Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-maat aikovat jakaa siirtolaisia vapaaehtoisuuden pohjalta

Tulijat jyvitetään jäsenmaille heinäkuussa

Kotimaa
 

Suomi ja muut EU-maat ovat valmiita auttamaan Italiaa ja Kreikkaa siirtolaispaineissa, mutta vapaaehtoispohjalta. EU-johtajat käsittelivät asiaa torstai-iltana Brysselissä.

"Meillä ei ole jäsenmaiden yksimielisyyttä pakollisista siirtolaiskiintiöistä", Eurooppa-neuvoston puolalainen puheenjohtaja Donald Tusk sanoi kokoukseen saapuessaan.

EU-komissio on esittänyt, että 40 000 Italiaan ja Kreikkaan saapunutta turvapaikanhakijaa pitäisi jakaa seuraavan kahden vuoden aikana muihin jäsenmaihin. Vastavuoroisesti Italian ja Kreikan tulee tehostaa siirtolaisten rekisteröintiä ja turvapaikkatarpeen selvittämistä.

"Heinäkuun aikana jaetaan se 40 000 maakohtaisesti, ja siinä lähdetään vapaaehtoisuuden pohjalta", sanoi myös pääministeri Juha Sipilä (kesk) huippukokouksen alla.

Vetovastuun turvapaikanhakijoiden jakamisesta ottaa heinäkuun alussa EU-puheenjohtajuuden aloittava Luxemburg. Suomen vastaanottama lukumäärä selviää myöhemmin. Komission alkuperäisessä esityksessä Suomelle oli tulossa 792 turvapaikanhakijaa. Lukeman uskotaan pysyvän suurin piirtein samana.

Sipilän mielestä EU-keskustelu on keskittynyt liikaa siihen, miten 40 000 turvapaikanhakijaa jaetaan: "Tämä on vähän vastenmielinenkin näkökulma, kun puhutaan ihmisistä ja puhutaan kaupankäynnistä ja siitä, kuka ottaa minkäkin verran."

Heinäkuussa EU:n onkin tarkoitus aloittaa myös rajaturvallisuusvirasto Frontexin vahvistaminen. EU-maille on myös määrä luoda yhteinen lista maista, joihin turvapaikanhakija voidaan palauttaa. Unionin houkuttelevuutta tulijoiden silmissä halutaan vähentää.

Italia ja Kreikka ovat olleet vaikeuksissa, koska suuri osa Välimeren ylittävistä kiikkeristä siirtolaispaateista rantautuu ensimmäisenä niiden rannikolle. Kolmas merkittävä muuttoliikereitti kulkee Unkarin kautta. Unkarissa jätettiin tämän vuoden tammi-maaliskuussa EU-maista toiseksi eniten turvapaikkahakemuksia – Saksa oli ykkönen.

Virve Kähkönen HS
Annamari Sipilä HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat