Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varojaan kätkeneet ilmoittautuvat verottajalle

Kotimaa
 

Varojaan ulkomaille kätkeneet suomalaiset ovat olleet kiinnostuneita ilmoittamaan tulojaan ja varojaan Suomen verottajalle, vaikka tehokkaan katumisen laki ei vielä ole voimassa.

Tehokasta katumista koskevasta hallituksen lakiluonnoksesta ilmenee, että veroparatiisien avautuminen on luonut painetta veropakolaisille ilmoittaa piilossa olleita tuloja jo nyt.

Esimerkkinä avautuvasta veroparatiisista lakiluonnos mainitsee suomalaistenkin suosiman Sveitsin, joka on sitoutunut aloittamaan kehittyneiden maiden talousjärjestössä OECD:ssä kehitetyn globaalin standardin mukaisen automaattisen tietojenvaihdon viimeistään vuonna 2018.

"Tämän kehityksen seurauksena verohallinto on viime aikoina käsitellyt oikaisuvaatimuksia, joita voidaan sisällöltään pitää sellaisina esimerkkitapauksina, joihin ehdotettu tehokkaan katumisen sääntely olisi nimenomaisesti suunnattu", HS:n haltuunsa saaman lakiluonnoksen yleisperusteluissa kirjoitetaan.

Hallituksen lakiluonnoksessa myönnetään, että jo automaattinen tietojenvaihto kasvattaa veropakolaisten kiinnijäämisriskiä, mikä taas kannustaa ilmoittamisvelvollisuuden täyttämiseen.

Tietojenvaihdon kehittyminen edesauttaa ilmoittamisvelvollisuuden laiminlyöneen verovelvollisen kiinnijäämistä, jolloin ehdotetulle oma-aloitteiselle ilmoittamiselle ei olisi tarvetta, lakiluonnoksessa myönnetään.

Automaattinen tietojenvaihto saattaisi siis paljastaa veropakolaiset muutaman vuoden päästä.

Lakiluonnos päätyy kuitenkin tehokkaan katumisen kannalle, koska sen avulla verotuloja saataisiin jo ensi vuonna eikä viimeistään 2018.

"Vaikka automaattinen tietojenvaihto saattaisi paljastaa ulkomaille piilotetut varat jo muutaman vuoden kuluttua, on verotulojen kertymisen ja hallinnollisen tehokkuuden kannalta suotavampaa, että tieto ilmoittamatta jääneistä tuloista saataisiin mahdollisimman pian", luonnoksessa perustellaan.

Veropetoksen syyteoikeus vanhenee viidessä vuodessa. Törkeän veropetoksen syyteaika on puolestaan 10 vuotta.

Siksi varojaan piilotelleilla suomalaisilla on nyt pelin paikka. HS:n tietojen mukaan heidän asianajajansa ovat olleet yhteydessä verottajaan ja kyselleet armahduslain voimaantulosta.

Asianajajat laskevat päämiestensä kanssa, miten minimoida kiinnijäämisen riski, taloudelliset tappiot ja julkisuusriski. Tehokkaan katumisen laki tullee voimaan ensi vuoden alusta, ja jo kaksi vuotta sen jälkeen tiedot alkavat virrata automaattisesti muun muassa Sveitsistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat