Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi poliisiylijohtaja kääntää katseen nettirikoksiin

Seppo Kolehmainen ei usko Jari Aarnioon kohdistuvien rikosepäilyjen leimaavan virkakauttaan

Kotimaa
 
Esa Syväkuru HS
Seppo Kolehmainen aloittaa työt poliisiylijohtajana 1. elokuuta. Hänet valittiin tehtävään viiden vuoden määräajaksi.
Seppo Kolehmainen aloittaa työt poliisiylijohtajana 1. elokuuta. Hänet valittiin tehtävään viiden vuoden määräajaksi. Kuva: Esa Syväkuru HS

Uuden poliisiylijohtajan Seppo Kolehmaisen mielestä nettirikollisuuden torjunta on noussut poliisin tehtävälistan kärkipäähän.

Hän ei ole kuitenkaan ainakaan heti vaatimassa uusia toimivaltuuksia poliisille.

Kuka

Yli kolme vuosikymmentä poliisina

 Seppo Juhani Kolehmainen syntyi Nurmeksessa helmikuussa 1960.

 Hän aloitti työt poliisina 1982 ja työskenteli kenttätehtävissä muun muassa moottoripyöräpoliisina ja valmiusyksikkö Karhussa.

 Hän on työskennellyt Poliisihallituksen lisäksi Poliisiammattikorkeakoulun rehtorina sekä sisäministeriössä, liikkuvassa poliisissa ja Helsingin poliisissa.

 Kolehmainen on valmistunut kasvatustieteen maisteriksi 1990, valtiotieteiden maisteriksi 2001 ja oikeustieteen lisensiaatiksi 2005.

"Meidän täytyy valmistautua ja pitää huoli, että meillä on kyky torjua kyberrikollisuutta. Tänä päivänä rikoksia tehdään entistä enemmän verkossa tai verkkoa hyväksi käyttäen", Kolehmainen sanoo.

Valtioneuvosto nimitti torstaina Kolehmaisen poliisiylijohtajaksi johtamaan Suomen koko poliisiorganisaatiota.

Hän nousee virkaan Poliisihallituksen kakkosmiehen paikalta.

Edellinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero jää eläkkeelle.

Väistyvä poliisiylijohtaja luonnehtii seuraajaansa erittäin ammattitaitoiseksi ja asiantuntevaksi johtajaksi, joka tuntee poliisiorganisaation läpikotaisin.

Henkilönä Kolehmainen on Paateron mielestä helposti lähestyttävä.

"Hän ei varmasti tykkää jäädä omaan huoneeseensa lukittujen ovien taakse. Hän tekee varmaan päätökset itsenäisesti muita kuunnellen", Paatero arvioi.

Kolehmainen vaikuttaa olevan suhteellisen tyytyväinen poliisin toimintaan lukuun ottamatta tavallisiin kansalaisiin kohdistuvien varkauksien ja muiden massarikosten torjuntaa.

"Nyt täytyy miettiä, miten saataisiin massarikosten selvitysprosentti nousemaan, koska jokaista yksittäistä asianomistajaa koskettaa se oma juttu kipeimmin."

Poliisiylijohtajan mielestä poliisilla on riittävät toimivaltuudet rikosten tutkintaan. Tosin hän ei ota erikseen kysyttäessä selvää kantaa, pitäisikö puolustusvoimille ja suojelupoliisille myöntää niille esitetyt valtuudet verkkotiedusteluun.

Edellisen poliisiylijohtajan virkakautta ovat leimanneet Helsingin huumepoliisin entiseen päällikköön Jari Aarnioon liittyvät vakavat rikosepäilyt.

Niiden oikeuskäsittely ja jälkipyykki jatkuvat vielä pitkään, mutta Kolehmainen ei usko Aarnion tapauksen leimaavan merkittävästi hänen virkakauttaan.

"Ilman muuta täytyy katsoa, että kaikki tarvittavat toimenpiteet tulee tehtyä, mutta siihen tapaukseen ei saa ripustautua. Arkku on jossain vaiheessa naulattava umpeen ja keskityttävä muihin asioihin", hän sanoo.

Kolehmaisen mielestä Aarnion tapaus antaa aiheen pohtia, pitäisikö virkojen olla määräaikaisia järjestäytyneen rikollisuuden ja huumerikosten torjunnassa, etteivät poliisit "asemoidu liikaa siihen tehtävään".

Kolehmainen on yhä virkavapaalla Poliisiammattikorkeakoulun rehtorin paikalta, josta hän siirtyi Poliisihallituksen tehtäviin vuonna 2011.

Sisäministeriö on myöntänyt hänelle virkavapauden vuosikymmenen vaihteeseen asti.

"Se jatkuu entiseen tapaan", Kolehmainen sanoo.

Uusi poliisiylijohtaja on työnsä ulkopuolella poliittisesta historiasta kiinnostunut perheenisä, jonka kaksi aikuista lasta ovat jo muuttaneet pois kotoa.

Harrastuksikseen hän on maininnut golfin, lukemisen ja kuntoilun.

Uusi poliisiylijohtaja: Poliisin pysyttävä ajan tasalla kyberrikollisuuden torjunnassa
Uusi poliisiylijohtaja: Poliisin pysyttävä ajan tasalla kyberrikollisuuden torjunnassa
Suomen poliisin pitää pysyä ajan tasalla ja valmistautua kyberuhkiin, sanoo torstaina nimitetty uusi poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen. Videolla Kolehmainen kertoo muun muassa siitä, miten entisen huumepäällikön Jari Aarnion rikostutkinta ja oikeudenkäynti on vaikuttanut poliisin toimintaan ja minkälainen rikollisuustilanne Suomessa nyt on. Toimittaja: Tomi Peurakoski HS, kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru HS.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat