Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uimavedet ovat tavallista viileämpiä – näin kylmää vettä on vain kerran 10–15 vuodessa

Kylmä sää on pitänyt sinilevät loitolla

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa
Urheimmat nauttivat rantaelämästä viime sunnuntaina Hangossa, viileästä vedestä huolimatta.
Urheimmat nauttivat rantaelämästä viime sunnuntaina Hangossa, viileästä vedestä huolimatta. Kuva: Heikki Saukkomaa

Uimavedet ovat keskimäärin 2–3 astetta tavanomaista kylmempiä.

"Vedet ovat reippaasti viileämpiä kuin tavallisesti. Yleensä vesien lämpötila on lähempänä 20 astetta kesäkuun lopulla", sanoo hydrologi Heidi Sjöblom Suomen ympäristökeskuksesta (Syke).

Artikkeliin liittyvät

Järvivesien lämpötila oli perjantaina eteläisen Suomen havaintopisteissä noin 14–16 astetta ja pohjoisessa 12–14 astetta. Syken mukaan vedet ovat yhtä kylmiä keskimäärin vain kerran 10–15 vuodessa.

Lämpimintä järvivesi oli Päijänteellä Sysmässä, jossa veden lämpötila kipusi 17,6 asteeseen. Kylmintä oli Kilpisjärvellä, joka oli aivan omissa lukemissaan 5,1 asteen lämpötilalla.

Sykellä on 33 uimavesien lämpötilan havaintopaikkaa eri puolilla Suomea.

Kylmä sää, tuulet ja sateet ovat pitäneet vedet kylminä. Tilanne voi muuttua nopeastikin.

"Jos kova hellejakso tulee päälle, vesien lämpötila voi nousta muutamankin asteen päivässä. Se vaatii kuitenkin hellelukemia ja melko tyyntä säätä. Jos tällaisena kelit jatkuvat, niin lämpötilat eivät nouse", Sjöblom arvioi.

Viileä ja tuulinen sää on tuonut mukanaan myös hyvää, sillä sinilevätilanne on ajankohtaan nähden keskimääräistä merkittävästi parempi. Viileys hidastaa levän kasvua, ja lisäksi tuulet hajottavat kasvustoja.

Tällä viikolla sinilevää havaittiin sisävesillä enemmän kuin viime viikolla, mutta määrä on edelleen pieni. Sinilevää oli 17 havaintopaikalla, ja niistäkin levää oli runsaasti vain kahdessa paikassa, Sipoon Savijärvessä ja Lempäälän Pyhäjärvessä. Kaikkiaan levähavaintopaikkoja on 264.

Merialueilla ei ole tehty lainkaan sinilevähavaintoja. Vesien lämmetessä sinilevätilanne saattaa kuitenkin muuttua nopeasti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat