Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verkkorikolliset veivät sadoilta suomalaistileiltä lähes 900 000 euroa

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

Keskusrikospoliisi ja Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus ovat osallistuneet laajan kansainvälisen verkkorikollisuuden tutkintaan.

Tutkinnan seurauksena kaksi latvialaista henkilöä on vangittu epäiltynä törkeästä petoksesta. Epäillyt rikokset on tehty tietokoneiden haittaohjelmilla suomalaisille pankkitileille.

Verkkorikosten uhreina oli satoja suomalaisia yksityishenkilöitä ja pienyrityksiä, kertoo Keskusrikospoliisin tiedote.

Uhrien pankkitileiltä onnistuttiin vuosina 2011–2013 siirtämään rahaa haittaohjelmien avulla yhteensä lähes 900 000 euroa.

"Epäiltyjen valmistamat ja levittämät haittaohjelmat saastuttivat suomalaisuhrien tietokoneet. Kun suomalaiset sitten käyttivät verkkopankkia, haittaohjelmat pääsivät käsiksi tileihin", kertoo asiaa tutkiva rikoskomisario Tero Muurman.

Latvialaiset ovat Muurmanin mukaan kuuluneet samaan rikollisverkostoon kuin viime viikolla Europolin Ukrainasta kiinni ottamat verkkorikolliset.

"Ei oikein voi puhua järjestäytyneestä rikollisuudesta, kun heitä on vaikea erottaa pomoiksi ja duunareiksi. Rakenne on tässä enemmänkin verkostomainen", Muurman sanoo.

Suomalaisten tileille tunkeutuneet latvialaiset otettiin kiinni Latviassa jo tämän vuoden tammikuussa.

"Latvian poliisin kanssa on tehty erittäin tiivistä yhteistyötä. Olen erittäin tyytyväinen heidän toimintaansa", Muurman sanoo.

Pankkitileille tehtyjä verkkorikoksia on kyseisen rikollisverkoston toimesta tehty Suomen lisäksi useassa eurooppalaisessa maassa. Kansainvälisessä tutkintaryhmässä on Suomen viranomaisten lisäksi ollut mukana viranomaisia muun muassa Itävallasta, Belgiasta, Hollannista ja Norjasta.

Tutkinnan aikana on ollut kiinniotettuna ja pidätettynä useita henkilöitä.

Pankit ovat tapauskohtaisesti korvanneet verkkorikollisuuden uhreille aiheutuneita vahinkoja.

Suomeen kohdistuneiden verkkopetosten tutkinnasta osa on valmistunut ja edennyt syyttäjälle. Helsingin syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä on nostanut syytteen törkeästä petoksesta Suomea koskevan osuuden osalta.

"Nyt oikeuteen on saaatu kaksi henkilöä, mutta osa tekijöistä on vielä työn alla. Nyt ei ole kiinni otettuna, pidätettynä tai vangittuna muita tähän liittyviä henkilöitä", Muurman sanoo.

Asiakokonaisuutta aletaan käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa ensi viikon tiistaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat