Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus kaavailee rikkaille katujille veronalennusta

Lakiluonnos: Varoja piilottaneille varakkaille syytesuoja sekä nykyistä alemmat lisäverot

Kotimaa
 
Helsingin Sanomien kirjoitus 19. 1. 2014 kertoi, miksi 2 200 suomalaista on käyttänyt veroparatiiseja.
Helsingin Sanomien kirjoitus 19. 1. 2014 kertoi, miksi 2 200 suomalaista on käyttänyt veroparatiiseja.

Hallitus aikoo antaa rikkaille katujille verohelpotuksen, jos he tuovat vapaaehtoisesti esille veroparatiiseihin tai muualle piilotettua omaisuutta tai tuloa. Asia käy ilmi valtiovarainministeriön valmistelemasta hallituksen lakiluonnoksesta, jonka HS on saanut haltuunsa.

Hallituksen esitysluonnoksessa varojaan piilottaneiden veronkorotus olisi normaalia pienempi etenkin hyvin varakkaiden ihmisten kohdalla. Veronkorotus yli 100 000 euron piilotettujen varojen osalta olisi viisi prosenttia, kun nykykäytännön mukaan veronkorotus on seitsemän prosenttia.

Kolme muutosta

Armahdus rikosvastuusta ja veronalennus

1 Hallituksen lakiluonnos esittää, että kätkettyjä varoja vuonna 2016 tunnustaneet eivät joudu rikosvastuuseen. Niin sanottu tehokas katuminen koskee henkilöitä ja kuolinpesiä, jotka vapaehtoisesti ilmoittavat verottajalle kuluneiden kymmenen vuoden tulot tai varat.

2 Kaikkein vauraimmille veropakolaisille lakiluonnos esittää lisäksi verohelpotusta nykyisistä lisäveroista. Verotuksen taso voisi laskea joissain tapauksissa jopa 25 prosenttiyksikköä, jos myös perintö- ja lahjaveroa on jäänyt maksamatta.

3 Vuonna 2018 alkava automaattinen tietojenvaihto Suomen ja veroparatiisien kesken saattaisi paljastaa veropakolaiset muutenkin, mutta lakiluonnoksen mukaan on tärkeää saada lisää verotuloja jo ensi vuonna.

Pienemmissä summissa veronkorotuksen määrä pysyisi nykytasolla 3–5 prosentissa, eli huojennus koskisi ennen kaikkein vauraimpia veropakolaisia.

Salatuista tuloista perittävälle verolle ei määrättäisi tavallista veronlisäystä, vaan ainoastaan sitä selvästi pienempi korko.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus aikoo kokeilla Suomessa niin sanotun tehokkaan katumisen mallia. Tällä tarkoitetaan tapaa, jossa ulkomaille varojaan vieneet ihmiset voivat palauttaa rahoja kotimaahansa joutumatta rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Hallitus on esittämässä väliaikaista armahduslakia, joka olisi voimassa vain vuoden 2016.

Huojennusta verojenmaksuun olisi luvassa myös tapauksissa, joissa varojen kätkemisellä on vältetty perintö- ja lahjaveron maksamista.

Nykykäytännössä veronkorotukset kyseisten verojen osalta ovat 10–40 prosenttia. Hallituksen lakiluonnoksessa perintö- ja lahjaveron korotus olisi kiinteä 15 prosenttia.

Verotuksen taso voisi laskea siis joissain tapauksissa jopa 25 prosenttiyksikköä.

Tehokkaan katumisen malli on ollut käytössä esimerkiksi Ruotsissa.

Vuosien 2010–2014 aikana Ruotsissa 7 953 ihmistä oikaisi oma-aloitteisesti verotietojaan. Ruotsin valtio on saanut lähes 200 miljoonaa euroa lisää verotuloja tämän myötä. Suomessa valtio saisi lisää verotuloja sen sijaan vain 1–10 miljoonaa euroa, hallituksen lakiluonnoksessa arvioidaan.

Ruotsissa valtaosa verotukseen tehdyistä oikaisuvaatimuksista liittyy varojen kätkemiseen Sveitsiin tai Luxemburgiin. HS:n veroparatiisiselvitysten mukaan myös suomalaisten suosimat verokeidasmaat ovat juuri Sveitsi ja etenkin Luxemburg.

Tiedot Ruotsin tehokkaan katumisen malliin liittyen ovat peräisin hallituksen lakiluonnoksen perusteluista.

Mikäli niin sanottu tehokkaan katumisen laki tulee voimaan Suomessa, jäävät varojaan kotiuttavien veropakolaisten nimet salaisiksi. Nykyisen lainsäädännön mukaan henkilöiden tulo- ja verotiedot ovat julkisia.

Sen sijaan verotukseen jälkikäteen tehtävät muutokset ovat lain mukaan salassa pidettäviä tietoja.

Koska armahduslain myötä varojaan piilottaneet välttyisivät rikosoikeudelliselta vastuulta, eivät nimet tulisi esiin myöskään käräjäoikeuden julkisten asiakirjojen kautta.

Verohallinto sai osana kansainvälistä tietojenvaihtoa selville, että parikymmentä suomalaista oli vienyt muun muassa Liechtensteinin veroparatiisiin varoja jopa 40–50 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat