Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huumepoliisin rahankäyttöä ei valvottu – Jari Aarnio ja alaiset nostivat käteistä ilman kunnon selvityksiä

Huumepoliisit nostivat käteistä automaateista ilman kunnon selvityksiä

Kotimaa
 
Itse laadittu lomake ilman kuitteja riitti Helsingin poliisilaitoksella selvitykseksi käteiskuluista.
Itse laadittu lomake ilman kuitteja riitti Helsingin poliisilaitoksella selvitykseksi käteiskuluista.

Helsingin käräjäoikeudessa jatkuneessa Aarnio-oikeudenkäynnissä tuli torstaina esille Helsingin poliisilaitoksen väljä käytäntö rahankäsittelyssä sekä tietolähdetoiminta.

Huumepoliisit ovat nostaneet poliisilaitoksen kortilla rahaa pankkiautomaateista ilman kunnollisia selvityksiä siitä, mihin rahat on käytetty.

Selvitykseksi on riittänyt huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion tai hänen alaisensa, rikostarkastaja Petri Rainialan allekirjoittama lomake, jonka mukaan rahat on käytetty tietyn esitutkinnan kuluihin. Liitteenä ei ole mitään tositteita tai selvitystä siitä, mitä nämä kulut olisivat olleet ja onko rahat todella käytetty niihin.

Syyttäjien käsityksen mukaan rahoilla on hankittu muun muassa matkapuhelimia, jotka ovat päätyneet hasistynnyreiden salakuljetusta johtaneen Pasilan miehen käyttöön.

Esimerkiksi toukokuussa 2010 Helsingissä Ala-Malmin torilla sijaitsevasta pankkiautomaatista nostettiin Helsingin poliisilaitoksen kortilla 200 euroa. Vähän myöhemmin läheisestä DNA-kaupasta ostettiin kaksi matkapuhelinta 103 eurolla. Tositteista ei selviä, mihin päätyivät käteisnostosta yli jääneet rahat.

Yksi Malmilta ostetuista puhelimista päätyi Pasilan miehen käyttöön. Se löytyi sittemmin kotietsinnässä Aarnion autotallista kengän sisältä.

Syyttäjät lähtevät siitä, että Pasilan mies on Aarnio itse. Aarnio kiistää tämän jyrkästi. Hänen mukaansa Pasilan miehen puhelimet ovat olleet huumepoliisien yhteisessä käytössä ja niillä on pidetty yhteyttä tietolähteisiin.

Aarnio ei nähnyt kuiteissa mitään selvittämistä.

"Tämä näyttää, mikä toimintatapa on ollut. Dekkarit tekee kuitit, ja joku päällystöön kuuluva allekirjoittaa. Rahoilla on hankittu puhelimia. Tässä ei ole mitään hämärää", hän sanoi.

Esitutkintamateriaalista selviää, että Aarnio ja hänen alaisensa ovat nostaneet poliisilaitoksen kortilla tuhansia euroja käteistä rahaa ilman selvityksiä vuosina 2004–2013.

Kun tutkinnassa alettiin selvittää näitä nostoja, poliisilaitos toimitti tositteita tietolähteille maksetuista korvauksista. Niitä oli maksettu 2006–2013.

Maksetut palkkiot ovat kyseenalaisia, sillä poliisilain mukaan vain rekisteröidylle tietolähteelle voidaan maksaa palkkio. Helsingin poliisilaitoksella ei ole ollut vuosiin yhtään rekisteröityä tietolähdettä.

Nostoja ja palkkioita käsitellään myös lausumassa, joka liittyy Rainialan työhuoneeseen tehtyyn kotietsintään. Rainiala vei kotietsinnän ja takavarikot oikeuden käsittelyyn, ja toinen Aarnio-jutun tutkinnanjohtajista, kihlakunnansyyttäjä Krista Soukola antoi asiasta tässä yhteydessä lausuman.

Lausumassa valotetaan tutkinnassa edelleen olevia epäselvyyksiä Helsingin poliisin tietolähdetoiminnassa.

Rainiala nimettiin vuonna 2009 Helsingin poliisissa tietolähdetoiminnasta vastaavaksi esimieheksi. Siten hänen tehtäviinsä kuului huolehtia siitä, että Helsingin poliisi noudattaa tietolähdetoiminnasta annettuja määräyksiä.

Aarniolla ja Rainialalla on täysin eri käsitys siitä, oliko Helsingin poliisilla tietolähdetoimintaa vai ei.

Raniala toteaa, ettei järjestäytyneen rikollisuuden tutkintalinjalla "ole tullut ilmi kuin muuta kuin satunnaisia tietolähteitä".

Aarnion koko puolustus taas perustuu siihen, että epäselvyyksissä on kyse huumepoliisin laajamittaisesta tietolähdetoiminnasta. Tällä Aarnio selittää yhteydenpitoaan rikollisiin.

Tutkinnanjohtaja Soukolan mukaan Rainialan työhuoneesta löydettiin kuitteja tietolähteille maksetuista palkkioista. Myös Aarnion autotallista takavarikoitiin tositteita tiedottajapalkkioista, joita on maksettu 2000-luvun alussa.

Helsingin hovioikeus katsoi sittemmin Rainialaan kohdistuneen etsinnän lainmukaiseksi.

Videografiikka selittää hasistynnyrijutun 1,5 minuutissa
Videografiikka selittää hasistynnyrijutun 1,5 minuutissa
Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio on syytteessä hasistynnyreiden salakuljetuksesta. Aarnio on kiistänyt kaikki syytteet.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat