Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syöpään sairastuneiden määrä rajussa kasvussa – syynä suurten ikäluokkien ikääntyminen

Suurten ikäluokkien ikääntyminen näkyy syöpätilastoissa

Kotimaa
 

Noin 30 000 ihmistä sairastuu Suomessa syöpään joka vuosi. Hus-kuntayhtymän ennusteen mukaan määrä kasvaa merkittävästi kymmenen vuoden aikana.

Ennusteen mukaan syöpään sairastuu vuoteen 2020 mennessä jo 37 000 ihmistä vuodessa ja vuoteen 2025 mennessä 40 000 ihmistä vuodessa. Kymmenessä vuodessa kasvua olisi reilut 33 prosenttia.

Syöpäpotilaiden määrä on jo kasvanut erittäin voimakkaasti.

"Suurten ikäluokkien ikääntyminen on selkeästi suurin yksittäinen syy syöpään sairastuneiden määrän kasvulle", kertoo Hyksin Syöpäkeskuksen toimialajohtaja Petri Bono.

Syöpien leikkaushoidot ovat lisääntyneet 2010-luvulla Hus- alueella 31 prosenttia. Samalla myös hoidon kustannukset ovat nousseet, sillä syöpäleikkaukset ovat muuttuneet aiempaa vaativimmiksi.

"Leikkausten vaativuustason nousu johtuu siitä, että potilaat ovat aiempaa iäkkäämpiä ja myös monisairaampia. Leikkauksessa on siis otettava huomioon todella monia asioita", Bono kertoo.

Hoitotulokset ovat parantuneet muun muassa varhaisen diagnosoinnin, kehittyvien leikkaustekniikoiden ja lisääntyneiden lääke- ja sädehoitovaihtoehtojen ansiosta.

Bonon mukaan Suomessa diagnosoitavista syövistä yleisimpiä ovat rinta-, keuhko-, eturauhas- ja suolistosyöpä.

Suomessa jo yli 65 prosenttia syöpään sairastuneista on viiden vuoden kuluttua diagnoosista elossa. Se on kuitenkin keskiarvo kaikista syöpädiagnooseista.

"Eturauhassyöpäpotilaiden kohdalla luku on yli 90 prosenttia ja rintasyöpäpotilaidenkin osalta 89,5 prosenttia. Mutta esimerkiksi haimasyöpäpotilaiden osalta tilasto on huomattavasti synkempi, alle 10 prosenttia."

Syövistä siis parannutaan yhä useammin, mutta kehittyneiden hoitojen ansiosta myös yhä useampi potilas elää parantumattoman syövän kanssa pitempään. Se lisää syöpäpotilaiden vuosittaista vastaanottotarvetta ja kustannuksia.

Hyksissä kustannusten arvioidaan nousevan 45 prosenttia seuraavan viiden vuoden aikana. Syöpähoitojen kustannusten kasvu näkyy myös Hus-kuntayhtymän taloudessa.

"Syöpähoitojen kustannukset ylittävät vuoden 2015 budjetin, ja se aiheuttaa omistajakunnille taloudellista rasitusta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat