Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Armeija varautuu hybridisotaan: Varusmiehiä houkutellaan uusiin valmiusjoukkoihin

Puolustusvoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa uudet nopean valmiuden joukot. Joukoille ei ole virallista nimeä.

Kotimaa
 
Esa Syväkuru HS
Pohjois-Karjalassa kesäkuun alussa järjestetty Wihuri-harjoitus oli suurin sotaharjoitus Suomessa moneen vuoteen. Siihen osallistui 10 000 varusmiestä, reserviläistä ja kantahenkilökuntaan kuuluvaa.
Pohjois-Karjalassa kesäkuun alussa järjestetty Wihuri-harjoitus oli suurin sotaharjoitus Suomessa moneen vuoteen. Siihen osallistui 10 000 varusmiestä, reserviläistä ja kantahenkilökuntaan kuuluvaa. Kuva: Esa Syväkuru HS

Puolustusvoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa kevään aikana uudet nopean valmiuden joukot.

Osalle kotiutuvista varusmiehistä tarjottiin viime viikolla mahdollisuutta sitoutua tulemaan palvelukseen nopeammin kuin laki vaatii. Lain mukaan määräys osallistua kertausharjoitukseen pitää lähettää asevelvolliselle vähintään kolme kuukautta ennen harjoitusta.

Tästä on kyse

 Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg kertoi viime vuonna, että Puolustusvoimat tutkii nopean valmiuden joukkojen perustamista.

 Ensimmäiset sitoumukset uusiin joukkoihin allekirjoitettiin julkisuudelta piilossa viime viikolla.

"Haemme joustavuutta, jotta pystyisimme saamaan kasaan aika ison joukon nopeammin", vahvistaa Puolustusvoimien viestintäjohtaja, eversti Mika Kalliomaa.

"Kaikki liittyy toimintaympäristön muutokseen. Yksi keskeinen tekijä on Ukrainan kriisi. Meidän pitää varmistua, että meillä on vasteajat, jotka toimintaympäristö näyttää vaativan."

Sopimuksiin ei ole kirjattu tarkkaa aikaa, miten nopeasti reserviläisen pitää olla valmis aseisiin.

HS:n tiedon mukaan uusia joukkoja on kutsuttu varusmiesten rekrytointitilaisuudessa "erittäin nopean valmiuden joukoiksi".

Kalliomaan mukaan joukoille ei ole vielä virallista nimeä. "Varmaan niitä kutsutaan varuskunnallisiksi valmiusosastoiksi."

HS:n tiedon mukaan vapaaehtoista sitoumusta nopean valmiuden joukkoihin tarjottiin muun muassa Helsingissä Kaartin jääkärirykmentin kaupunkijääkärikomppanialle. Suuri osa reserviin siirtyvistä varusmiesjohtajista allekirjoitti tarjotun sitoumuksen. Miehistön osalta kiinnostus oli vähäisempää.

Pääkaupunkiseutu olisi kriisissä tai sodassa vihollisen tärkeimpiä kohteita. Kaupunkijääkärit ovat keskeisiä joukkoja sen puolustamiseksi.

Nopean valmiuden joukkoja voitaisiin käyttää esimerkiksi silloin, jos uhkana olisi vihollisen erikoisjoukkojen toiminta. Viime vuonna Krimin valloituksessa keskeisessä roolissa olivat yllättäen ilmestyneet "pienet vihreät miehet", jotka paljastuivat venäläisiksi erikoisjoukoiksi.

Puolustusvoimat ei valmiudellisista syistä kerro, mitä joukkoja uusi järjestelmä sisältää. Puolustusvoimat on kuitenkin tutkinut valtakunnallisesti, minkälaisia joukkoja sen pitäisi saada joustavammin palvelukseen. Sopimuksia onkin tarjottu useissa varuskunnissa ympäri Suomea.

Puolustusvoimien on tarkoitus pitää sitoumuksen tehneisiin reserviläisiin aktiivisesti yhteyttä.

"Kaikki toimenpiteet, mitä voidaan tehdä valmiuden joustavaksi kohottamiseksi, ovat työn alla ja kehitteillä. Yritämme myös kehittää yhteydenpitokeinoja kyseisille joukoille. Ne ovat joka tapauksessa tärkeimpiä joukkojamme", Kalliomaa sanoo.

Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg analysoi viime syyskuussa valtakunnallisten maanpuolustuskurssien avajaisissa Ukrainan sodan tunnetuksi tekemää hybridisodan käsitettä. Hän korosti, että Puolustusvoimilla on oltava ennalta ehkäisevästi uskottava torjuntakyky.

"Työkalupakissa täytyy olla niin nopean valmiuden kynnyssuorituskykyjä kuin laajan pitkäkestoisen kriisin työkaluja oikeassa tasapainossa", Lindberg sanoi.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Puolustusvoimat sitouttaa joukkoja erillisillä sopimuksilla.

"En muista, milloin edellisen kerran tämän tyyppisiä sopimuspohjaisia rakenteita on ollut, mutta tiedän että tällainen käytäntö on ollut", eversti Kalliomaa muistelee.

"Ehkä mennään sinne kylmän sodan aikoihin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat