Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaivoveden tutkituttaminen voi vaikuttaa kimurantilta

Kaivon omistaja on itse vastuussa talousvetensä laadun seurannasta. Ohjeita veden tutkituttamisesta antavat monet eri virastot. Kaivon omistajan näkökulmasta tilanne saattaa vaikuttaa sekavalta.

Kotimaa
 

Jos kaivonsa vedenlaadusta haluaa tutkimustietoa, vaikuttaa vastassa olevan upottava tietosuo.

Kaivon omistaja on itse vastuussa talousvetensä laadun seurannasta. Hänen pitää pohtia, mitä oman kaivon vedestä kannattaisi tutkia, ja kuinka laajalle tutkimukselle olisi tarvetta.

Päätöksentekoa eivät helpota nettikaupoissa myytävät kaivovesien testauspakkaukset ja monien eri organisaatioiden tarjoamat ohjeistukset.

Viesti kaivon omistajille on kuitenkin kaikkialla sama: kaivoveden testausta suunnittelevan kannattaa ottaa yhteyttä kunnan terveydensuojeluviranomaiseen tai suoraan elintarviketurvallisuusvirasto Eviran hyväksymään laboratorioon.

Tätä mieltä on myös Suomen ympäristökeskuksen (Syke) tutkija Sanna Vienonen. Hän korostaa kuntien terveydensuojeluviranomaisten roolia kaivovesitutkimuksiin liittyvissä asioissa.

"He tietävät, mitä milläkin alueella kannattaa vedestä tutkia, ja kuinka kaivotutkimusasioissa pitäisi edetä."

Kaivovesi pitää tutkituttaa säännöllisesti. Veden laatu voi muuttua vuodenkin sisällä esimerkiksi pohjaveden virtaussuunnan vaihteluiden vuoksi.

"Tutkimus pitää ehdottomasti tehdä, jos veden maussa tai hajussa huomaa muutoksia. Kaivojen rasitteena on usein korkea rautapitoisuus, joka synnyttää maku-, haju-, ja värihaittoja. Rautapitoisuus johtuu maa- ja kallioperästämme", Vienonen sanoo.

Kaivoveden tutkituttaminen on olennaista myös perheenlisäyksen aikoihin. Fluoridi vaikuttaa hampaiden muodostukseen, nitriitti ja nitraatti puolestaan vaikuttavat imeväisikäisen hapensaantiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat