Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suviseurat on jättimäinen talkooponnistus – Vaasaan odotetaan 75 000 ihmistä sekä 12 000 autoa

Vaasaan tulee tuhansittain asuntoautoja ja -vaunuja, joita on vetisen kelin vuoksi kiskottu paikoilleen traktoreilla

Kotimaa
 

Tuusulassa on lämmintä torstaiaamuna, kun Juho ja Anna Mäenpää valmistautuvat kuuden tunnin ajomatkaan kohti Vaasan suviseuroja. Omakotitalo Keravan vastaisella rajalla on lukittu, autot on pakattu ja ympärillä häärää innokas yhdeksänpäinen lapsikatras.

Tapio Vanhatalo
Mäenpäät otaksuvat, että matka Tuusulasta Vaasaan kestää kuusi tuntia. "Menemme Hämeenlinnan kautta. Välillä pysähdymme syömään pitsaa", Anna Mäenpää sanoo. Vanhempien Juhon ja Annan ohella perheeseen kuuluvat, Hilma, 11, Armi, 9, Taavi, 8, Katri, 6, Otto, 4, Toivo, 4, Aino, 2 ja kolmekuinen Soile sekä Veikko, 13, joka ei ole kuvassa.
Mäenpäät otaksuvat, että matka Tuusulasta Vaasaan kestää kuusi tuntia. "Menemme Hämeenlinnan kautta. Välillä pysähdymme syömään pitsaa", Anna Mäenpää sanoo. Vanhempien Juhon ja Annan ohella perheeseen kuuluvat, Hilma, 11, Armi, 9, Taavi, 8, Katri, 6, Otto, 4, Toivo, 4, Aino, 2 ja kolmekuinen Soile sekä Veikko, 13, joka ei ole kuvassa.

"Lapsille seurat ovat kesän kohokohta. Etenkin kouluikäisille se on kiva, kun he saavat siellä liikkua itsekseen", Anna Mäenpää sanoo.

Vanhoillislestadiolaisten jokakesäiset suviseurat keräävät Mäenpäiden lisäksi Söderfjärdenin pyöreälle peltoaukealle lauantaina jopa 75 000 vierasta, joista suuri osa on lapsia. Paikalle on perinteiseen tapaan tultu asuntoautoilla ja asuntovaunuyhdistelmillä.

Kaikkiaan 185 hehtaarin seura-alue levittäytyy 40 maanomistajan alueelle. Söderfjärden kuuluu myös Natura 2000 -suojeluverkostoon, joten rakennustöiden ohella linnunpönttöjä on pitänyt siirrellä ja pesimäpaikkoja aidata. Liikkuminen on sallittu vain merkityillä reiteillä.

Tapahtuma onkin logistinen ponnistus. Suuren väkijoukon ja vapaan pääsyn vuoksi kävijämäärä pitää lopulta arvioida minihelikopterin avulla autoja laskeskelemalla.

Seura-alueella tehtiin ennen tapahtumaa 10 000 ja sen aikana 9 000 työvuoroa käytännössä talkoovoimin. Palkattua työvoimaa edustavat lähinnä kaksi kenttämestaria sekä työmaakoneiden kuljettajat.

Seura-alueen mylläys alkoi jo viime syksynä alueen viemäröinnillä. Rakentaminen alkoi huhtikuussa. Alueen sydän on 4 200 henkeä vetävä pääteltta.

Suviseurojen rakentamista harjoitellaan jopa kaksi vuotta.

Fakta

Hengellinen kesäjuhla

 Suviseurat järjestetään Vaasassa 26.–29. kesäkuuta.

 Suviseurat on vanhoillislestadiolaisten kesäjuhla, johon on kokoonnuttu jo vuodesta 1906 lähtien.

 Pohjoismaiden suurimpaan hengellisen tapahtumaan odotetaan tänä vuonna noin 75 000 seuravierasta yli 30 maasta.

 Luterilaisen kirkon sisällä toimiva lestadiolainen herätysliike sai alkunsa Ruotsissa 1800-luvun puolivälissä. Vanhoillislestadiolaisuus on liikkeen suurin suuntaus, ja sillä on arviolta yli satatuhatta kannattajaa Suomessa.

 Suviseurat pidetään joka vuosi eri paikkakunnalla.

"Torniolaiset pitävät suviseurat ensi vuonna, joten he osallistuvat täällä Vaasassa seurojen purkamiseen. Porilaisetkin ovat täällä jo harjoittelemassa", sanoo kenttätoimikunnan puheenjohtaja Jorma Lamminmäki ja viittaa Porissa vuonna 2017 järjestettäviin suviseuroihin. "Kyllähän se aika iso homma on. Ei tätä tyhjästä poljeta."

Suviseurat kerää yhteen ehkä enemmän karavaanareita kuin mikään muu tapahtuma Suomessa: seura-alueella on 12 000 ajoneuvoille tarkoitettua "tonttia", joista kolmetuhatta on asuntoautoille ja seitsemäntuhatta asuntovaunuyhdistelmille.

Sateen pehmittämän maan vuoksi asuntovaunuja on kiskottu paikoilleen traktoreiden avulla.

Karavaani-intoa ruokkivat käytännön syyt mutta myös huvittelu. Hotellihuoneita on rajallinen määrä, eikä kaikilla ole paikkakunnalla tuttavia, joiden luona majoittua. Osa puolestaan vuokraa asuntoauton pidemmäksi aikaa ja yhdistää suviseuroihin kivan kesälomamatkan.

"Ajatellaan, että kierrellään vähän samalla", sanoo Helsingin rauhanyhdistyksen varapuheenjohtaja Matti Hintikka.

"Suviseuroissa autossa asuminen ei ehkä ole mukavin tapa viipyä. Mutta onhan se elämyksellisin, kun elää tapahtumaa 24 tuntia vuorokaudessa."

Vieraita palvelevat muun muassa posti, pankki ja elintarvikekauppa. Nälkäisiä varten on myös 156-metrinen ravintolakatos sekä useita pienempiä ruoka- ja palvelutelttoja, kuten jäätelö- ja karkkikioskit. Seassa seisoo parikymmentä elintarvikerekkaa täydentämässä ehtyviä varastoja. Eniten talkootyötä hupenee juuri ruokintapuolen pyörittämiseen.

Monet kuitenkin valmistavat ruokansa itse. Mäenpäillä on mukanaan kuivamuonaa, kuten rinkeleitä, makaroneja, mysliä ja kahvia. Ruokakaappia täytetään paikan päällä tarpeen mukaan.

"Se on semi-leirielämää. Ei ihan trangiameininkiä mutta ei ihan kotikeittiötäkään", Juho Mäenpää kuvailee.

Väkiluvulla mitattuna suviseurat muodostaa jopa Joensuun kokoisen leirikylän, joka siirtyy joka vuosi kunnasta toiseen.

Opettajina työskentelevät Juho ja Anna Mäenpää laskeskelevat, että Vaasan suviseurat ovat heille jo 36:nnet ja 37:nnet. Suurin osa seuravieraista osallistuukin tapahtumaan joka vuosi.

Johannes Tervo
Esko Päkkilä kuskasi vaunulleen kaasupulloa ja liikenteenohjaaja Tapani Talonen paimensi väkeä hakekuorman tuoneen rekan alta.
Esko Päkkilä kuskasi vaunulleen kaasupulloa ja liikenteenohjaaja Tapani Talonen paimensi väkeä hakekuorman tuoneen rekan alta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat