Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Painonnosto vaihtuu laatuviineihin USA:n lähetystössä Kaivopuistossa

USA:n uusi Suomen-lähettiläs Charles C. Adams Jr. ei aio esiintyä ilman paitaa

Kotimaa
 
Dermot Tatlow
Yhdysvaltain uusi Suomen-lähettiläs Charles C. Adams Jr. puhuu englannin lisäksi ranskaa, saksaa ja swahilia. Viiniharrastajan ylpeys ovat pullot vuoden 1947 Bourdeaux Premier Cru -viiniä, joita hän säästää 70-vuotispäivilleen. Adams on kuvattu Valkoisen talon puistossa.
Yhdysvaltain uusi Suomen-lähettiläs Charles C. Adams Jr. puhuu englannin lisäksi ranskaa, saksaa ja swahilia. Viiniharrastajan ylpeys ovat pullot vuoden 1947 Bourdeaux Premier Cru -viiniä, joita hän säästää 70-vuotispäivilleen. Adams on kuvattu Valkoisen talon puistossa. Kuva: Dermot Tatlow

Suomalaiset ovat jo tottuneet siihen, että Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs esittelee lihaksiaan ilman paitaa. Aikooko uusi suurlähettiläs Charles C. Adams Jr. riisuutua heti ensimmäisenä vuonna?

"En ensimmäisenä enkä toisenakaan", Adams sanoo.

Kuka

Charles C. Adams Jr.

 USA:n senaatti vahvisti Yhdysvaltain uuden Suomen-suurlähettilään Charles C. Adams Jr:n nimityksen varhain torstaina.

 Adams on syntynyt 25. 8. 1947 Belfastissa.

 Viimeksi hän on työskennellyt amerikkalaisessa lakiyrityksessä Akin Gumpissa Genevessä.

 Mukana Suomeen muuttavat Adamsin puoliso Vera ja 13-vuotias tytär Maya. Adamsilla on myös edellisestä liitosta 32-vuotias poika Matthew.

Ja sitten diplomaattikielellä: "Ihailen suuresti sitä, miten hauska ja avoin suhde edeltäjälläni Bruce Oreckilla on ollut suomalaisiin. En kuitenkaan usko, että pystyn kilpailemaan kehonrakennuksen saralla."

Adams aikoo keskittyä asiakysymyksiin. Yksi tärkeimmistä on Ukrainan kriisin ratkaiseminen, jossa Suomi on Adamsin mukaan Yhdysvaltain "arvostettu keskustelukumppani".

"Suomi on itsenäistymisestään lähtien pitänyt yllä erityisiä suhteita naapureihinsa. Näitä vaikutuskanavia voi käyttää hyödyksi, jotta konflikteihin löytyisi rauhanomaisia ratkaisuja."

Tarkoittaako Adams, että Suomi voisi toimia Ukrainan sodassa välittäjänä?

"En puhu välittäjästä, koska Suomi on vahvasti ankkuroitunut osaksi EU:ta ja länttä", Adams sanoo.

"Kyse voisi olla enemmän tulkin tai kääntäjän roolista, jossa Suomi voisi käyttää historiallisia kokemuksiaan hyväksi helpottaakseen tiedon kulkua."

67-vuotias Adams aloittaa Kaivopuiston herrana heinäkuussa.

Adams on omien sanojensa mukaan "diplomaattikakara". Hän syntyi isänsä ulkomaankomennuksen takia Pohjois-Irlannissa ja kävi kouluja Ranskassa, Saksassa, Marokossa ja Senegalissa. Parikymppisenä hän vietti kaksi vuotta Peace Corps -vapaaehtoisjoukoissa Keniassa, minkä ansiosta hän puhuu swahilia.

"Yhdysvaltain ulkopuolella kasvaminen on vaikuttanut syvästi uraani, elämääni ja maailmankuvaani. Se on auttanut minua ymmärtämään muita kulttuureja ja samastumaan muihinkin kuin maanmiehiini."

Vuodesta 1987 Adams on asunut Genevessä, jossa hän on työskennellyt amerikkalaisessa lakifirmassa sovitteluun erikoistuneena juristina. Adamsin serbialaismakedonialainen vaimo Vera Adams on myös juristi. Pari puhuu keskenään ranskaa.

Adamsiakin luulisi helposti ranskalaiseksi. Hän on hienostunut ja kohtelias, puhuu pitkin, polveilevin lausein, harrastaa viinejä ja tilaa kahvilassa tuplaespresson kanssa pienen pullon Perrier-kivennäisvettä.

Suomi ei ole Adamsille tuntematon paikka, vaikka hän ei itse asemamaataan valinnutkaan. Adams kasvoi demokraattiperheessä ja kuuluu Bruce Oreckin tavoin presidentti Barack Obaman pitkäaikaisiin tukijoihin. Suurlähettiläspesti Suomessa on tunnustus tästä tuesta.

"Edesmennyt äitini oli ylpeä voidessaan sanoa äänestäneensä demokraattipresidenttejä Franklin D. Rooseveltista vuonna 1944 Barack Obamaan vuonna 2008", Adams kertoo.

Kesällä 1975 Adams ja hänen ensimmäinen vaimonsa lomailivat Suomessa, koska vaimon äiti oli kotoisin Vaasasta. He etsivät vaimon serkkua, maanviljelijä Gunnar Wickmania, ja löysivät hänet Maksamaalta. Adamsin mukaan kesäinen viikko Suomessa oli mahtava.

Tällä kertaa Suomen-vierailu vaatii toisenlaista valmistautumista. Adams on perehtynyt He nrik MeinanderinSuomen historiaan sekä Sofi Oksasen ja Arto Paasilinnan tuotantoon.

Suomen ja Yhdysvaltain suhde on hyvin läheinen, ja se voi tulla monin tavoin vielä läheisemmäksi, Adams sanoo.

"Odotan, että pääsisin edistämään amerikkalaisten suoria sijoituksia Suomeen ja toisinpäin. Yhdysvallat on Suomelle kuudenneksi tärkein tuontimaa ja neljänneksi tärkein vientimaa. Voimme varmasti parantaa kumpaakin sijoitusta."

Vaikuttaako Ukrainan ja Venäjän tilanne amerikkalaisten halukkuuteen sijoittaa Suomeen?

"Amerikkalaisyritykset arvioivat aivan oikein, että Suomi on alueelle sijoittamisen kannalta edullinen tukikohta."

Suomen suhteesta Natoon Adams ei halua sanoa muuta kuin toistaa, että päätös on suomalaisten. Tämän voi tulkita viestiksi, että ovi on yhä auki.

"Kukaan Suomen ulkopuolella ei ole siinä asemassa, että voisi lausua siitä [Natoon liittymisestä] mielipiteensä", Adams sanoo.

"Yhdysvallat voi osallistua keskusteluun vain antamalla tietoa päätökseen, jonka tekeminen on täysin suomalaisista ja ruotsalaisista kiinni."

Adams on joutunut odottamaan nimityksensä vahvistamista poikkeuksellisen pitkään. Hän oli senaatin ulkoasiainvaliokunnan kuultavana jo viime heinäkuussa, mutta kongressin republikaanien ja presidentti Obaman riidat ovat jarruttaneet kymmeniä Obaman nimityksiä.

Kuulemisessaan Adams korosti Suomen ja Yhdysvaltain yhteisiä arvoja. Ajattelevatko amerikkalaispoliitikot puolueesta riippumatta edelleen, että eurooppalaiset ovat samaa puuta?

"Luulen, että yhteisten arvojen merkitys on vain korostunut viimeaikaisten tapahtumien – Isisin, Ukrainan ja Krimin – takia", Adams sanoo ja mainitsee demokratian ja sananvapauden.

Hän ei halua arvioida, muuttuuko Yhdysvaltain linja Venäjää kohtaan entistä kovemmaksi, jos maahan valitaan ensi vuonna presidentiksi republikaani.

"Ystävyys ja läheiset suhteet Suomen ja Yhdysvaltain välillä ylittävät kaikki puoluepoliittiset rajat."

Adams tuo Helsinkiin perheensä lisäksi viinivarastonsa, jota hän aikoo täydentää kalifornialaisilla ja montenegrolaisilla viineillä. Hän suunnittelee ajavansa Genevestä Suomeen ja saapuvansa Helsinkiin ruotsinlaivalla.

"Kaikki maailman lentokentät muistuttavat toisiaan. Laivamatkailu on paljon romanttisempi, aidompi ja hyödyllisempi tapa saada tietoa uudesta maasta."

Laivamatkailu saattaa antaa lähettiläälle tietoa myös suomalaisten alkoholinkäyttötavoista.

"Entä sitten? Sehän on osa kokemusta!"

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat