Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruumiinavausten ruuhka kuormittaa oikeuslääkäreitä: "Jos avausmäärä menee yli kuuden, pää ei kestä"

Suurempi työmäärä altistaa virheille, ja ruumiita joudutaan kyyditsemään pitkiä matkoja

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Oikeuslääkäri Pia Wahlstenin mukaan ruumiinavaus voi kestää kuusi tuntia henkirikoksissa. Vieressä obduktioteknikko Jiri Gustafsson Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.
Oikeuslääkäri Pia Wahlstenin mukaan ruumiinavaus voi kestää kuusi tuntia henkirikoksissa. Vieressä obduktioteknikko Jiri Gustafsson Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Kuusi ruumiinavausta päivässä. Se on oikeuslääkäri Pia Wahlstenin ehdoton maksimi. Lyhyimmillään ruumiinavaus voi olla ohi alle tunnissa, mutta vaikeissa henkirikoksissa se voi kestää kuusikin tuntia.

"Jos avausmäärä menee yli kuuden, pää ei kestä ja tapaukset alkavat sekoittua toisiinsa", Wahlsten kertoo.

Oikeuslääkäreiden työkuorma on ollut huolestuttava jo vuosia. Työtaakka ja kiire voivat lisätä virheiden mahdollisuutta, ja kiire näkyy esimerkiksi kuolintodistusten viivästymisenä. Vainajan omaiset ovat joutuneet odottamaan oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen jälkeistä kuolintodistusta jopa vuoden.

Ennen vuotta 2010 oikeuslääketieteelliset ruumiinavaukset hoidettiin läänikohtaisesti ilman kummempaa valtakunnallista koordinaatiota. Vuonna 2010 oikeuslääkärit siirrettiin THL:n alaisuuteen.

Aiempi suunnitelmattomuus oli kuitenkin tehnyt vahinkonsa: Suomessa koulutettiin liian vähän uusia oikeuslääkäreitä. Töissä olevat alle 20 oikeuslääkäriä joutuivat tekemään keskimäärin yli 600 avausta vuodessa. Yksi oikeuslääkäreistä teki 820 ruumiinavausta vuodessa.

Sosiaali- ja terveysministeriö edellytti viitisen vuotta sitten, että ruumiinavausten määrä saataisiin laskemaan alle 20 prosenttiin kuolemista. Tähän on nyt päästy. Viime vuonna oikeuslääketieteellisiä ruumiinavauksia tehtiin 9 620, kun vuonna 2010 niitä oli lähes 12 000.

THL arvioi oikeuslääkärin sopivaksi avausmääräksi 400 vuodessa. Tähän ei ole päästy. Viime vuonna eniten ruumiinavauksia tehnyt oikeuslääkäri teki niitä 800 eli lähes yhtä paljon kuin vuonna 2010.

"Meidän pitäisi tarjota työpaikka, jossa ei kuole työn määrään, mutta nyt emme voi luvata edes sitä, miten monta kuukautta jaksat töissä", THL:n oikeuslääkintäyksikön päällikkö Riitta Kauppila harmittelee.

Työtaakka on osaltaan ajanut vuoden sisällä yhden vastavalmistuneen ja yhden erikoislääkärin vaihtamaan alaa.

Pia Wahlsten kertoo, että Turussa ruumiinavausten määrä on saatu alkuvuonna laskemaan lähes 20 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta. Työtaakka lisääntyy jonkin verran, sillä ruumiinavaukset lopetettiin toukokuussa Maarianhaminassa. Nyt vainajat tuodaan laivalla Turkuun.

Lokakuusta lähtien ruumiinavauksia tehdään enää viidessä kaupungissa, kun Mikkelin ruumiinavaukset siirtyvät Kuopioon. Avauksia tehdään myös Helsingissä, Tampereella ja Oulussa.

Miksi Suomessa on tehty kansainvälisestikin verrattuna paljon oikeuslääketieteellisiä ruumiinavauksia? Merkittävä syy on lakiteksti, jonka mukaan oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus on tehtävä yllättävissä kuolemantapauksissa. Koska kaikki kuolemat ovat enemmän tai vähemmän yllättäviä, hoitavat lääkärit ja poliisit ovat määränneet vainajia tutkimuksiin hanakasti vain varmuuden vuoksi.

"Jos 103-vuotias kuolee yön aikana vanhainkodissa, se ei ole lain tarkoittama odottamaton ja yllätyksellinen kuolema", Wahlsten sanoo.

THL:n viimevuotisessa selvityksessä eräs oikeuslääkäri nimitti itseään geriatriseksi oikeuslääkäriksi, sillä valtaosa ruumiinavauksista tehdään vanhuksille.

Näitä varman päälle -avauksia on saatu vähennettyä parin viime vuoden aikana lisäämällä konsultaatiota. Oikeuslääkäri käy neuvotteluita hoitavien lääkäreiden ja poliisien kanssa.

"Osalla paikkakunnista joutuu tekemään hartiavoimin töitä, että ohjeistus menisi perille. Avauspöydän lisäksi vietän valtavasti aikaa puhelimessa", Wahlsten kertoo.

Uuden ajattelumallin vieminen kentälle eli poliiseille ja lääkärikuntaan on saatava valmiiksi lähivuosien aikana. Kun väestö vanhenee, laitosten ulkopuolella tapahtuvien niin sanottujen kotikuolemien määrä lisääntyy.

THL:n kannan mukaan kotikuolemien lisääntyminen ei saisi lisätä ruumiinavausten määrää, mutta todellisuus voi olla toinen.

"Jos tilanne ei parane, lakia on syytä muuttaa. Nyt esimerkiksi kaikki hoitotoimenpiteen aikana kuolleet tuodaan automaattisesti meille. Ehkä riittäisi, jos avaisimme vain hoitovirhe-epäilyt", Wahlsten ehdottaa.

Ruumiinavausten vähentämisen kääntöpuolella on pelko henkirikosten löytämättä jäämisestä. Oikeuslääkärit myöntävät, että riski on aina olemassa.

"Hyvin harvoin avauksessa tulee kuitenkaan täysin yllättävää vastaan. Johonkin avausten määrän raja on vedettävä resurssien takia", Wahlsten sanoo.

Toni Lehtinen HS
Turku

Oikaisu kello 10.24: Kuva oli otettu Turun yliopistossa, ei Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat