Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sateet ovat pitäneet siitepölymäärät alhaisina

Koivu kukkii enää Lapissa, pujon kukinta on vielä edessäpäin

Kotimaa
 

Sateet ovat hillinneet siitepölyjen leviämistä, kerrotaan Turun yliopiston aerobiologian yksiköstä.

Jatkuvat sateet ovat vaikuttaneet ainakin koivun kukintaan, joka on ollut viime vuoteen verrattuna selvästi vähäisempää, kertoo aerobiologian yksikön tutkimusavustaja Sanna Pätsi.

Siitepölymäärät ovat Pätsin mukaan vaihdelleet koko maassa vähäisestä kohtalaiseen.

Koivun kukintakausi on lopuillaan, ja se kukkii enää Lapissa.

Heinä sen sijaan kukkii pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta koko maassa. Kukintojen määrät ovat vaihdelleet maan etelä- ja keskiosissa vähäisestä kohtalaiseen. Sateilla on ollut vaikutusta myös heinän kukintaan.

"On ollut aika paljon hetkiä, että siitepölyä ei ole ollut ilmassa ollenkaan", Pätsi kertoo.

Pitoisuudet voivat Pätsin mukaan pudota kovien sateiden seurauksena hetkellisesti nollatasolle, mutta auringon alkaessa paistaa lähtevät siitepölymäärät jälleen nousuun.

Heinän osalta siitepölymäärät ovat pysytelleet koko maassa toistaiseksi vähäisinä tai erittäin vähäisinä.

Heinän kukintakausi jatkuu elokuulle, mutta leikatuilla nurmialueilla kukintoja voi Pätsin mukaan esiintyä vielä syyskuun puolellakin.

Pujon kukinta on vielä edessäpäin. Kukinta alkaa yleensä heinäkuun puolivälissä ja jatkuu vuodesta riippuen elokuun puoleen väliin tai loppupuolelle.

Pätsi arvioi, että kukintaa saadaan odottaa vielä muutama viikko. Pätsi huomauttaa, että kuuma intiaanikesä saattaa kasvattaa pujoon sivuversoja ja aiheuttaa myöhemmin uuden kukinnan.

Siitepölyallergikoille epävakainen alkukesä on ollut sateisilla alueilla suotuisa. Yleisimpiä allergiaoireita ovat silmien punotus ja kirvely sekä nenän tukkoisuus.

"Koivun ja heinän lisäksi ilmassa ei nyt ole muita pahasti allergiaa aiheuttavia siitepölyjä. Mänty kukkii etelä- ja keskiosassa maata, mutta aiheuttaa oireita vain harvoille", Pätsi kertoo.

Ilman homeitiöpitoisuudet ovat hieman koholla, mutta kovin suureksi pitoisuudet eivät ole Pätsin mukaan vielä päässeet nousemaan. Kuumalla ja kostealla ilmalla homeitiöpitoisuudet kohoavat, mikä saattaa aiheuttaa oireita homeallergikoille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat