Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Utsjoen lukiopuukottajalle pitkä vankeustuomio

Myös tuomitun puolustus piti 12 vuoden vankeustuomiota oikeana

Kotimaa
 
Kaisa Sirén
Asianajaja Ari Niemisen (vas.) mukaan Marko Toni-Juhani Vehmanen tyytyi saamaansa tuomioon.
Asianajaja Ari Niemisen (vas.) mukaan Marko Toni-Juhani Vehmanen tyytyi saamaansa tuomioon. Kuva: Kaisa Sirén

Utsjoen lukiopuukotuksesta syytetty mies sai keskiviikkona 12 vuoden vankeustuomion. Lapin käräjäoikeuden mukaan 31-vuotias Marko Toni-Juhani Vehmanen tappoi 16-vuotiaan lukiolaispojan viime lokakuussa Utsjoella kesken koulupäivän.

Poikkeuksellisesti myös tuomitun puolustus kehui käräjäoikeuden antamaa tuomiota, vaikka rangaistus oli tavallista ankarampi. Taposta tuomitaan keskimäärin kymmenen vuotta vankeutta.

Tästä on kyse

 Kolmikymppinen mies tappoi 16-vuotiaan lukiolaispojan kesken koulupäivän saamelaislukiossa Utsjoella 24. lokakuuta viime vuonna.

 Henkirikos järkytti syvästi runsaan tuhannen asukkaan Utsjokea, jossa lähes kaikki tuntevat toisensa. Edellisestä henkirikoksesta Utsjoella oli ehtinyt kulua yli vuosikymmen.

"Tuomio oli minusta hyvin perusteltu ja vastasi myös puolustuksen käsitystä tapahtumasta. Vastaaja otti tuomion rauhallisesti vastaan ja tyytyi tuomioon", kertoi Vehmasen asianajaja Ari Nieminen.

Tuomittu kertoi avustajalleen heti tuomion julistamisen jälkeen, ettei hän aio valittaa hovioikeuteen.

Rangaistus oli myös syyttäjän vaatimuksen mukainen. Syyttäjä oli vaatinut vähintään 11,5 vuoden vankeusrangaistusta.

Oikeudenkäynti jatkui keskiviikkona muutaman kuukauden tauon jälkeen, koska Vehmaselle tehtiin välillä mielentilatutkimus. Hän oli pyytänyt sitä itse.

Mielentilatutkimuksen mukaan sytytinkaasu butaanin imppaaminen oli alentanut Vehmasen kykyä säädellä käyttäytymistään. Hän imppasi kaasua ennen henkirikosta ja sen jälkeen.

Siitä huolimatta hän oli henkirikoksen aikaan syyntakeinen eli ymmärsi tekonsa.

Vehmanen tuomittiin tapon lisäksi myös laittomasta uhkauksesta, koska hän uhkaili puukotuksen yhteydessä teräaseella myös opettajaa.

Käräjäoikeus kovensi Vehmasen rangaistusta hänen aiemman rikollisuutensa vuoksi.

Hän on tehtaillut rikoksia läpi elämänsä teini-ikäisestä lähtien. Ennen saamelaislukion henkirikosta hän syyllistyi kymmeniin omaisuus-, väkivalta-, huume- ja muihin rikoksiin.

Käräjäoikeuden mielestä keskimääräistä ankarampaa rangaistusta puolsivat myös muun muassa henkirikoksen tekotapa ja tekopaikka.

Uhrin omaiset pitivät syyttäjän ajamaa tapposyytettä liian lievänä. He vaativat oikeudessa, että syytetty olisi pitänyt tuomita murhasta elinkautiseen vankeuteen.

Käräjäoikeuden mukaan Vehmasen teko oli kuitenkin murhan sijasta tappo, koska henkirikokseen ei liittynyt vakaata harkintaa eikä henkirikoksen tekotapa ollut rikoslain tarkoittamalla tavalla erityisen raaka tai julma.

Oikeus määräsi Vehmasen maksamaan henkirikoksen uhrin omaisille yhteensä noin 85 000 euroa korvauksia muun muassa kärsimyksistä. Hänen on maksettava korvauksia myös uhkailemalleen opettajalle sekä uhrin kuolinpesälle hautajaiskuluista.

Korvaussumma on kokonaisuudessaan yli 100 000 euroa.

Vehmanen myönsi surmanneensa lukiolaispojan heti alusta lähtien. Hän kertoi aiemmin oikeudessa, että 16-vuotias poika valikoitui uhriksi sattumalta.

Henkirikoksen motiivi on jäänyt epäselväksi. Vehmanen oli omien sanojensa mukaan lähtenyt tyttöystävänsä asunnolta koululle aikeenaan puukottaa ketä tahansa miestä.

Vehmanen ja uhri olivat asuneet samassa asuntolassa siihen asti, kun mies sai häädön juopottelun vuoksi. Vehmanen oli muuttanut aikuisopiskelijaksi paikkakunnalle pari kuukautta aiemmin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat