Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunta väitteli synnytysten turvallisuudesta – kansalaisaloite vaatii muuttamaan päivystysasetusta synnytysten osalta

Toisten kansanedustajien mielestä päivystysasetus parantaa turvallisuutta, toisten mielestä heikentää

Kotimaa
 

Eduskunta väitteli torstai-iltana synnytysten turvallisuudesta, jos synnytyssairaaloita joudutaan sulkemaan.

Toisten kansanedustajien mielestä turvallisuus lisääntyy, jos synnytyssairaaloita on vähän, mutta niissä on erinomainen hoito. Toisten mielestä sairaalaverkon karsiminen lisää turvattomuutta ja matkasynnytysten määrä kasvaa.

Käsillä oli kansalaisaloite, jonka oli allekirjoittanut noin 67 000 kansalaista. Aloite pyrkii muuttamaan 2013 hyväksyttyä päivystysasetusta, joka vähentää synnytyssairaaloiden määrää. Asetus kiristää sairaaloiden päivystystasoa niin, että synnytyksiä hoitavissa sairaaloissa tulee olla hätäsektiovalmius ja saatavilla pitää olla muutakin asiantuntija-apua. Asetusta perustellaan potilasturvallisuudella eli sillä, että lääkäreitä on tarpeeksi niissä sairaaloissa, joissa voi synnyttää.

Käytännössä asetus rajaa synnytykset sairaaloihin, joissa on yli tuhat synnytystä vuodessa, koska vain näissä vaaditaan korkea kiireellisen hoidon päivystystaso. Lakkautuksen alla olisivat pienet synnytyssairaalat.

Kansalaisaloitteen allekirjoittajat esittävät, että synnytyksiä hoitavan sairaalan kunta tai kuntayhtymä voisi itse päättää lääkärien päivystystasosta, ellei kyseessä ole keskitetty riskisynnyttäjien hoito.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) sanoi, että asetuksen tavoite on turvata hoidon saatavuus tilanteissa, joissa tarvitaan äkillisesti vaativaa hoitoa. Rehula huomautti, että asetus antaa mahdollisuuden päivystystason poikkeuksiin.

"Mutta se ei tarkoita, että piikki on auki vaan että paikalliset olosuhteet otetaan huomioon."

Kysymys on siis myös säätämisestä, kuten Rehula paljasti. Saman tunnusti edellisen hallituksen peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd), joka asetuksen valmisteli.

"Vaikka asetusta perustellaan turvallisuudella, sen taustalla nähdään taloudellisia vaikuttimia", muotoili Katja Taimela (sd). Hän ihmetteli, miten hallitus suhtautuu asetukseen, kun keskusta on yleensä keskittämistä vastaan, mutta tässä "keskittäminen on vahvasti mukana".

Katri Kulmuni (kesk) piti asetukseen kirjattua sääntelyä liian tiukkana. "Vaatimuksia ei pidä säätää sellaisiksi, että toimivia yksikköjä joudutaan lakkauttamaan, matkat pitenevät ja riskit kasvavat."

Hän oli täysin eri mieltä kuin saman puolueen ministeri Rehula. "Päivystystasovaatimusten kiristäminen ei ole perusteltua, kun laatu ja turvallisuus kärsivät. Paitsi synnytystä, äidit joutuvat jännittämään pitkää matkaa sairaalaan", lappilainen Kulmuni sanoi.

Maakuntien kansanedustajat olivat huolissaan matkasynnytysten kasvusta, jos etäisyydet synnytyssairaaloihin kasvavat. Rehula sanoi, että huoli on aito, mutta matkasynnytyksiä on vain noin 70 vuodessa koko maan noin 60 000 synnytyksestä.

Rkp:n Mikaela Nylander ei voinut käsittää, mihin vaatimus tuhannesta synnytyksestä perustuu. Hän kertoi, että heillä Porvoossa sairaala täyttää kaikki muut turvallisen synnytyksen kriteerit, mutta synnytyksiä on 900.

"Kaikki on kohdallaan paitsi, että ei ole tuhatta synnytystä. Jos on turvallinen sairaala, en ymmärrä, mistä vaatimus tuhannesta synnytyksestä tulee", Nylander kovisteli.

Huovinen sanoi, että tuhatta synnytystä ei ole vedetty hatusta, vaan se perustuu perusteellisiin selvityksiin. "Näillä vaatimuksilla meillä ei riitä lääkäreitä joka paikkaan", lääkäriedustaja Martti Talja (kesk) sanoi.

Aloite lähetettiin sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyyn.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat