Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taidemesenaatti Tuomas Hoikkala muuttaa vanhoja taloja taiteilijoiden tiloiksi

Taidekeskus Salmelan perustaja Tuomas Hoikkala entisöi vanhoja kirkkoja ja taloja taide- ja kulttuurikeskuksiksi sekä nuorten taiteilijoiden residensseiksi

Kotimaa
 
Kuuntele kuinka soivat Säkkijärven kirkonkellot Tuomas Hoikkalan käsissä
Kuuntele kuinka soivat Säkkijärven kirkonkellot Tuomas Hoikkalan käsissä
Taidekeskus Salmelan johtaja Tuomas Hoikkala avasi ennen juhannusta Vuohijärven entiseen kirkkoon Kouvolan Valkealaan luonto- ja kulttuurikeskuksen. Kirkon kellot ovat peräisin sodan jälkeen rajan taakse jääneestä Säkkijärven kirkosta. Toimittaja: Outi Salovaara, kuvaus: Juha Metso, leikkaus: Kristiina Marttinen

Ensin oli 1850-luvun pitäjäntupa Salmela Mäntyharjussa, sitten Lallukan arvotalon huoneisto Viipurissa ja nyt vielä Vuohijärven entinen kirkko vuodelta 1966 Kouvolan Valkealassa.

Tuomas Hoikkala nimeää elämäntehtäväkseen uusien kotien löytämisen taiteelle ja kulttuurille vanhoista puitteista.

Kaikki alkoi 26 vuotta sitten 1990. Silloin Taidekeskus Salmela -idea voitti Mäntyharjun kunnan järjestämän kilpailun tyhjillään olleen Salmelan tilusten ja rakennusten uuskäytöstä.

Siihen asti Sibelius-Akatemiasta saksofoninsoiton loppututkinnon tehnyt Hoikkala oli ollut sotilasmuusikkona ja musiikin opettajana.

"Tila saksofonin ja nuottitelineen välissä kävi liian ahtaaksi", hän sanoo.

Taidekeskus Salmela vakiinnutti pian asemansa kuvataiteen ja musiikin keskuksena sekä taiteilijoiden residenssinä – ja Hoikkala sen johtajana ja nuorten taiteilijoiden mesenaattina.

Juha Metso
Tuomas Hoikkala haluaa herättää ihmiset huomaamaan luonnon merkityksen ja suojelemaan sitä. "Helposti unohdamme, mistä todellinen hyvä mieli tulee."
Tuomas Hoikkala haluaa herättää ihmiset huomaamaan luonnon merkityksen ja suojelemaan sitä. "Helposti unohdamme, mistä todellinen hyvä mieli tulee."

Hoikkalan isän suku on rajan taakse jääneestä Karjalasta, Koivistolta Viipurin läheltä.

"Viipuri oli isälleni ja isovanhemmilleni tuttu kaupunki."

Kuka

Tuomas Hoikkala

 Syntyi 1957 Valkealassa Selänpään kylässä.

 Perusti Mäntyharjulle taidekeskus Salmelan 1990 ja tarjoaa residenssejä nuorille taiteilijoille Salmelassa ja Viipurissa.

 Suoritti saksofoninsoiton loppututkinnon Sibelius-Akatemiassa.

 Sai tasavallan presidentin konsuli-arvonimen 2014.

 Asuu Vuohijärven Siikakoskella. Naimisissa, kolme aikuista lasta.

 Harrastaa kalastamista.

Päähänpistosta syntynyt ajatus taiteilijaresidenssin ostamisesta Viipurista Lallukan talosta vuonna 2010 olikin paluuta juurille.

"Olin kulttuurimatkalla Viipurissa ja ihailin Lallukan taloa. Kyseessä oli varmasti kohtalo, sillä yhdessä talon ikkunoista oli puhelinnumero", muistelee Hoikkala nyt.

Puhelinsoitto paljasti, että huoneisto oli myytävänä. Venäläinen byrokratia vei aikaa. "On yllättävää, miten suuria kulttuurierot edelleen ovat Suomen ja Venäjän välillä", sanoo Hoikkala.

Lopulta hän kuitenkin sai huoneiston haltuunsa, ja tähän mennessä Lallukan residenssissä on työskennellyt veloituksetta 50 taiteilijaa. Salmelan residenssissä työskennelleitä on jo 250.

Tuorein kulttuuriteko on luonto- ja kulttuurikeskuksen rakentaminen käytöstä poistettuun Vuohijärven kylän kirkkoon. Arkkitehti Väinö Vuorisen suunnittelema kirkko sijaitsee Repoveden kansallispuiston ja Verlan ruukkimuseon lähellä Valkealassa. Hoikkala syntyi kirkon naapurikylässä Selänpäässä, ja asuu edelleen lähistöllä.

"Kuuntelin lapsena tässä kirkossa saarnaa isän ja äidin kanssa." Kirkon kellotapulissa soivat edelleen sodassa rajan taakse jääneen Säkkijärven kirkon kellot, jotka pelastettiin Suomen puolelle.

Luonto- ja kulttuurikeskus avattiin juuri ennen juhannusta valokuvaaja Hannu Hautalan ja kuvanveistäjä Kauko Kortelaisen näyttelyillä.

Alku on ylittänyt odotukset. "Kävijöitä on ollut jo tuhansia", sanoo Hoikkala.

Keskuksen kahvilan emäntä Taina Horppu suunnitteli etukäteen ehtivänsä käymään lähikaupassa täydentämässä varastoja korvapuustien ja villisikapiirakan leipomisen ja muiden töiden ohessa, mutta se osoittautui toivottomaksi. On ollut pakko tilata ruokaa tukusta.

Tuomas Hoikkala kunnosti Vuohijärven kirkon luonto- ja kulttuurikeskukseksi. Sen kellotapulissa ovat edelleen sodassa rajan taakse jääneen Säkkijärven kirkon kellot, jotka pelastettiin Suomen puolelle.
Tuomas Hoikkala kunnosti Vuohijärven kirkon luonto- ja kulttuurikeskukseksi. Sen kellotapulissa ovat edelleen sodassa rajan taakse jääneen Säkkijärven kirkon kellot, jotka pelastettiin Suomen puolelle.

Kesäisin Hoikkalan perheyritys työllistää 30 ihmistä ja ympärivuotisesti seitsemän, mukaan lukien Hoikkalan puolison.

Talous on vakaa, sillä toiminta perustuu pienin askelin etenemiseen suurten riskien tai lainojen ottamisen sijasta  ja loputtomaan työntekoon. "En voisi enää tästä pidentää työaikaani", sanoo Hoikkala.

Hän haaveilee siitä, että ehtisi perheen nuorimmaisen, 18-vuotiaan pojan, kanssa useammin läheiselle erämaamökille kalastamaan.

Uusia ideoita vyöryy Hoikkalan mieleen koko ajan. Anjalankosken entistä, nyt tyhjillään olevaa komeaa 1960-luvun kaupungintaloa uhkaa purkaminen, sillä sille ei ole löytynyt käyttöä eikä ostajaa.

Kouvolan Sanomien tekstiviestipalstalla joku ehdotti, että talo pitäisi lahjoittaa Hoikkalalle seudun virkistämiseksi.

"Kuinka ollakaan, minä olen aina ihaillut sitä rakennusta", sanoo Hoikkala. Ehkä hän jo näkee rakennuksen täynnä taidetta ja kulttuuria.

Hoikkalalla on useita lempilausahduksia: "Se, mitä etsit, etsii sinua", "Tee sitä mitä rakastat, rakasta sitä mitä teet" ja "Ihmisen tekee ihmiseksi toinen ihminen."

Hoikkala on korrekti ja diplomaattinen, ja hän on myös saanut kuulla olevansa naiivi.

"Sydämen kuunteleminen on ainoa oikea tie. Se on osoittautunut oikeaksi valinnaksi. Haluaisin jättää ympäristöni tuleville polville paremmassa kunnossa kuin, missä sen itse sain."

Outi Salovaara HS
Kouvola

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat