Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus pehmensi linjaa pakolaisista

Perussuomalaiset jättivät pöytäkirjaan eriävän mielipiteen pakolaiskiintiöistä

Kotimaa
 
Mika Ranta HS
EU-ministerivaliokunnan perussuomalaiset jättivät keskiviikkona eriävän mielipiteen pakolaiskiintiöistä. Ulkoministeri Timo Soini (ps) kommentoi, että perussuomalaisten kanta on hallitusohjelman mukainen.
EU-ministerivaliokunnan perussuomalaiset jättivät keskiviikkona eriävän mielipiteen pakolaiskiintiöistä. Ulkoministeri Timo Soini (ps) kommentoi, että perussuomalaisten kanta on hallitusohjelman mukainen. Kuva: Mika Ranta HS

Hallituksen EU-ministerivaliokunta pehmensi keskiviikkoaamuna kantaansa pakolaiskiintiöön.

Aikaisemmin linjatun mukaan Suomi olisi pienentänyt pakolaiskiintiötään, koska pakolaisten sijaan Suomi olisi ottanut Välimeren maista tulevia turvapaikanhakijoita.

Nyt ministerivaliokunta poisti siirtolaisia koskevasta linjauksestaan lauseen, jonka mukaan Suomi pienentää pakolaiskiintiötään. Toisaalta hallitus ei myöskään linjannut, etteikö kiintiötä pienennettäisi. Toisin sanoen asia jätettiin auki, päätettäväksi myöhemmin. Mutta varma pienentäminen katosi linjauksesta.

EU-ministerivaliokunnan kannaksi tuli, että Suomi ottaa EU:n taakanjaon mukaisen turvapaikanhakijoiden määrän kiintiöpakolaisten päälle. Suomi on viime vuosina ottanut 750–1 050 pakolaista vuodessa, ja EU:n hätätilamenettely tuo arviolta 400 turvapaikanhakijaa lisää. Kiintiöpakolaisten määrä pysyy siten suunnilleen samana tai pienenee riippuen, otetaanko kantaluvuksi 750 vai 1 050.

EU:n sisäisessä taakanjaossa jäsenvaltiot sopivat 40 000 turvapaikanhakijan jakamisesta eri maihin.

Kokouksessa riitti yllättäviä käänteitä muutenkin. Hallitus on vasta alkutaipaleellaan, mutta rivit rakoilevat jo.

Kokouksen alussa linjaus EU:n taakanjakoon eli siirrettävien turvapaikanhakijoiden ottamiseen ei ollut vielä muuttunut.

Perussuomalaiset ministerit eli ulkoministeri Timo Soini, oikeus- ja työministeri Jari Lindström ja puolustusministeri Jussi Niinistö jättivät kuitenkin pöytäkirjaan eriävän mielipiteen. He ilmoittivat suhtautuvansa kielteisesti esityksiin sisäisistä siirroista.

HS:n tietojen mukaan sisäministeri Petteri Orpo (kok) oli siinä vaiheessa linjannut, ettei kompromissi ole enää voimassa, jos yksi puolue irtautuu siitä. Tässä vaiheessa linjauksesta päätettiin poistaa maininta, että Suomi vähentäisi kiintiöpakolaisten määrää.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin mukaan perussuomalaisten ministereiden kanta, että turvapaikanhakijoiden sisäisissä siirroissa voidaan edetä vain vapaaehtoisuuden pohjalta, oli hallitusohjelman mukainen.

Hallitusohjelman mukaan "kiintiöpakolaisten määrä pidetään viime vuosien tasolla ja tällä osallistumme kansainväliseen taakanjakoon".

"Meidän kantamme on hallitusohjelman mukainen. Se on oikea ja järkevä kanta", Soini sanoo.

Soinin mukaan ei ole viisasta antaa vapaata käytävää turvapaikanhakijoille. Linja on myös ristiriidassa niin sanotun Dublin-menettelyn kanssa, jonka mukaan turvapaikanhakijat rekisteröidään siinä maassa, johon he ensimmäisenä saapuvat.

HS:n tietojen mukaan perussuomalaiset olivat jättämässä eriävää mielipidettä jo viikko sitten.

Turvapaikanhakijoiden sisäiset siirrot menevät nyt Eurooppa-neuvoston päätettäväksi. Sen odotetaan päättävän, että jäsenvaltiot sopivat vapaaehtoisesti, miten henkilömäärät jaetaan eri maihin.

EU-lähde arvioi keskiviikkona, että jäsenmaiden turvapaikanhakijoita koskevat pakolliset kiintiöt eivät olisi menossa läpi EU:ssa. Asiasta liikkui kuitenkin ristiriitaista tietoa.

Soini sanoo, että yksimielisen päätöksen saaminen ei ole helppoa. Soini pitää hyvänä, että vapaaehtoisuus kuitenkin jäi vielä linjaukseen.

Hallituspuolueet rakoilivat nyt ensimmäistä kertaa. Soini ei usko kuitenkaan, että se vaikuttaa hallitusohjelmaan pitkällä aikavälillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat