Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliitikot ja oikeusoppineet kiristäisivät tuomioita

Rikosoikeuden professorit toteavat, että nykyinen oikeuskäytäntö tuottaa Tapanilan raiskaustuomion kaltaisia päätöksiä

Kotimaa
 
Iisakki Härmä
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström HSTV:ssä: Rangaistuksia kovennettava
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström HSTV:ssä: Rangaistuksia kovennettava
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) sanoi HSTV:n Studio Kulmapöydässä 29.5., pari tuntia ennen nimittämistään ministeriksi, että hän on valmis koventamaan rangaistuksia.

Eduskuntapuolueiden kärkipoliitikot arvioivat, että seksuaalirikostuomioiden ja kansalaisten oikeustajun välillä on juopa, jota on vaikea selittää.

Perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien eduskuntaryhmien puheenjohtajat kummastelevat suoraan Tapanilan raiskaustuomioita.

Tästä on kyse

 Nainen joutui useiden henkilöiden raiskaamaksi maaliskuussa julkisella paikalla Helsingin Tapanilassa.

 Käräjäoikeus tuomitsi tiistaina kolme syytettyä ehdollisiin vankeusrangaistuksiin ja vapautti kaksi.

 Tuomiot tulivat raiskauksista, ei törkeistä raiskauksista, kuten syyttäjä oli vaatinut.

 Tuomiot alenivat 3–4 kuukaudella poikkeuksellisen julkisuuden vuoksi.

 Syyttäjä aikoo valittaa tuomiosta.

"Tuomio tuntuu kohtuuttoman matalalta", sanoo perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho.

"Onko taustalla halu säästää vankeinhoidon kustannuksia", ihmettelee kristillisdemokraattien Peter Östman.

Östmanin kanssa samoilla linjoilla on kokoomuksen kansanedustaja, rikosylikomisario Kari Tolvanen. Hänen mukaansa ei ole mahdotonta, että tuomioiden taustalla olisivat säästösyyt.

Myös Raiskauskriisikeskus Tukinaisten juristi Riitta Silver ihmettelee raiskauksista annettavia alhaisia tuomioita.

"Raiskauksen uhrit voivat pelätä rikosilmoituksen tekemistä, kun he lukevat uutisista, että raiskaajat saavat vain lyhyitä tuomioita. He voivat pitää sitä myös hyödyttömänä", Silver sanoo.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) kertoo HS:lle, että tuomioiden rangaistusasteikko otetaan jo syksyllä pohdintaan. Tapanilan tapausta Lindström ei kommentoi.

Tapanilan lievät raiskaustuomiot eivät yllättäneet rikosoikeuden asiantuntijoita, emeritaprofessori Terttu Utriaista ja Turun yliopiston professoria Jussi Tapania. Myös he olisivat valmiit kiristämään tuomioita.

Utriainen on jyrkkäsanaisempi: häneltä liikenee vain vähän ymmärrystä Helsingin käräjäoikeuden tuomioon.

"Ei siinä ole ymmärrettävää muu kuin se, että meidän oikeuskäytäntö on tällainen. Siksi pitää kysyä, onko se ja lainsäädäntö paikallaan."

Ongelmia on Utriaisen mukaan niin lainsäädännössä, oikeuskäytännössä kuin tavassa, jolla tuomioita kirjoitetaan.

Tapani katsoo, että annettu tuomio oli vallitsevan rangaistustason mukainen, vaikka itse rangaistusasteikko on hänen mielestään seksuaalirikoksissa jäänyt turhan matalaksi.

Tapani huomauttaa, että raiskauksen tekotapa, eli sormilla uhrin sisään tunkeutuminen, ei vastannut sitä mielikuvaa joukkoraiskauksesta, mikä hänelle tai muulle yleisölle oli ehtinyt muodostua viranomaisten niukan tiedotuslinjan vuoksi.

"Uskon että käräjäoikeus on siltä osin tehnyt huolellista työtä, että se on selvittänyt rangaistuskäytännön ja tällaisen teon sijoittumisen nykyiseen rangaistusasteikkoon."

Tapanin mukaan oikeusistuimilla ei käytännössä ole muuta mahdollisuutta kuin mitoittaa rangaistukset suhteessa aiemmin annettuihin rangaistuksiin, ja keskeinen syy raiskaustuomioiden lyhyisiin pituuksin on se, että myös törkeistä raiskauksista annetut tuomiot ovat vakiintuneet lyhyehköiksi.

"Suoraviivainen tapa rangaistusten saamiseksi ankarimmiksi olisi se, että eduskunta määrittelee rangaistusasteikkoja uudelleen, käytännössä minimirangaistusta muuttamalla."

Utriainen ihmettelee sitä, että raiskausrikoksissa, mutta myös väkivaltarikoksissa, törkeän tekomuodon edellytysten täyttyminen on viety niin korkealle. "Meillä törkeä raiskaus on melkein aina sellainen, että uhri on hengenvaarassa."

Tapanin mielestä rajanteko raiskauksen ja törkeän raiskauksen välillä oli toisaalta myös Tapanilan tapauksessa vaikeaa.

"Nythän oikeus katsoi, että kyse ei ollut erityisen nöyryyttävästä tavasta. Tästä voidaan keskustella, että onko kynnys tässä nostettu liian korkealle."

Utriainen pohtii, että oikeuskäytännön kehitys ei ole pysynyt mukana muun yhteiskunnan kehityksessä, jossa ruumiillisen koskemattomuuden suoja on noussut jatkuvasti ylemmäs.

Nettikeskusteluissa ihmetellään, miksi omaisuusrikoksesta voi joutua linnaan, mutta raiskauksesta tai lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä selviää ehdollisella.

"Tässä on tapahtunut arvomuutos. Se on myös sukupolvikysymys."

Tapanilan tapauksessa hämmennystä herätti se, ettei se oikeuden mukaan ollut tehty "erittäin nöyryyttävällä tavalla".

"Kun tuomion perustelut on rakennettu niin, että niissä vertaillaan eri tekomuotoja, tämä yleensä aiheuttaa tavattoman loukkaavan kirjoitustavan uhria kohtaan", Utriainen sanoo.

Tapanilan tapauksessa keskustelua ovat nostaneet myös perusteet, joilla tuomiota alennettiin: tekijöiden alaikäisyys, ensikertaisuus ja tapauksen saama poikkeuksellinen julkisuus.

"Raiskausrikoksessa ensikertaisuusperustetta en hyväksy ollenkaan", Utriainen sanoo.

Tapani huomauttaa, että ensikertaisuus lieventämisperusteena ei saa vaikuttaa rangaistuksen pituuteen vaan ainoastaan siihen, annetaanko vankeustuomio ehdollisena vai ehdottomana.

Sen sijaan julkisuusalennuksen Utriainen ymmärtää, koska tapaus on tuonut esiin uhkailuja ja rasismia sosiaalisessa mediassa.

Kommentoijia on ärsyttänyt myös se, että ehdollinen ei tarkoita tekijöille juuri mitään. Utriaisen lääke tähän olisi jonkinlainen arestirangaistus, joka sijoittuisi sakkojen ja vankeuden väliin ja olisi tarkoitettu nimenomaan nuorille tekijöille.

Tapanin mielestä julkisuusalennus on ennakkotapaus, johon hän toivoo korkeimman oikeuden ottavan vielä kantaa.

"Aiemmin julkisuus on tarkoittanut julkisuutta perinteisissä tiedotusvälineissä, mutta nyt tässä oli tiedotusvälineiden ja sosiaalisen median yhteenlaskettu vaikutus. Nyt pitäisi konkretisoida se, mitkä seikat julkisuudesta tekevät poikkeuksellista."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat