Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tornionjokeen saattaa nousta liki 100 000 lohta

Tutkijat povaavat tästä vuodesta jo toista todella hyvää

Kotimaa
 
Tornionjoen lohien määrän kasvu oli asiantuntijallekin yllätys
Tornionjoen lohien määrän kasvu oli asiantuntijallekin yllätys
Luonnonvarakeskukseen kuuluva Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos tutkii vaelluslohien määrää Tornionjoessa. Toimittaja: Tapio Mainio, kuvaus ja leikkaus: Kai Tirkkonen

Tornionjokeen saattaa tänä kesänä nousta lähes yhtä paljon lohia kuin viime vuonna, jolloin kudulle nousi kaikkiaan yli satatuhatta lohta.

"Luultavasti tulee toiseksi paras lohen nousuvuosi pitkään aikaan", lohitutkija Atso Romakkaniemi Luonnonvarakeskuksesta (Luke) sanoo.

Artikkeliin liittyvät

Vuonna 2014 Tornionjoen lohisaalis oli 147 tonnia, yksilömääränä noin 18 000 lohta.

Määrä oli moninkertainen 2000-luvun keskisaaliiseen (42 tonnia) nähden.

Myös vuosina 2012 ja 2013 lohia nousi kudulle paljon.

Tämä kesä lupaa vapaa-ajankalastajille hyvää. Viileän alkukesän vuoksi Tornionjoelta on Romakkaniemen mukaan saatu hyvin kalaa.

"Joen luonnonpoikastuotantokin on erinomainen", sanoo Luken suunnittelija Ville Vähä.

Keskellä jokea sijaitsevalla tutkimuslautalla ahertaa seitsemän työntekijää. Poikasia otetaan kiinni, tutkitaan ja päästetään vapauteen kahden kuukauden ajan. Työ päättyy heinäkuussa.

Merelle syönnösvaellukselle lähtevät poikaset merkataan, mitataan ja punnitaan. Alas kohti merta uivista poikasista saadaan kiinni silti vain noin viisi prosenttia.

"Paino 30 grammaa ja pituus 160 milliä. Ensimmäisen merivuoden jälkeen lohi voi painaa jo 1,5 kiloa", tutkimusmestari Kari Pulkkinen sanoo.

Lohi palaa kotijokeen ensimmäisen, toisen, kolmannen ja muutamat vasta neljännen merivuoden jälkeen. Kolmen merivuoden jälkeen lohi saattaa painaa jo yli 15 kiloa.

"Kymmenen vuotta sitten oli hyvä jos rysästä sai 500 lohen luonnonpoikasta päivässä. Nyt niitä on tullut jopa 8 000 päivässä. Paras päiväsaalis on ollut 17 000 poikasta", Vähä sanoo.

1990-luvulla Tornionjokeen pääsi nousemaan kudulle vain muutama tuhat lohta. Sama tilanne oli useissa Itämereen laskevissa joissa.

Tilanteeseen havahduttiin, jolloin kalastusta ryhdyttiin vähentämään EU:n johdolla. Useat maat, kuten Suomi ja Ruotsi asettivat myös kansallisia lisärajoituksia lohenkalastukselle.

"Vaelluspoikasmäärät ovat kasvaneet 100 000 poikasesta noin 1,5 miljoonaan poikaseen. Tornionjoen lohen kalastus on nyt kestävällä pohjalla", Romakkaniemi sanoo.

Tapio Mainio HS
Tornio

Kai Tirkkonen
Juuso Jalkanen (vas.) ja Ville Vähä työssään tutkimuslautalla Tornionjoella.
Juuso Jalkanen (vas.) ja Ville Vähä työssään tutkimuslautalla Tornionjoella.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat