Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taitava kanttori voi toteuttaa hääparin villitkin musiikkitoiveet

Rakkauslaulut hallitsevat hääparien toiveiden kirjoa

Kotimaa
 
Petri Krook
Helsinkiläisten Lassi ja Leeni Hämäläisen vihkitilaisuus alkoi perinteisellä Mendelssohnin häämarssilla. Rakkaus jalkapalloon sai parin valitsemaan päätösmarssiksi Händelin Zadok the Priestin, joka tunnetaan myös Mestarien liigan tunnuskappaleena.
Helsinkiläisten Lassi ja Leeni Hämäläisen vihkitilaisuus alkoi perinteisellä Mendelssohnin häämarssilla. Rakkaus jalkapalloon sai parin valitsemaan päätösmarssiksi Händelin Zadok the Priestin, joka tunnetaan myös Mestarien liigan tunnuskappaleena. Kuva: Petri Krook

Moni hääpari astelee alttarille edelleen Prinsessa Ruususen juhlamarssin tai Felix Mendelssohnin Häämarssin tahtiin. Yhä useampi pari haluaa kuitenkin sisällyttää vihkiseremoniaan myös omia lempikappaleitaan.

Kirkossa kuultavien kappaleiden ei tarvitse olla hengellisiä, kunhan ne eivät ole ristiriidassa kirkon sanoman kanssa.

"Periaatteessa ohjeistus on hyvin väljä. Pääasia on, että musiikki sopii kirkkoon ja tilaisuuden luonteeseen. Eri seurakunnilla voi kuitenkin olla musiikin suhteen eri linjauksia", kertoo kirkkomusiikin kouluttaja Ulla Tuovinen Kirkon koulutuskeskuksesta.

Kirkossa kuultavasta musiikista sovitaan yleensä kanttorin kanssa.

Helsingin Tuomiokirkkoseurakunnan kanttorille Pentti Ingerölle toiveita satelee koko ajan enemmän. Perinteisten häämarssien lisäksi parit toivovat usein poppia tai rokkia. Kunhan toiveet eivät mene "666-linjalle" ja kappaleista on olemassa edes jonkinlaiset nuotit, pyrkii Ingerö toteuttamaan toiveet.

"Tänä vuonna kysyttyjä ovat olleet Coldplayn kappaleet. Aina silloin tällöin joku pari pyytää soittamaan Guns N' Rosesin November Rainin tai Europen Final Countdownin."

Myös Oulun Karjasillan seurakunnan kanttori Ilkka Järviö on huomannut häämusiikkiin kohdistuvien toiveiden lisääntyneen etenkin nuorten parien keskuudessa.

Järviö uskoo olevansa Oulun seudulla poikkeustapaus, sillä hän pyrkii toteuttamaan erikoisemmatkin musiikkitoiveet. Järviö kertoo monien parien pyytäneen seremoniaan muun muassa elokuvamusiikkia.

"Viimeksi soitin Indiana Jonesin tunnuskappaleen. Myös Pulmusten (tv-sarja) tunnaria toivottiin yksissä häissä."

Useimmiten toiveet ovat kuitenkin rakkauslauluja. Kysytyimpien kappaleiden joukkoon kuuluvat Järviön mukaan ainakin Tapani Kansan Romanssi ja Finlandersin versioima kappale Oikeesti.

Seurakunnan linjaus ja kanttorin tahto sekä taidot määrittävät lopulta, mitä kappaleita vihkitoimituksessa kuullaan. Tästä johtuen saman kappaletoiveen esittävä pari saattaa saada toisessa seurakunnassa myöntävän, toisessa kieltävän vastauksen.

Järviön mukaan osa kanttoreista on musiikkivalintojen suhteen rajoittuneempia kuin toiset. Tuovisen mukaan parien toiveet ovat kuitenkin vain harvoin räikeässä ristiriidassa sen suhteen, millaista musiikkia kirkossa on soveliasta soittaa.

Ingerö ei muista yhtään tilannetta, jossa olisi kieltäytynyt soittamasta kappaletta sen luonteen takia. Jos vastaus on ollut kieltävä, on syynä ollut nuottien puuttuminen tai pyynnön esittäminen viime tingassa.

Musiikilla on vihkitilaisuudessa iso merkitys.

"Se on vihkiparin keskinäinen juttu. Toivottuihin kappaleisiin on usein jonkinlainen tunneside", Ingerö sanoo.

Korjaus 30.6. kello 15.49: Korjattu kuvatekstiin säveltäjä Händelin nimen kirjoitusasu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat