Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hätäpuhelusovelluksen suosio yllätti

Käyttäjiä huolestuttaa ohjelman suuri virrankulutus

Kotimaa
 
Outi Pyhäranta / HS
112 Suomi -hätäpuhelusovelluksen suosio on yllättänyt niin Hätäkeskuslaitoksen kuin sen kehittäneen Digian.
112 Suomi -hätäpuhelusovelluksen suosio on yllättänyt niin Hätäkeskuslaitoksen kuin sen kehittäneen Digian. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Viime viikolla julkistettua 112 Suomi -hätäpuhelusovellusta on ladattu yli 107 000 kertaa. Ohjelman suosio on yllättänyt niin Hätäkeskuslaitoksen kuin sen kehittäneen Digian. Ne odottivat ohjelman yltävän 100 000–200 000 latauksen määrään vasta vuoden lopussa.

Sovelluksella on soitettu jo 340 hätäpuhelua, joista 270 on johtanut viranomaistoimiin. Loput puheluista ovat olleet hätäkeskukseen kuulumattomia yhteydenottoja, joissa kiireellisen tehtävän hälytyskriteerit eivät ole täyttyneet.

Fakta

Virallinen hätäpuhelusovellus

 Älypuhelimen käyttäjä voi soittaa sovelluksen kautta hätäkeskukseen. Sovellus on integroitu Hätäkeskuslaitoksen järjestelmiin, joten päivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

 Paikkatieto lähtee vain, jos puhelu soitetaan sovelluksen kautta. Jos paikkatieto ei lähde tiedonsiirtoyhteyden puutteiden takia, soittaja voi lukea sijaintinsa koordinaatit päivystäjälle puhelimen näytöstä.

 Ohjelmasta pystyy soittamaan myös viranomaisten palvelunumeroihin, kuten Myrkytystietokeskukseen.

 Digian omistaman sovelluksen voi ladata ilmaiseksi Windows Phone-, Android- ja iOS-puhelimille.

"Sovelluksen kautta on tullut jonkin verran sellaisia puheluita, joissa käyttäjä on ilmiselvästi halunnut vain kokeilla, soittaako sovellus varmasti hätäkeskukseen", hätäkeskuspalveluiden johtaja Marko Nieminen Hätäkeskuslaitoksesta kertoo.

Sovelluksen paikannus on toiminut valtaosassa hätätilanteista hyvin. Paikannuksen tarkkuuden mediaani eli tyypillisin arvo on ollut 11 metriä. Osa paikannuksista on kuitenkin mennyt harhaan.

"Muutamassa tilanteessa paikannus on epäonnistunut esimerkiksi puhelimen heikon gps-antennin takia", toimialajohtaja Sami Rantanen Digialta kertoo.

Hätäkeskuslaitoksella ei ole tarkempia tietoja epäonnistuneista paikannuksista aiheutuneista viiveistä. Nieminen painottaa, että sovellus on vain apuväline, joka tukee ja nopeuttaa soittajan paikan määrittelyä, eikä pelkän tekniikan varaan voi laskea.

Digia onkin julkistamassa sovelluksesta ensi viikolla uuden version, jossa on mittari paikannuksen laadulle. Näin hätäkeskuspäivystäjä pystyy arvioimaan sen kertoman paikkatiedon luotettavuutta.

Digia on saanut runsaasti yhteydenottoja käyttäjiltä, jotka ovat huomanneet sovelluksen syövän älypuhelimen akun nopeasti tyhjäksi. Digian Rantanen kertoo, että sama ongelma liittyy useisiin paikkatietoa käyttäviin sovelluksiin. Ohjelma on päällä olleessaan yhteydessä puhelimen gps-antenniin, joten se kuluttaa akkua, vaikkei sitä käytä aktiivisesti.

"Käyttäjän on tärkeä sammuttaa sovellus myös muiden sovellusten taustalta. Ei riitä, että ohjelmasta siirrytään toiseen sovellukseen", Rantanen neuvoo.

Android-puhelinten käyttäjiä ovat huolestuttaneet sovelluksen vaatimat oikeudet puhelimen sisältöön, kuten kuvagalleriaan. Rantanen kertoo, että nämä vaatimukset ovat käyttöjärjestelmäsidonnaisia ja liittyvät sovelluksen ominaisuuksiin.

"Emme kerää emmekä välitä mitään tietoja käyttäjästä. Puhelimen tietoja ei voi seurata eikä muokata sovelluksen kautta", Rantanen rauhoittelee.

Sovellus voi saada jatkossa lisäominaisuuksia, kuten kuvien ja videoiden lähettämismahdollisuuden.

"Kuvien lähettäminen palvelisi hätätehtävään lähteviä yksiköitä. Mahdollisuus on kuitenkin kaukana tulevaisuudessa, sillä siihen liittyy paljon tietoturva- ja rekisterinpitokysymyksiä", Nieminen sanoo.

Vuorovaikutteiset ominaisuudet ovat todennäköisempi kehityssuunta. Sovelluksen kautta soittaja voisi olla esimerkiksi pikaviestiyhteydessä hätäkeskukseen.

"Vastaavaa sovellusta on hyödynnetty maailmalla erilaisten tiedotteiden lähettämiseen. Palvelun kautta voisimme lähettää käyttäjille vaaratiedotteita."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat