Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lehdenjakaja tekee Suomen riskialtteinta työtä

Kompastumisesta tuli työelämän tyyppivamma. Eniten tapaturmia sattuu posti- ja jakelualalla.

Kotimaa
 
Leif Rosas
Lehdenjakaja Markku Kartaslammi hoitaa työnsä Helsingin Vartiokylässä, kun muut vielä nukkuvat. Jakajien tapaturma-alttius johtuu työn liikkuvuudesta ja säänvaihtelusta.
Lehdenjakaja Markku Kartaslammi hoitaa työnsä Helsingin Vartiokylässä, kun muut vielä nukkuvat. Jakajien tapaturma-alttius johtuu työn liikkuvuudesta ja säänvaihtelusta. Kuva: Leif Rosas

Lehdenjakaja Markku Kartaslammi hämmästyy kuullessaan, että posti- ja kuriirialalla on tilastojen mukaan Suomen suurin tapaturmariski.

"Hiukan yllättävää, että ollaan ykkösenä. Varmaan keli on siinä iso juttu, liukastumiset ja muut. Ja kollegoilta kuulee joskus, miten on tultu kerrostalossa yksi rappuväli pyörien alas", pohtii lehdenjakajana Itä-Helsingissä 25 vuotta toiminut Kartaslammi.

Kartaslammin kohdalla riski realisoitui 3. helmikuuta, lumisena tiistaina. Hän irrotti aamuyöllä lohkolämmittimen piuhaa jakeluautosta, kun jalat lähtivät alta talvikelissä.

Olkapäässä muljahti. Tuloksena oli viiden päivän sairausloma.

"Kaatumisia tulee tässä työssä usein, mutta aiemmin en ollut tarvinnut sairauslomaa."

Kaatumisista ja kompastumisista on tullut työelämän tyyppivammoja. Tämä pätee usealla alalla, kuten kuljetus- ja logistiikkapuolella.

"Suurin riski ei ole koneissa tai kuljetuksissa, vaan siinä että ihminen liikkuu jalan", sanoo Työturvallisuuskeskuksen asiantuntija Mira Seppänen.

Perinteisesti tapaturmaherkkä sahateollisuus on ollut tapaturmatilastojen kärjessä aivan viime vuosiin saakka.

Kompastuminen on yleisin tapaturma myös Kärkölässä Uudenmaan ja Päijät-Hämeen rajalla toimivalla Koskisen sahalla. "En muista, koska joltakulta olisi viimeksi katkennut sormesta pala", tuotantopäällikkö Osmo Oksanen sanoo.

Saha-alan turvallisuutta on kohentanut koneiden ja turvavälineiden kehitys.

Työ on muuttunut valvontatyöksi, ja viiltosuojakäsineet suojaavat haavoilta esimerkiksi sahanteriä vaihdettaessa. Haavat olivat vielä kymmenen vuotta sitten nykyistä yleisempiä, Oksanen sanoo.

Synkeämpänä tilastoista nousee vuokratyö. Sen tapaturma-alttius on tilastojen mukaan korkeimpien joukossa.

Tapaturmavakuutusten liiton työturvallisuuspäällikön Janne Sysi-Ahon mukaan syynä voivat olla puutteet ohjeistuksessa ja perehdyttämisessä sekä työntekijän vähäinen kokemus.

Vuokratyö on usein myös fyysistä työtä.

Posti on tehnyt työtä turvallisuuden eteen, Työturvallisuuskeskus kiittää. Jalkatyön riskejä on silti vaikea nollata.

"Jakelutyötä tehdään ulkona kesät talvet, myös yöaikaan. Varhaisjakaja on usein ensimmäinen kävijä talon pihalla ennen aurausta ja hiekoitusta", sanoo Postin työsuojelupäällikkö Tuomo Tikander.

Yhteiskunnan rytmi on kiristynyt. Silläkin voi olla vaikutusta, Markku Kartaslammi sanoo.

"Tahti on vähän koventunut. Toisaalta työt on mitoitettu niin, että juosta ei tarvitse."

Kokemus on koulinut Kartaslammin katseen teräväksi, varoittamaan vaaroista jo ennalta. Kartaslammi on jakanut 12 viime vuotta lehtiä yhdellä ja samalla alueella Helsingin Vartiokylässä. Siellä hän myös asui elämänsä ensikuukaudet.

"Pitääkin muistaa kysyä mutsilta, mikä talo se on! Mutta kokemus auttaa työssä. Tietää, mikä rappuralli tai pihalaatta on talvella erityisen liukas", Kartaslammi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat