Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähi-idän ja Afrikan hätä tuntuu nyt Suomenkin rajoilla

Turvapaikanhakijoiden määrä kaksinkertaistuu tänä vuonna. Nykyinen viikkotahti ennakoi tälle vuodelle 8 000 turvapaikanhakijaa, mikä olisi uusi ennätys. Eniten tulijoita on Irakista.

Kotimaa
 
Salakuljettajat syöttivät unilääkkeitä rekkamatkalla – Ali Khalkhali kertoo matkastaan Irakista Suomeen
Salakuljettajat syöttivät unilääkkeitä rekkamatkalla – Ali Khalkhali kertoo matkastaan Irakista Suomeen
Ali Khalkhali joutui pakenemaan Irakista. Kreikkaan päästyään hän joutui vankilaan. Sieltä hän lähti viiden päivän rekkamatkalle halki Euroopan. Katso videolta, miten ihmissalakuljettajat hiljensivät matkustajat ja ratkaisivat vessaongelman.

Euroopan unionin alueelle pyrkivien siirtolaisten määrän huomattava kasvu näkyy nyt myös Suomessa.

Juhannuksen alla hakemuksen jätti ensimmäisen kerran yli kaksisataa turvapaikanhakijaa yhden viikon aikana.

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen pitää hyvin mahdollisena, että turvapaikanhakijoiden määrä kaksinkertaistuu tänä vuonna viime vuoden noin 4 000:sta. "Jos hakijamäärä pysyy tällä tasolla loppuvuoden, päädymme 8 000 hakijaan."

Pelkästään tämän viikon maanantain, tiistain ja keskiviikon aikana saapui 114 turvapaikanhakijaa.

Heistä 34 oli Irakista, 22 Somaliasta ja 12 Albaniasta. Ukrainalaisia oli seitsemän, afganistanilaisia kuusi, syyrialaisia neljä.

Toukokuussa hakijoita saapui 518, kun aiemmin tänä vuonna kuukausikeskiarvo oli 338.

Takana on tasainen jakso, jolloin hakijamäärä oli 3 000–3 500 vuodessa. "Nyt ollaan kasvutrendin alussa. Etelä-Euroopan tilanteesta voi päätellä, että hyppäämme uudelle tasolle turvapaikanhakijoiden määrässä", Kuuluvainen sanoo.

EU on päättänyt tasata siirtolaisten Etelä-Euroopalle tuomaa painetta siirtämällä 40 000 Italiaan ja Kreikkaan tullutta syyrialaista ja eritrealaista turvapaikanhakijaa eri EU-maihin. Suomen osuus näistä EU:n sisäisistä siirroista on noin 800 turvapaikanhakijaa jaettuna kahden vuoden ajalle. EU jyvittää Suomelle myös osan kiintiöpakolaisista.

Mika Ranta HS
"Muslimit, jotka ovat Suomessa, eivät ole samoja kuin siellä. Irakissa on todella pahoja ja vaarallisia ihmisiä", irakilainen turvapaikanhakija, zarathustralaisuutta harjoittava Ali Khalkhali sanoo. Katossa on lappuja suomen opetteluun. Yläpedillä kaverinsa sängyllä opiskeli Monim Alshwk.
"Muslimit, jotka ovat Suomessa, eivät ole samoja kuin siellä. Irakissa on todella pahoja ja vaarallisia ihmisiä", irakilainen turvapaikanhakija, zarathustralaisuutta harjoittava Ali Khalkhali sanoo. Katossa on lappuja suomen opetteluun. Yläpedillä kaverinsa sängyllä opiskeli Monim Alshwk.

Tällä viikolla Suomen kanta EU:n maahanmuuttopolitiikkaan on jakanut hallituspuolueita, ja esimerkiksi se, supistaako hallitus Suomen kiintiöpakolaisten määrää vai ei, on vielä epäselvää.

EU:n sisäisesti siirtämien turvapaikanhakijoiden määrä ei kuitenkaan Suomen maahanmuuttoviranomaisia hetkauta. Isompi asia on, että turvapaikanhakijoiden määrä muutoin kasvaa vauhdilla.

EU:n siirtämien turvapaikanhakijoiden määrä vastaa Suomen kahden viikon aikana vastaanottamia turvapaikanhakijoita, sanoo sisäministeriön maahanmuutto-osaston johtaja Jorma Vuorio.

"Tuo joukko hujahtaa normaaliin prosessiin ja hakijamäärän kasvuun."

Myös Vuorio arvioi, että tänä vuonna Suomeen tulee 8 000 turvapaikanhakijaa, mikäli nykyinen tahti jatkuu. Kasvu johtuu siitä, mistä muuallakin Euroopassa – Irakin, Syyrian, Somalian ja Afganistanin kriiseistä.

"Suomi pääsee nyt osalliseksi muuttovirroista, vaikka on ollut niistä sijaintinsa vuoksi syrjemmässä. Tästä se alkaa, emmekä voi tietää, mihin tämä johtaa."

Turvapaikanhakijoiden määrä on ylittänyt 5 000:n vain kerran. Vuonna 2009 Suomeen tuli 5 988 turvapaikanhakijaa.

Suomeen tulevien määrä on kuitenkin pieni verrattuna esimerkiksi Ruotsiin, jonne on tullut tänä vuonna 24 000 turvapaikanhakijaa. Ruotsi odottaa tälle vuodelle 80 000:ta turvapaikanhakijaa.

Suomessa taite hakijoiden määrän kasvussa osuu viime vuoden loppuun, Kuuluvainen sanoo.

"Kasvu on ollut vaivihkaista."

Vielä viime vuonna Maahanmuuttovirasto lakkautti kolme vastaanottokeskusta. Nyt vastaanottokeskuksiin on tehty 527 majoituspaikkaa, ja syyskuuhun mennessä tulee vielä 800 lisää. "Osa voi joutua ensin pariksi yöksi pelkälle patjalle."

Turvapaikkahakemusten käsittelyprosessi on mitoitettu 4 000 hakijalle. Toukokuussa keskimääräinen käsittelyaika oli 161 päivää, alle kuusi kuukautta.

Kun tulijoiden määrä kasvaa, käsittelyajat pitenevät, sanoo Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön tulosalueen johtaja Juha Similä. "Käsittelyajat kaksinkertaistuvat."

Viime viikolla Maahanmuuttovirasto sai lisätalousarviossa 700 000 euroa lisärahaa hakemusten käsittelyyn. Summalla palkataan 25 käsittelijää loppuvuodeksi. Lisäksi vastaanottokeskusten toimintaan on ehdotettu 19,5 miljoonan euron määräaikaista lisärahoitusta.

Mitä lyhyempinä hakemusten käsittelyajat pysyvät, sitä pienemmät ovat kustannukset.

Vuorokausi vastaanottokeskuksessa maksaa noin 40 euroa. Tuhannen turvapaikanhakijan majoittaminen maksaa valtiolle 15 miljoonaa euroa vuodessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat