Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin kielen ja rautateiden edistäjät jakoivat eniten vaalirahoitusta

Kaksikielisen Suomen tukisäätiö antoi vaalirahaa läpi puoluekentän, raideammattilaiset vasemmistolle

Kotimaa
 
Antti Raatikainen / HS
Raideammattilaisten yhteisjärjestön puheenjohtaja Vesa Mauriala.
Raideammattilaisten yhteisjärjestön puheenjohtaja Vesa Mauriala. Kuva: Antti Raatikainen / HS

Ruotsin kielen ja kiskoliikenteen edistäjät jakoivat eniten vaalirahoitusta 2015, jos puoluetoimistojen antamia tukia ei oteta huomioon. Tämä käy ilmi Helsingin Sanomien selvityksestä, jossa kohteena olivat eduskuntaan päässeiden ja varasijalle yltäneiden saama vaalirahoitus.

Kevään eduskuntavaalien suurimmat yksittäiset rahoittajat olivat puolueita, sillä esimerkiksi kokoomuksen emopuolue antoi ehdokas Alexander Stubbille 60 000 euroa ja Sdp:n päämaja ehdokas Antti Rinteelle 54 000 euroa. Kumpikaan ei sijoittanut omaa rahaa kampanjaan.

Puolueiden ulkopuolisten tahojen suorat avustukset yksittäisille ehdokkaille olivat pienempiä senkin vuoksi, että ehdokas saa ottaa vastaan yhdeltä tukijalta enintään 6 000 euroa.

Kaksikielisyyttä Suomessa edistävä Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland antoi täydet 6 000 euroa kahdeksalle Rkp:n ehdokkaalle sekä Kimmo Sasille (kok). Heistä ainoastaan Sasi jäi rannalle. Tuettujen joukossa olivat myös Pekka Haavisto (vihr) sekä Silvia Modig (vas), jotka saivat 2 000 ja 3 000 euroa.

Säätiö oli vaaleissa ehkä kaikkein eniten tukea jakanut yksittäinen taho, sillä sen vaalibudjetti oli yli 400 000 euroa. Säätiö puolestaan sai vaalirahoituksensa ruotsinkielisiltä säätiöiltä, joista isoimmat lahjoitukset tekivät Kulturfonden ja Konstsamfundet.

SAK:n toiseksi isoimpaan liittoon, JHL:ään kuuluva raideammattilaisten yhteisjärjestö jakoi ehdokkaille noin 90 000 euron vaalibudjetin verran rahaa. Yhdistyksen jäsenet työskentelevät lähes kaikissa raideliikenteen ammateissa kuten rautateiden, metro- ja raitiotievaunuliikenteen töissä.

Edellisiin vaaleihin se osallistui vanhalla nimellään Rautatieläisten liitto. Kevään 2011 vaalibudjetti oli tämänvuotista suurempi eli 120 000 euroa.

Yhdistyksen puheenjohtaja Vesa Mauriala sanoo, että tukea saivat raideliikennemyönteiset ehdokkaat.

"Tuimme rautatie- tai raideliikennepolitiikkaa tehneitä ehdokkaita ja toivomme, että he tekevät sitä vastakin", Mauriala muotoilee.

Hänen mukaansa eduskuntaehdokkaiden tukeminen on tärkeää, sillä Suomessa ei tehdä yhtään isoa raideliikennepäätöstä ilman eduskuntaa.

Eniten tukea raideliikenneväeltä saivat Antti Rinne (5 000 euroa) ja muut Sdp:n kärkipoliitikot Antti Lindtman (4 000 euroa) ja Eero Heinäluoma (4 000 euroa). Vasemmistoliittolaisista tukilistalla oli muun muassa Li Andersson (4 000 euroa), mutta ei esimerkiksi yhtään vihreää ehdokasta.

"Yksikään vihreä ei hakenut tukea", Mauriala selittää.

Kolmanneksi suurin tukien jakaja oli viittä keskustalaista 52 000 eurolla rahoittanut Arkadian talouspoliittinen seura. Yhdistys kertoo muun muassa myyneensä lippuja seminaariin, jonka tuotot jakaantuivat ainakin eduskuntaan yltäneiden Hanna Kosonen, Juha Rehulan, Kimmo Tiilikaisen, Mika Lintilän ja rannalle jääneen Paula Lehtomäen kesken.

Vaalirahan jakajien kymmenen kärjessä listalla on myös puolueisiin kytköksissä olevia nuorisojärjestöjä, opintoyhdistyksiä, ammattiliittoja sekä ammattiliittojen puolueryhmiä.

 

Tiedot eduskuntaehdokkaiden vaalirahoituksesta www.vaalirahoitus.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat