kaupallisilta toimijoilta osallistuminen on sääntöjen mukaan kielletty. Yksi kilpailun tarkoituksista on siirtää sahdinvalmistuksen perinnettä sukupolvelta toiselle. Kilpailuun osallistuu vuosittain noin 40–50 ihmistä, jotka ovat tulleet valituiksi jo omien pitäjiensä parhaiksi. Yleisömäärä vaihtelee sadoista runsaaseen tuhanteen. Kuvassa vuoden 2006 Sahtimestari Heikki Riutta Sysmästä.
Sahdinvalmistuksen SM-kilpailut
Pertunmaalla 8. elokuuta
Sahtiharrastajat ovat valmistaneet perinnejuomaa kilvan jo 1990-luvun alusta. Kaupallisilta toimijoilta osallistuminen on sääntöjen mukaan kielletty. Yksi kilpailun tarkoituksista on siirtää sahdinvalmistuksen perinnettä sukupolvelta toiselle. Kilpailuun osallistuu vuosittain noin 40–50 ihmistä, jotka ovat tulleet valituiksi jo omien pitäjiensä parhaiksi. Yleisömäärä vaihtelee sadoista runsaaseen tuhanteen. Kuvassa vuoden 2006 Sahtimestari Heikki Riutta Sysmästä.

8 Sahdinvalmistuksen SM-kilpailut

Pertunmaalla 8. elokuuta

Sahtiharrastajat ovat valmistaneet perinnejuomaa kilvan jo 1990-luvun alusta. Kaupallisen toiminnan harjoittajilta osallistuminen on sääntöjen mukaan kielletty. Yksi kilpailun tarkoituksista on siirtää sahdinvalmistuksen perinnettä sukupolvelta toiselle. Suomen Sahtiseuran puheenjohtajan Pekka Kääriäisen mukaan kilpailuun osallistuukin myös hyvin nuoria harrastajia.

Suurimmat osanottajamäärät kerätään Kääriäisen mukaan "Sahti-Suomesta", eli Hämeestä, Pohjois-Satakunnasta ja Etelä-Pohjanmaalta. Kilpailuun osallistuu vuosittain noin 40–50 ihmistä, jotka ovat tulleet valituiksi jo omien pitäjiensä parhaiksi. Yleisömäärä vaihtelee sadoista runsaaseen tuhanteen.

Jarno Hartikainen
Vauhtiajot Heinävedellä 22. elokuutaHeinäveden vauhtiajoissa lasketaan mäkiautoilla useassa sarjassa noin 1,3 kilometrin matka kirkolta rantaan. Korkeuseroa on noin 90 metriä. Nopeimmat ajokit kiihtyvät jopa 80 kilometrin tuntivauhtiin. Mäkiautoja tuunataan hartaudella. Jotkut keskittyvät rakentamaan ajokista mahdollisimman nopean, toiset pyrkivät näyttävyyteen tai laadukkaaseen äänentoistoon. Tapahtuma kerää noin 500–600 hengen yleisön, lähinnä paikallisia ihmisiä.
Vauhtiajot
Heinävedellä 22. elokuuta
Heinäveden vauhtiajoissa lasketaan mäkiautoilla useassa sarjassa noin 1,3 kilometrin matka kirkolta rantaan. Korkeuseroa on noin 90 metriä. Nopeimmat ajokit kiihtyvät jopa 80 kilometrin tuntivauhtiin. Mäkiautoja tuunataan hartaudella. Jotkut keskittyvät rakentamaan ajokista mahdollisimman nopean, toiset pyrkivät näyttävyyteen tai laadukkaaseen äänentoistoon. Tapahtuma kerää noin 500–600 hengen yleisön, lähinnä paikallisia ihmisiä.

9 Vauhtiajot

Heinävedellä 22. elokuuta

Heinäveden vauhtiajoissa lasketaan mäkiautoilla noin 1,3 kilometrin matka kirkolta rantaan. Korkeuseroa on noin 90 metriä. Nopeimmat ajokit kiihtyvät jopa 80 kilometrin tuntivauhtiin. Mäkiautoja tuunataan hartaudella. Jotkut keskittyvät rakentamaan ajokista mahdollisimman nopean, toiset taas pyrkivät näyttävyyteen tai laadukkaaseen äänentoistoon. Tapahtumassa kisataan nopeudesta useassa eri sarjassa. Tapahtuma kerää yleisöä noin 500–600 henkilöä, lähinnä paikallisia ihmisiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat