Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanha kaivo syynättiin perin pohjin – kaivovesi pitää tutkia säännöllisesti

Pukkilalaisen maatilan vanhan kaivon kunnostus alkoi ammattilaisen tarkastuksella

Kotimaa
 
Merja Ojansivu Sanni Mattila
Lauri Rotko
Kaivoveden laatu tarkastetaan laboratiotutkimuksilla. Vipe oy:n Pertti Virtanen ottaa vanhasta betonirenkaisesta peltokaivosta bakteerinäytettä Pukkilassa.
Kaivoveden laatu tarkastetaan laboratiotutkimuksilla. Vipe oy:n Pertti Virtanen ottaa vanhasta betonirenkaisesta peltokaivosta bakteerinäytettä Pukkilassa. Kuva: Lauri Rotko

Isäntä Timo Majakallion maatilan heinäpellon keskellä sijaitseva kaivo kaivettiin kuutisenkymmentä vuotta sitten. Itse hän oli vielä pikkupoika.

Kaivosta vedettiin vesijohto taloon ja "hyvää vettä on riittänyt siitä lähtien".

Fakta

Paljonko vesitutkimus maksaa?

 Kaivovesitutkimuksen hintaan vaikuttaa tutkittavien aineiden lukumäärä. Suomen ympäristökeskuksen (Syke) mukaan kaivovesitutkimuksen hinta on laboratoriosta ja tutkimuksen laajuudesta riippuen noin 40–200 euroa.

 Säteilyturvakeskuksen (Stuk) puoleen kannattaa kääntyä silloin, jos kaivossa epäillään olevan radioaktiivisia aineita, kuten radonia tai uraania. Stukin radonmääritys vesinäytteestä maksaa n. 126 euroa. Uraanin, radiumin ja poloniumin yhteismäärästä kertovan tutkimuksen saa 192 eurolla.

 Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran sivuilla on lista laboratorioista, jotka käyttävät vesitutkimuksissaan lainsäädännön mukaisia tutkimusmenetelmiä.

 Syken verkkosivuilla toimiva kaivoveden analyysitulkki auttaa arvioimaan kaivovesinäytteestä saatuja tuloksia. 

 

Lähde: Suomen ympäristökeskus

Suomessa on satoja tuhansia mökkejä ja omakotitaloja, joiden asukkaat käyttävät talousvetenään oman pihakaivon vettä. Kaivoja on kaikkiaan noin 70 0000 – 800 000 ja noin miljoona ihmistä juo kaivovettä.

Timo Majakallio on pyytänyt kaivoasiantuntija Pertti Virtasen sysmäläisestä Vesikaivohuolto Vipe Oy:stä tarkastamaan kaivonsa.

Syken ohjeistuksen mukaan kaivoveden laatu olisi syytä tutkituttaa 3–6 vuoden välein.

"Tällaisen betonirenkaisen kaivon vesi muodostuu tuolla rinteessä", Virtanen viittaa peltojen yläpuolella sijaitsevalle harjulle.

Hän kertoo, että kaivon lähiympäristöä pitää suojella saastelähteiltä, koska pohjavesi on vain muutaman metrin syvyydessä maanpinnasta. Haitalliset aineet eivät välttämättä maistu tai haise.

Majakallio seuraa vierestä, kun Virtanen kumartuu ottamaan kuvia lähes seitsemän metriä syvästä kaivosta. Betonirenkaiden liitoskohdat syynätään valonheittäjän avulla. Seuraavaksi Virtanen pukee steriilit muovihanskat käsiinsä ja ottaa muovipusseista kaksi pitkää putkea.

Vesinäytteiden otto on sertifioitua toimintaa, joka tehdään aina tiettyä kaavaa noudattaen. Oikeanlaisilla välineillä on merkitystä, ettei vesinäytteen sekaan joudu bakteereita, jotka vääristävät tutkimustulosta.

Ensimmäisestä putkesta Virtanen liruttaa vettä näytepulloon. Pullo lähtee Lahteen Rambollin laboratorioon, joka on Eviran hyväksymä. Näytteestä tutkitaan mikrobiologiset bakteerit. Toinen putkellinen vettä ulotetaan kaivon pohjalle ja vedestä tutkitaan rauta, mangaani, humus ja ph. Myös nitraatit tutkitaan, koska kyseessä on peltokaivo.

Pohjasta otettu vesi on sameampaa kuin pintavesi. Vertailukohdaksi Virtanen nostaa ilmaan pullon kirkasta vettä. Eron kyllä huomaa.

Virtanen kertoo Majakalliolle, mitä hän osasi odottaakin. Kaivon kansi kaipaa uusimista. Se ei ole tarpeeksi tiivis. Kannessa on oltava tarkastusluukku ja tuuletusputki.

"Tämä on ihan tyypillinen kaivo. Yli 90 prosenttia kaivojen vedenlaaturiskeistä liittyy kansirakenteiden heikkouksin", Virtanen summaa.

Virtanen toivoo, että ihmiset ymmärtäisivät suojella kaivojen ympäristöä esimerkiksi komposteilta ja jätelietteeltä, jotka voivat pilata veden. Kaikki kaivotyypit, myös porakaivot, kärsivät kaivoasiantuntijan mukaan samoista puutteista. Niitä ovat huoltamattomuus, huono pintavesisuojaus ja huterat kansirakenteet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat