Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen varoittaa: lapsilla on riski peliaddiktioihin

Kotimaa
 
Jari Sinkkonen: Olin pikkulasten isänä joskus aika kireä
Jari Sinkkonen: Olin pikkulasten isänä joskus aika kireä
Pelastakaa Lapset -järjestöstä eläkkeelle jäänyt lastenpsykiatri kertoo, milloin hän on ollut itse vanhempana emätörppö. Toimittaja: Suvi Vihavainen, kuvaus ja leikkaus: Katarina Sällylä

Lastenpsykiatri Jari Sinkkosen työpöytä pursuaa papereita Pelastakaa Lapset ry:n toimistolla, vaikka eläkepäivät ylilääkärin virasta ovat juuri alkaneet.

Eipä hän aiokaan jäädä lepäilemään. Tutkimus kiinnostaa, ja kaksi uutta kirjaa on pian menossa painoon.

"Krematoriosta minua ei saa enää puhujakeikalle, mutta sitä ennen voi yrittää", hän vitsailee.

Sinkkonen siteeraa 67-vuotiasta maailmantähteä, neurokirurgi Juha Hernesniemeä, joka aikoo jatkaa leikkaamista niin kauan kuin pystyy seisomaan käsillä.

"Minun ei tarvitse edes seisoa käsilläni. Psykoterapeuttina ja lastenpsykiatrina alkaa vasta kajastaa, mistä on kysymys."

Pelastakaa lasten virka on ollut Sinkkoselle näköalapaikka erityisesti adoptioihin. Työssään hän on pohtinut tulevien adoptiovanhempien kanssa, mitä edellyttää, jos parille tulisi esimerkiksi sydänvikainen lapsi.

"Adoptoitavaksi tulevat lapset ovat yhä useammin erityislapsia. Heidän tarpeensa vaihtelevat laidasta laitaan", Sinkkonen sanoo.

Hän on myös auttanut lastenkotien työntekijöitä ymmärtämään sijoitettujen lasten ongelmia ja ratkonut, milloin esimerkiksi käytöshäiriöstä kärsivä lapsi lähetetään jatkotutkimuksiin tai terapiaan.

Katarina Sällylä HS
Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen jäi eläkkeelle Pelastakaa lasten ylilääkärin virasta, muttei silti aio lopettaa työntekoa. "En tiedä, mitä muuta tekisin, vaikka rakastan tietysti musiikkia ja oopperaa. Lääkäri on suositellut kyllä pientä downshiftingiä."
Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen jäi eläkkeelle Pelastakaa lasten ylilääkärin virasta, muttei silti aio lopettaa työntekoa. "En tiedä, mitä muuta tekisin, vaikka rakastan tietysti musiikkia ja oopperaa. Lääkäri on suositellut kyllä pientä downshiftingiä."

Julkisuudessa lasten äänitorvena toimiminen on välillä rasittanut Sinkkosta, mutta hän kertoo selvinneensä vähällä loanheitolla. On häntä arvosteltukin. Esimerkiksi konservatiivisuudesta, lelupyssyjen puolustamisesta sekä tyttöjen ja poikien välisten erojen esillä pitämisestä.

"On syntynyt mielikuvia, jotka alkavat elää omaa elämäänsä. Minulle ei oikein istu rooli, että tytöt kuuluisivat pyyhkimään pölyjä ja hymyilemään ja poikien kuuluu olla rasavillejä, jotka ratkaisevat erimielisyytensä tappelemalla", hän sanoo.

Päivähoidosta Sinkkonen ei olisi joidenkin mielestä saanut keskustella, koska hänen omat lapsensa on hoidettu kotona. Myös peliaddiktioista puhumista on kritisoitu.

"Erityisesti poikalasten humpsahtaminen pelimaailmaan ja vanhempien kyvyttömyys rajoittaa pelaamista on mielestäni uhka lasten mielenterveydelle", hän sanoo edelleen.

"Saa viihtyä, pelata ja uppoutua pois päivän murheista. Mutta lapsilla on riski addiktioihin. On älytöntä sanoa, ettei K18-pelien väkivaltainen, vastenmielinen ja sovinistinen maailma vaikuta pelaajiin mitenkään."

Sinkkonen ei osaa sanoa, ovatko lasten käytöshäiriöt lisääntyneet, mutta ainakin ne ovat muuttuneet. Syrjään vetäytymisen sijaan on tullut enemmän rajattomuutta, aggressioita, väkivaltaisuutta ja kiusaamista.

Sairaalatyössä Sinkkonen huomasi, että lastenpsykiatrian potilaista valtaosa on poikia. Monien isä oli kadonnut, alkoholisoitunut tai moniongelmainen. Sinkkonen otti erityisesti poikien asian omakseen.

"Poikien oireet on pakko huomata, kun he hakkaavat toisiaan ja kaatelevat pulpetteja koulussa. Tämä on klisee, ja on myös rajuja tyttöjä, mutta usein tytöt oireilevat sisäänpäin, esimerkiksi syömishäiriöillä ja viiltelyllä."

Vanhemmuus on muuttunut Sinkkosen uran aikana ainakin niin, että isät ovat enemmän ja tunnepitoisemmin perheen elämässä mukana. Itse hän kertoo pehmentyneensä vanhempana: pikkulasten isänä hän oli ruuhkavuosien aikaan välillä kireä.

"Nuorilla vanhemmilla on niin paljon kaikkea samaan aikaan. Lapsiperheet tarvitsevat huolenpitoa, jotta selviävät kasvatustehtävästä", hän sanoo.

Tulevaisuudessa Sinkkonen toivoo voivansa nauttia myös isoisänä olemisesta. Hän kertoo bongailevansa vauvoja jo niin äitelän näköisenä, että isoisänä hänestä tulisi varmaankin "umpihullu". Joskus hän sanoo ääneen, kun näkee mielestään jotain "kaunista ja hyvää".

"Kunpa ihmiset tajuaisivat, miten hienoa on, kun runsaan vuoden ikäinen poika on innoissaan metrosta, niin äiti ottaa hänet syliinsä ja he katsovat sitä yhdessä", hän havainnollistaa.

"Juuri tämä on äidin eläytymistä siihen, mitä hänen poikansa mielessä liikkuu. Vanhemmuus ei ole yhtään sen kummempaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat