Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubb: Eurokriisi vain tiivistää EU:ta

Valtiovarainministeri Alexander Stubb uskoo, että Kreikka pysyy eurossa

Kotimaa
 
Stubb Studio Kulmapöydässä: Eriävät mielipiteet hallituksessa eivät nakerra luottamusta
Stubb Studio Kulmapöydässä: Eriävät mielipiteet hallituksessa eivät nakerra luottamusta
Perussuomalaisten viimeaikaiset ulostulot näyttävät saavan yhteistyökumppaneiden rivit rakoilemaan jo hallitustaipaleen alkuvaiheessa. Valtiovarainministeri Alexander Stubbin mielestä hallituksen sisällä pitää olla tilaa myös eriäville mielipiteille. Stubb vieraili HS:n Studio Kulmapöydässä perjantaiaamuna.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sanoo, että Kreikan kriisi tiivistää Euroopan unionia entuudestaan. Moni muu on nähnyt eurokriisissä merkkejä koko unionin, jos ei suorastaan hajoamisesta, niin ainakin lähentymisen pysähtymisestä.

Integraation uskollinen kannattaja on kuitenkin päinvastaista mieltä.

"Nyt nähdään uusia askelia rahaliiton vahvistamisessa. Pankkiunioni on syntynyt, nyt mennään kohti yhteisiä pääomamarkkinoita", sanoo Stubb.

Rio Gandara HS
Toistaiseksi vasta kuukauden kestäneen valtiovarainministerin pestinsä aikana Alexander Stubb kertoo nähneensä euroryhmän kollegoitaan melkein enemmän kuin hallituskollegoitaan Suomessa.
Toistaiseksi vasta kuukauden kestäneen valtiovarainministerin pestinsä aikana Alexander Stubb kertoo nähneensä euroryhmän kollegoitaan melkein enemmän kuin hallituskollegoitaan Suomessa.

Hän toteaa, että yhdentyminen etenee talousunionin, fiskaaliunionin ja finanssiunionin kautta kohti poliittista unionia. Talousunioni tarkoittaa sisämarkkinoita ja yhteisvaluuttaa, finanssiunioni pankkiunionia ja yhtenäisiä pääomamarkkinoita. Yhteiset pääomamarkkinat helpottaisivat yritysten mahdollisuuksia laskea liikkeelle velkapapereita eli kerätä rahoitusta eri maissa.

Stubb sanoo, että fiskaaliunioni ei merkitse yhteistä veropolitiikkaa tai Brysselin verotusoikeutta. Sellaisia Suomen itsemääräämisoikeuden menettämisestä huolestuneet kammoavat.

"Kyse on lähinnä siitä, että vertaillaan verotusta maiden kesken", valtiovarainministeri rauhoittelee. Hänen mukaansa kaikki jäsenmaat kuitenkin vastaavat jatkossakin omasta taloudestaan.

Poliittisella unionilla Stubb tarkoittaa sitä, että kansalliset parlamentit saadaan mukaan eurooppalaiseen päätöksentekojärjestelmään. Tulevaisuudessa poliittinen unioni sisältää Stubbin mukaan aiempaa enemmän yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

"Yhdentyminen yhdellä sektorilla johtaa usein paineeseen tiivistää yhteistyötä toisella."

"Voisi palata niihin kommentaattoreihin, jotka heti eurokriisin alussa ennustivat euron hajoamista", Stubb sanoo tavalla, josta joku voisi kuulla vahingoniloa.

Stubbin mukaan Kreikan kriisistä on vaikea syyttää muita kuin kreikkalaisia itseään. Vaikka Kreikka on hänen mukaansa jo tehnyt paljon, maan täytyy vielä muun muassa nostaa eläkeikää, kiristää alv-kantoja ja leikata puolustusmäärärahoja.

"En usko enkä toivo, että Kreikka irtaantuisi eurosta."

Tunnin haastattelusta on nyt mennyt 32 minuuttia EU:n ja euron tulevaisuuden selvittelyyn.

Sille on Stubbin oman kiinnostuksen lisäksi toinenkin selitys.

Toistaiseksi vasta kuukauden kestäneen rahaministerin pestinsä aikana Stubb sanoo nähneensä euroryhmän kollegoitaan melkein enemmän kuin hallituksen muita ministereitä Suomessa.

Runsaan viikon aikana euroryhmä on kokoontunut neljä kertaa. Viides kokous on tänään lauantaina Brysselissä.

Ei ihme, jos valtiovarainministeri vaikuttaa hieman väsähtäneeltä.

Ulkoasu on tavanomaisen moitteeton, mutta vitsailu ja tuttu innokkuus ovat poissa. Vastaukset putoilevat rutiinilla.

Hallituskauden alku on vastoin toimittajan epäilyksiä ollut "oikein helppo" ja Suomen maahanmuuttolinja on "suvaitsevainen". Maataloussektoriltakin leikataan, toisin kuin hallituksen arvostelijat väittävät.

"Kysy vaikka maanviljelijöiltä."

Vastaus on sama silloin, kun Stubbilta yrittää kysyä, minne katosivat yritystukileikkaukset, joita kaikki kolme hallituspuoluetta lupasivat ennen vaaleja. "Kyllä niitä leikataan." Hallitus leikkaa Tekesin myöntämiä tutkimus- ja kehitysavustuksia 95 miljoonaa euroa.

Kriitikot moittivat hallitusta siitä, että se valitsi laman keskellä massiiviset menoleikkaukset esimerkiksi lisälainanoton tai veronkiristysten sijaan.

Stubbin mukaan näin tehtiin juuri siksi, että Suomi ei ole lamassa.

"Suomi elää pitkäkestoista matalan kasvun aikakautta." Sellaiseen eivät tavanomaiset keinot tepsi.

Stubbin mukaan talouspolitiikka on jo pitkään ollut elvyttävää, mutta toivottuja tuloksia ei ole saatu aikaan.

"Iso kuva on, että emme saaneet taloutta nousuun eikä veroja voi enää kiristää." Hän viittaa Suomen korkeaan kokonaisveroasteeseen.

Hallitusohjelman leikkaukset eivät Stubbin mukaan kohdistu eniten yhteiskunnan heikko-osaisiin, vaikka julkisessa keskustelussa näin on väitetty. Hän muistuttaa, että Suomen veroprogressio on maailman tiukimpia, mikä tarkoittaa, että hyväosaiset kantavat verotuksen kautta kortensa kekoon.

"Lomaa voisi jossain vaiheessa tarvita", Stubb, 47, sanoo.

"Kolme vaalikampanjaa, kolme eri ministeripostia ja kahdet hallitusneuvottelut", hän kuvailee viimeisen puolentoista vuoden jaksoa.

Stubb kampanjoi ensin eurovaaleissa, sitten kokoomuksen puheenjohtajavaaleissa ja viimeksi eduskuntavaaleissa. Ennen nykypostiaan hän oli ensin ulkomaankauppa- ja Eurooppa-ministeri, sitten pääministeri. Viime kuussa käydyt hallitusneuvottelut olivat vuoden sisällä toiset. Edelliset käytiin vuosi sitten, kun päähallituspuolueiden johtajat vaihtuivat.

Loman pitäisi alkaa heinäkuun alussa ja kestää 11 päivää – jos yllätyksiä ei tule.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat