Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n pakolaispäätöksen velvoittavuus jakaa hallitusta

Sisäministeri Orpo: Suomen sisäinen riitely ei nyt auta mitään

Kotimaa
 
Petteri Orpo
Petteri Orpo

Vapaaehtoinen pakko. Siihen päätyi torstaina pitkälle yöhön venynyt Eurooppa-neuvoston kokous, jossa varsin riitaisasti yritettiin saada päätös siitä, miten Etelä-Eurooppaan tulleita siirtolaisia voitaisiin siirretään Kreikasta ja Italiasta muihin EU-maihin. Paitsi ei Bulgariaan ja Unkariin.

EU-maat siis jakavat tulevan kahden vuoden aikana 60 000 turvapaikanhakijaa ja pakolaista – eli 40 000 Italiaan ja Kreikkaan saapunutta turvapaikanhakijaa ja 20 000 kiintiöpakolaista suoraan kolmansissa maissa olevilta leireiltä – vapaaehtoispohjalta jäsenmaiden kesken.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) pitää linjausta hyvänä kompromissina. "Meidän oma osuutemme siitä ei ole nolla", Sipilä sanoi perjantaina Brysselissä.

"Totta kai vapaaehtoinen järjestely voi tarkoitta vaikka mitä. Mutta kaikki olivat valmiita kantamaan taakkaa. Silloin se ei voi olla nolla myöskään Suomen osalta, eikä ole."

Mitä EU oikein päätti turvapaikanhakijoiden siirtämisestä, sisäministeri Petteri Orpo (kok)?

EU-komission alkuperäinen ehdotus oli, että Suomi ottaisi turvapaikanhakijoita kahden vuoden aikana yhteensä noin 800. Minkä määrän Suomi ottaa?

"Tuota, tuota", Orpo huokaa. "Totuus lienee 800. Kun huomioi kunkin jäsenmaan taloudellisen tilanteen ja valmiuden ottaa vastaan turvapaikanhakijoita, arvioisin, että komissio on mitoittanut Suomen osuuden varsin maltillisesti. Määrästä alkaa nyt keskustelu EU:ssa."

Maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikka jakaa nyt niin EU-maat, maiden hallituksen ja puolueetkin. "Nämä ovat vaikeita kysymyksiä", Orpo sanoo.

Vaikeita ne ovat myös Sipilän hallitukselle. Perussuomalaiset jätti eriävän mielipiteensä jo silloin, kun hallitus valmisteli Suomen kantaa EU-komission ehdotuksiin.

Perjantaina ulkoministeri Timo Soini (ps) sanoi uutistoimisto STT:lle, että hänen mielestään Eurooppa-neuvoston torstainen päätös tarkoittaa sitä, ettei Suomi välttämättä ota lainkaan turvapaikanhakijoita sisäisinä siirtoina.

Tämän kannan Sipilä tyrmäsi omilla kommenteillaan. "Nyt testataan vapaaehtoisuuden toimivuutta", Sipilä sanoi Brysselissä HS:lle.

"Monet korostivat sitä, että heille solidaarisuuden osoitus tarkoittaa sitä, että sydämestä annetaan se mitä halutaan eikä pakolla. Minusta tämäkin oli ihan validi pointti tässä keskustelussa."

Mistä hallituksen riitelyn jatkuminen kertoo, Petteri Orpo?

"Meillä on erilaisia hallituspuolueita. Jos oli vaikeaa hallitukselle, oli myös huippukokoukselle."

Tosin Suomen sisäinen riitely ei nyt auta mitään, Orpo sanoo. Hänen mielestään Euroopan siirtolaiskysymys ja turvapaikanhakijoiden määrän valtava kasvu ovat eurooppalainen ongelma, johon pitää hakea eurooppalaisia ratkaisuja. Orpon mukaan EU-kiintiön koko pitäisi suhteuttaa myös siihen, että Suomeen tulee nyt muutoinkin huomattavasti aiempia vuosia enemmän turvapaikanhakijoita. "Ennusteet ovat jo 8 000 turvapaikanhakijaa tälle vuodelle."

Nyt Brysselissä tehtyä ratkaisua Orpo kuvaa aspiriiniksi – ei siis miksikään, mikä todella ratkaisisi isoa perusongelmaa. Suomelle huippukokouksen päätös tarkoittaa kuitenkin sitä, että Suomi ottaa osansa Etelä-Euroopan turvapaikanhakijoista, Orpo sanoo.

"Akuuttiin tilanteeseen pitää reagoida. Todellinen ratkaisu lähtee silti siitä, että autetaan lähtömaiden tilannetta, puututaan niihin syihin, miksi ihmiset joutuvat lähtemään Pohjois-Afrikasta ja Syyrian sodan jaloista Eurooppaan. Toisekseen pitää kitkeä ihmissalakuljetus Välimeren yli."

Turvapaikanhakijoiden siirroissa ryhdytään seuraavaksi neuvottelemaan siitä, minkä määrän kukin maa turvapaikanhakijoita ottaa. Sitä, miten vapaaehtoinen jako tehdään, ei ole päätetty. Ei myöskään sitä, mitä tehdään Unkarin ja Bulgarian osuuksille, sillä niitä ei velvoiteta vastaanottamaan EU:n sisäisesti siirrettäviä turvapaikanhakijoita. Syynä on näihin maihin kohdistuva siirtolaisten paine Länsi-Balkanilta. Esimerkiksi Unkariin on tullut tänä vuonna lähes 60 000 turvapaikanhakijaa.

"Monet korostivat sitä, että heille solidaarisuuden osoitus tarkoittaa sitä, että sydämestä annetaan se mitä halutaan eikä pakolla. Minusta tämäkin oli ihan validi pointti tässä keskustelussa", Sipilä sanoi Brysselissä perjantaina.

Heinäkuussa turvapaikanhakijoiden siirroista on sekä virkamiesten että sisäministerien kokouksia. Luxemburgissa on epävirallinen osaneuvosto, jonne myös Orpo lähtee. "Silloin käydään keskustelu jatkovalmistelusta. Kiintiöt eivät voi millään olla valmiina ennen syksyä, sillä ne neuvotellaan nyt maittain."

Lisäksi EU aikoo perustaa varsin nopealla aikataululla Italiaan keskuksen tai keskuksia, joissa turvapaikanhakijoilta otetaan sormenjälkiä ja jossa heitä valitaan siirrettäviksi muihin maihin.

Orpon mukaan voi teoriassa olla mahdollista, että Suomi ottaa jo syksyn aikana vastaan ensimmäisten Kreikasta tai Italiasta siirretyt turvapaikanhakijat. Sitä ennen EU:n täytyy kuitenkin ratkoa vielä monia käytännön asioita, kuten vaikkapa turvapaikanhakijoiden kuljetukset Etelä-Euroopasta muualle.

"Tämä on niin suuri eurooppalainen kysymys, ettei tämä pelkillä hakijoiden siirroilla ratkea. Euroopassa puhutaan sadoista tuhansista siirtolaisista. Myös Suomessa turvapaikanhakijoiden määrä on räjähdysmäisessä kasvussa, ja se on hallitukselle iso asia", Orpo sanoo.

Anna-Liina Kauhanen HS
Virve Kähkönen HS
Helsinki/Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat