Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salakuljettajat syöttivät unilääkkeitä koko rekkamatkan – Ali Khalkhali kertoo matkastaan Irakista Suomeen

Irakilaismiehen matka kesti lähes kahdeksan kuukautta

Kotimaa
 
Salakuljettajat syöttivät unilääkkeitä rekkamatkalla – Ali Khalkhali kertoo matkastaan Irakista Suomeen
Salakuljettajat syöttivät unilääkkeitä rekkamatkalla – Ali Khalkhali kertoo matkastaan Irakista Suomeen
Ali Khalkhali joutui pakenemaan Irakista. Kreikkaan päästyään hän joutui vankilaan. Sieltä hän lähti viiden päivän rekkamatkalle halki Euroopan. Katso videolta, miten ihmissalakuljettajat hiljensivät matkustajat ja ratkaisivat vessaongelman.

Ali Khalkhalin lauseet ovat lyhyitä ja lippis varjostaa kasvoja. Yhdestä asiasta hän on varma: hän inhoaa kotimaataan.

"Ikävöin perhettäni, mutta en Irakia. Siellä ei ole mitään hyvää, mitä kaivata", hän kertoo Punavuoren vastaanottokeskuksessa.

Helsingin vastaanottokeskukset ovat nyt poikkeuksellisen täynnä. Tänä vuonna juhannukseen mennessä 633 irakilaista haki turvapaikkaa Suomesta. He ovat suurin ryhmä.

23-vuotias Khalkhali asui vielä viime vuonna Irakin Najafissa, opiskeli mediaa ja teki nettisivuja.

Hän kertoo, että hänen Iranista kotoisin oleva isänsä oli aiemmin yhdysvaltalaisten tulkki ja opetti lapsilleen englantia. Sen ansiosta hänen isosiskonsa työskentelee tulkkina Lääkärit ilman rajoja -järjestössä.

Iranilaisisältä tulee myös perheen uskonto zarathustralaisuus, mikä aiheuttaa kitkaa perheen ja muslimien välille.

"Najafissa kaikki ovat shiioja. Jos kuuluu heihin, hyvä, mutta jos ei, se on hyvin vaarallista."

Perhe pysyi Najafissa sisällä ja poistui sieltä vain käydäkseen töissä. Khalkhali ei pidä islamia rauhanomaisena ja kritisoi uskontoa netissä, joten hän alkoi saada uhkailukirjeitä ja -puheluita.

"Kerran eräät miehet antoivat minulle neljä sivua Koraanista, käskivät opetella ne kahdessa päivässä ja sanoivat tulevansa kuulustelemaan siitä myöhemmin", Khalkhali kertoo.

Nettikeskustelijat kirjoittivat haluavansa tappaa tai polttaa hänet elävältä. Poliisikaan ei pystynyt auttamaan häntä, joten Khalkhali päätti lähteä turvaan.

Salakuljettaja sai yli 15 000 euroa, mikä kattoi koko matkan Irakista Suomeen. 1. kesäkuuta viime vuonna Khalkhali otti lennon Turkin Istanbuliin ja pakettiauton Kreikkaan, missä poliisi pysäytti hänet.

Khalkhali joutui neljään eri vankilaan puoleksi vuodeksi, kunnes sai luvan olla Kreikassa. Turkin ja Kreikan kautta kulkeva reitti on tavanomainen irakilaisia ja syyrialaisia kuskaaville salakuljettajille.

Khalkhalista oli ihanaa olla turvassa. Kreikassa viettämänsä kuukauden aikana hän alkoi pitää siitä enemmän kuin Irakista.

Se oli silti vain välietappi. Seuraavaksi Khalkhali sanoo lähteneensä rekan kyydissä Ruotsiin.

"Viiden päivän ajan matkustimme Ruotsiin. Jokainen sai kolme unilääketablettia. Otimme niitä aina, kun heräsimme emmekä saaneet uudestaan unta", hän kertoo HS:n video-haastattelussa.

Ruotsista Khalkali jatkoi laivalla Suomeen. Tammikuusta asti hän on asunut Punavuoren vastaanottokeskuksessa.

Isä, äiti, pikkuveli ja isosisko juttelevat Khalkhalin kanssa nettipuheluilla päivittäin. Sukulaiset eivät asu Isis-alueilla.

"Isis-sotilaat ovat hulluja terroristeja. He tappavat tyttöjä vain siksi, että tytöt ovat rakastelleet jonkun miehen kanssa. Toivon, että heille voisi tehdä jotain, mutta he kontrolloivat kaupunkeja pohjoisessa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat