Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salossa puhkesi erikoinen riita luvattomasta vedenotosta

Vesilaitos pumppaa Natura-pohjavettä sairaalan tarpeisiin

Kotimaa
 
Sami Kilpiö
Salon Veden vesilaitosesimies Harri Peltosalo Kirkonmäen ylävesisäiliöllä. Vedenpinta oli pahimmillaan noin metrissä.
Salon Veden vesilaitosesimies Harri Peltosalo Kirkonmäen ylävesisäiliöllä. Vedenpinta oli pahimmillaan noin metrissä. Kuva: Sami Kilpiö

Voiko Natura-alueelta pumpata pohjavettä luvatta, jos vesi uhkaa muuten loppua sairaalasta ja terveyskeskuksesta? Liikelaitos Salon Veden mielestä saa, joten yhtiö ryhtyi pumppaamaan talousvettä Hyyppärän Natura-alueelta toissa viikolla.

Päätöksen tehneestä vesiyhtiön toimitusjohtajasta Kalle Virtasesta on jätetty jo kaksi tutkintapyyntöä. Hän kertoo tehneensä päätöksen vedenotosta sen jälkeen, kun kaupungin keskustassa sijaitsevan Kirkonmäen ylävesisäiliön pinta laski alarajalle.

Artikkeliin liittyvät

"Tiesin, että päätöksestä tulee seuraamuksia, mutta veden pumppaaminen on pienempi vahinko kuin se, että sairaala olisi jäänyt ilman vettä."

Jos vedenpinta olisi laskenut vielä alemmas, se olisi vaikuttanut nopeasti esimerkiksi läheisten sairaalan ja terveyskeskuksen sprinklerijärjestelmiin.

Vesiongelmat alkoivat, kun Muurlassa käynnistettiin Salon itäisen ohitustien rakentaminen. Työmaan myötä neljän vedenottamon putkiyhteys jouduttiin katkaisemaan.

"Olimme ostaneet Halikosta vedenottamon, jonka olisi pitänyt turvata vedensaanti tällaisista tilanteista. Se jouduttiin sulkemaan, koska vedenlaadussa oli liian paljon ongelmia", Virtanen kertoo.

Virtanen kertoo yrittäneensä saada poikkeusluvan vedenotolle, mutta poikkeuslupaa myöntävää tahoa ei löytynyt.

"Tällainen poikkeustilanne voi tulla vastaan missä kunnassa tahansa. Sen olen nyt huomannut, että tiukan paikan tullen olet yksin. Kun pyrit kysymään apua eri instansseilta, yhtäkkiä ei enää löydy sellaista tahoa, josta saisi apua", Virtanen harmittelee.

Natura-alueen vedenottamoilta on nyt nostettu päivittäin 800 kuutiota vettä. Virtanen kertoo, ettei vedenotolla ole ollut vaikutuksia alueella sijaitsevan Kalattomanlammen vedenpinnan korkeuteen. Muista vaikutuksista esimerkiksi pohjavesien virtaamiin ei ole tietoa.

Virtasen päätös on poikinut jo kaksi tutkintapyyntöä. Someron ympäristölautakunta haluaa selvittää, syyllistyikö Virtanen ympäristörikokseen.

Poliisi voi saada kolmannenkin tutkintapyynnön, sillä Varsinais-Suomen ely-keskus päättää mahdollisesta tutkintapyynnöstä ensi viikolla. Keskus vaati vedenoton lopettamista heti kuultuaan siitä. Salon Vesi ilmoitti kuitenkin jatkavansa veden ottoa tämän viikon torstaihin asti.

Ely-keskus pyysi viime perjantaina Lounais-Suomen aluehallintovirastoa käynnistämään hallintopakkomenettelyn.

"En usko, että avi ehtii tekemään päätöstä torstaihin mennessä. Päätimme laittaa hakemuksen vireille sen varalta, jos vedenotto ei lopu tällä viikolla", ylitarkastaja Maria Mäkinen ely-keskuksesta sanoo.

Hän kertoo, etteivät vesiyhtiön perustelut vedenotolle vaikuta päätöksentekoon.

"Emme pysty käyttämään harkinnanvaraisuutta, sillä valvomme voimassa olevia lupia. Kun tässä rikottiin niin reilusti lupaehtoja, meillä ei ollut mahdollisuutta olla puuttumatta asiaan", Mäkinen sanoo.

Myös Salon kaupunki on vaatinut vedenoton lopettamista. Kaupunginjohtaja Antti Rantakokko toivoo, että vedenoton lopettaminen ensi viikolla on kaikkia osapuolia tyydyttävä kompromissi.

"Tässä hankalassa paikassa on niin sanotusti saatava kirkko keskelle kylää. Tietyssä mielessä ymmärrän vesiyhtiön toimintaa, mutta viranomaisten kanssa toimiessa pitää olla varovainen", Rantakokko sanoo.

Luvattomasta vedenotosta kertoi ensimmäisenä Salon Seudun Sanomat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat