Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Armahduslaki tulee vero­pakolaisille kuin tilauksesta

Automaattisen tietojenvaihdon takia veropakolaisia uhkaa kiinnijääminen

Kotimaa
 
Nikolai Jakobsen
Euroopan komissio tutkii muun muassa Luxemburgin valtion ja yritysten välisiä verotukseen liittyviä sopimuksia.
Euroopan komissio tutkii muun muassa Luxemburgin valtion ja yritysten välisiä verotukseen liittyviä sopimuksia. Kuva: Nikolai Jakobsen

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus aikoo ottaa käyttöön armahduslain, jonka ansiosta varojaan ulkomaille vieneet voivat palauttaa rahojaan koti-Suomeen ilman pelkoa rikosoikeudellisista seurauksista.

HS:n haltuunsa saamasta lakiluonnoksesta käy ilmi, että laki olisi erityisen suotuisa kaikkein vauraimmille suomalaisille.

Ehkä mielenkiintoisinta armahduslaissa on kuitenkin sen ajoitus.

Veroparatiisit ja niiden avulla tehty laiton veronkierto sekä laillinen verosuunnittelu ovat nousseet viime vuosina kansainvälisen politiikan keskiöön. Esimerkiksi Euroopan komissio tutkii Luxemburgin, Alankomaiden, Belgian ja Irlannin yritysten kanssa tekemiä verotukseen liittyviä sopimuksia.

Painostus on tuottanut tuloksiakin.

Viimeistään vuonna 2018 käynnistyy automaattinen tietojenvaihto, jolloin valtiot saavat entistä enemmän tietoja pankkitalletuksista veroparatiisimaissa.

Tähän asti veroparatiiseista on saatu tietoja vain, mikäli viranomaiset ovat kyenneet esittämään täsmällisiä tietopyyntöjä. Näin ei usein ole, sillä veroparatiiseissa käytetään usein bulvaaneja eli sijaisjohtajia, ja tiedon kerääminen on hyvin hankalaa.

Automaattisen tietojenvaihdon takia monia veropakolaisia uhkaa kiinnijääminen.

Valtiovarainministeriön valmistelema lakihanke tuleekin kreivin aikaan veropakolaisille, joiden ei tarvitse pelätä rikosseuraamuksia, julkisuutta tai edes suuria jälkiveroja.

Veroparatiiseihin saa viedä varoja niin paljon kuin haluaa.

Käytännössä veroparatiiseissa olevat varat kiinnostavat verottajaa sen takia, että talletuksiin saattaa liittyä laiminlyöntejä pääoma- tai lahja- ja perintöverojen maksuissa.

Lainsäätäjiä kiinnostaa myös se, että raha palautuisi Suomeen ja se olisi mahdollisesti jouduttamassa talouskasvua esimerkiksi investointien kautta.

Varallisuusvero poistui Suomessa vuoden 2006 alussa.

Lakiluonnoksen valtiontaloudellisten vaikutusten valtiovarainministeriö uskoo olevan hämmentävänkin pieniä eli noin 1–10 miljoonaa euroa. Ruotsissa vastaava armahduslaki on lisännyt verotuloja vuosittain jopa 50 miljoonalla eurolla. Länsinaapuri on toki vauraampi kuin Suomi.

HS:n keräämien Luxemburgin sekä Sveitsin kaupparekisterin asiakirjojen perusteella ruotsalaiset ovat myös suomalaisia hanakampia hyödyntämään veroparatiiseja. Silti arvio verohyödyistä jää kovin pieneksi.

Mikä jää armahduslain hyödyksi, jos valtio ei saa juuri verotuloja lisää ja veropakolaisten kiinnijäämisen riski kasvaa muutenkin viimeistään 2018?

Ainakin niiden vauraiden veropakolaisten, jotka välttyvät rikosprosessilta, suurilta jälkiveroilta ja mahdolliselta julkisuuden häpeäpaalulta.

Laki olisi määräaikaisena voimassa ensi vuoden, mutta takaa tunnustaneille syytesuojan kuluneiden kymmenen vuoden verorikoksista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat