Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järjestöt vaativat translain uudistusta

Kotimaa
 

Kaikkiaan 33 ihmisoikeus-, nuoriso- ja opiskelijajärjestöä vaatii pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitukselta translain uudistamista samalla, kun avioliittolakiin tehdään muutoksia. Juridisen sukupuolen vahvistamisen pitäisi perustua omaan ilmoitukseen, järjestöt toteavat.

"Juridisen sukupuolen vahvistamisen ehdoksi ei saa asettaa lisääntymiskyvyttömyyttä eikä mitään lääketieteellistä hoitoa, toimenpidettä tai diagnoosia. Ehdoksi ei myöskään saa asettaa terveydenhoitohenkilöstön tai muun kolmannen osapuolen lausuntoa tai vastaavaa", vaatimuksessa sanotaan.

Järjestöt haluavat myös, että sukupuolen vahvistaminen omalla ilmoituksella olisi mahdollinen myös alaikäisille, kuten on monessa muussakin maassa.

Uudistus olisi linjassa hallitusohjelman Suomi 2025 -vision kanssa, järjestöt muistuttavat vaatimuksessaan. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että "ihmisellä on vapaus ja vastuu rakentaa omaa, perheensä ja läheistensä elämää".

"Suomea on toistuvasti kehotettu poistamaan laista ihmisoikeuksia loukkaavat ehdot juridisen sukupuolen vahvistamiselle", vaatimuksessa todetaan.

Vaatimuksen ovat allekirjoittaneet muun muassa Seta, Amnesty, Ihmisoikeusliitto, Demarinuoret, Keskustan Opiskelijaliitto, Keskustanuoret, Kokoomuksen Nuorten Liitto, Kokoomuksen Opiskelijaliitto Tuhatkunta, Piraattinuoret ja Sosialidemokraattiset Opiskelijat.

Edellisen hallituksen aikaan sukupuolen juridista vahvistamista koskeva lainsäädäntöön eli translakiin valmisteltiin muutoksia sosiaali- ja terveysministeriössä, mutta hallitus ei antanut translaista esitystä eduskunnalle.

"Translain uudistuksesta on jo tehty laaja valmistelutyö, jonka pohjalta voidaan tehdä kokonaisuudistus nopeasti", Setan pääsihteeri Aija Salo sanoo. "Suomen on toteutettava transihmisten oikeudet."

Ministeriön asiantuntijatyöryhmä ehdottaa toukokuussa jättämässään loppuraportissa mahdollisuutta muuttaa lainsäädäntöä siten, että henkilö voisi itse ilmoittaa tai tehdä hakemuksen sukupuolensa vahvistamisesta väestötietoihin. Rekisterimerkinnän muutos ei sisältäisi vaatimusta lääketieteellisen selvityksen antamisesta transsukupuolisuudesta.

Tätä myös järjestöt vaatimuksen allekirjoittajat kannattavat.

Tanskassa oman sukupuolen itsemääräämisoikeus on täysi-ikäisillä. Myös esimerkiksi Kolumbiassa, Maltalla ja Argentiinassa juridisen sukupuolen vahvistaminen perustuu omaan ilmoitukseen.

Irlanti valmistelee parhaillaan lakimuutosta, ja Norjan hallituksen asiantuntijatyöryhmä esittää vastaavaa menettelyä.

Norjassa työryhmä esittää oikeudellisen sukupuolen vahvistamisen tekemistä mahdolliseksi myös alaikäisille joko vanhemman suostumuksella tai viranomaiselle tehtävällä hakemuksella. Myös Ruotsissa on jo poistettu valtaosa itsemääräämisoikeuden esteistä, vaatimuksen allekirjoittajat muistuttavat.

Tagi:Seksuaalivähemmistöt;Transsukupuolisuus;Avioliittolaki;Anna-Liina Kauhanen;

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat