Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perussuomalaisten ulostulot hiertävät – Soini tasapainoilee hallituksen ja puolueen kannattajien välillä

Perussuomalaiset ovat tehneet jo kolme irtiottoa hallituksen linjasta

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo / HS
"Nyt tehdään päätöksiä", perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini perustelee.
"Nyt tehdään päätöksiä", perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini perustelee. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Perussuomalaisten viimeaikaiset ulostulot näyttävät saavan yhteistyökumppaneiden rivit rakoilemaan jo hallitustaipaleen alkuvaiheessa. Irtiottoja on jo useita.

Hallituksen EU-ministerivaliokunta pehmensi keskiviikkoaamuna kantaansa maahanmuuttoon, kun se poisti siirtolaisia koskevasta linjauksestaan lauseen, jonka mukaan Suomi pienentää pakolaiskiintiötään.

Perussuomalaiset olisi saanut tahtonsa läpi pakolaiskiintiöasiassa tekemällä siitä hallituskysymyksen.

"Vaalitaistelua ei käydä nyt, eikä enää. Nyt tehdään päätöksiä", perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini perustelee.

Perussuomalaiset kuitenkin jätti hallituksen linjaukseen EU:n turvapaikanhakijoista eriävän mielipiteen.

Lisäksi Soini listasi keskiviikkona blogikirjoituksessaan puolueensa tähänastisista onnistumisista.

"Autoveroa lasketaan 200 miljoonalla eurolla, bensan hintaa ei koroteta ja takuueläkettä korotetaan", Soini kirjoittaa. Mahdollisista tappioista Soini on vaitonaisempi.

Seuraava irtiotto nähtiin torstaina, kun oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) kertoi Kouvolan Sanomille epäröivänsä edellisen eduskunnan hyväksymän tasa-arvoisen avioliittolain esittelyä hallituksessa.

Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Jari Lindström
Jari Lindström

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) oli kuitenkin linjannut kesäkuun alussa STT:lle, että tasa-arvoisen avioliittolain valmistelu jatkuu normaalisti.

Aiemmin kesäkuussa Lindström väläytti työnantajille Kela-maksun palautusta, vaikka sitä ei ole hallitusohjelmassa. Hallitus on päinvastoin luvannut olla kiristämättä yritysten verotusta.

Kun vielä syntymäpäivänään hallitus kuvaili itseään yhtenäiseksi joukkueeksi, nyt perussuomalaiset ovat tehneet jo kolme irtiottoa hallituksen linjasta.

Puolue on ikään kuin yhtä aikaa hallituksessa ja varjo-oppositiossa.

"Perussuomalaisilla on nyt neljä vuotta aikaa lyödä leimaansa hallituspolitiikkaan. Tätä valtaa käytetään", Soini lupaa.

Vesa-Matti Väärä
Juha Sipilä
Juha Sipilä

Soini ei kuitenkaan itse halunnut käyttää hallitukseen päästyään talouspoliittista valtaa, sillä hän luopui valtiovarainministerin pestistä. On tietysti mahdollista, että Soini pelkäsi tulevien leikkausten ajavan perussuomalaisten kannattajat toisiin puolueisiin.

Perussuomalaisten viestit kannattajilleen poikkeavat hallitusohjelman sanomasta, kun taas Sipilä puhuu juuri luottamuksesta.

Luottamushallitus kertoo jo sanana, mistä on kyse: vain sovittu ja luvattu luottamus pitää hallituksen kannoiltaan hyvin erilaiset ja toisiaan epäarvostavat ihmiset ja katsantokannat yhdessä.

Insinöörimäisesti johdettu hallitus viehättää suomalaisia, ja insinööritaustaisella Sipilällä on toistaiseksi kansan vahva tuki.

Vaikeassa taloustilanteessa perinteinen johtamismalli hyväksytään aiempaa helpommin, linjaorganisaatiomalli otetaan käyttöön ja selkeitä tavoitteita ajetaan määrätietoisesti.

Hallitus onnistuu, jos se toimii virkamieshallituksen tavoin. Heti, jos se paljastaa ideologisen patteristonsa, se voi ajautua suuriin vaikeuksiin.

Keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen hallitus on konservatiivinen ja nationalistinen hallitus, jossa kokoomus näyttäytyy nyt kaikkein liberaaleimpana puolueena.

Miehiä hallituksessa on enemmän kuin pitkiin aikoihin.

Perussuomalaiset uskovat autoritääriseen johtamismalliin. Niin kauan kuin johtaja on vahvasti läsnä, häneen uskotaan.

Jos tämä ideologia näkyy vahvasti päätöksissä, hallituksen toimintakyky saattaa vaikeutua.

Seuraava tärkeä hallitusta yhteen sitova arvokysymys on Fennovoiman ja Venäjän valtion omistaman Rosatomin ydinvoimalahanke, joka on vaarassa kaatua.

Energiayhtiö Fortum ilmoitti keskiviikkona, ettei se vielä lähde osakkaaksi yhtiöön takaamaan vaadittua vähintään 60 prosentin kotimaista omistusta.

Fortum ei ole saanut päätökseen neuvotteluja Rosatomin kanssa yhteisen vesivoimayhtiön perustamisesta Venäjälle.

Fennovoiman pitää ensi tiistaihin mennessä jättää hakemus rakennusluvasta. Hallitus uskoo yhä, että vesivoimalupa heltiää.

Hallitusyhteistyössä kysymys on myös paineensiedosta.

Timo Soini pyrkii tasapainoilemaan hallituksen linjan mukana niin, etteivät kannattajat koe puolueen antaneen liikaa periksi.

Vielä tästä ei ole merkkejä, mutta yllättäviä ja kiusallisia tilanteita voi syntyä nopeasti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat