Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Konsultit saavat kuntien rakennus­urakoista jo 250 miljoonaa euroa – summa on kasvanut nopeasti

Kun kaupungit vähentävät omaa väkeään, suururakoihin palkataan konsultti

Kotimaa
 
Rio Gandara HS
Polartekin turvallisuuskoordinaattori Jari Kiema (oik.) valvoo Vantaan Korsossa tehtävää vanhustenkeskuksen peruskorjausta. "Monilla työmailla päätoteuttajan kanssa joudutaan keskustelemaan työturvallisuudesta tai laadusta viikoittain." Kiemaa opastaa Kari Tasanko.
Polartekin turvallisuuskoordinaattori Jari Kiema (oik.) valvoo Vantaan Korsossa tehtävää vanhustenkeskuksen peruskorjausta. "Monilla työmailla päätoteuttajan kanssa joudutaan keskustelemaan työturvallisuudesta tai laadusta viikoittain." Kiemaa opastaa Kari Tasanko. Kuva: Rio Gandara HS
Sarjassa selvitetään yli 100 000 asukkaan kaupunkien rahankäyttöä ja ostoja yksityisiltä toimijoilta.
OSA 3

Kunnat ja kaupungit ostavat yhä enemmän konsulttiyritysten palveluksia julkisissa rakennushankkeissa.

Konsulttiyritykset laskuttavat kuntien teettämistä rakennusurakoista jo noin 250 miljoonaa euroa vuodessa. Summa on kasvanut kymmenillä miljoonilla euroilla muutaman viime vuoden aikana.

Asia selviää alan etujärjestön Suunnittelu- ja konsultointiyritykset ry:n tilastoista.

Konsulttien entistä ahkeramman käytön syynä on kaupunkien omien organisaatioiden oheneminen.

Kaupungit hallinnoivat kiinteistöjään, mutta peruskorjauksiin ja uudisrakentamiseen palkataan herkästi työrukkaseksi konsultteja.

"Erityisosaamisen tarve on aina vain lisääntynyt", sanoo Turun kiinteistöliikelaitoksen johtaja Jouko Turto.

"Maailma on mennyt siihen, että omat organisaatiot ohenevat ja keskittyvät lähinnä omistamiseen. Etenkään pienemmissä kunnissa ei ole omaa osaamista, ja rakennuttaminen ostetaan ulkoa", Turto jatkaa.

Konsultteja käytetään juuri urakoiden suunnitteluun tai valvontaan. Yhä useammin niille annetaan myös projektin vetovastuu suunnittelusta, toteutuksesta ja valvonnasta.

Suururakoiden suunnittelussa konsulttien käyttö kaupungin oikeana kätenä on jo pääsääntö. Esimerkkejä tästä ovat Tampereen pikaraitiotie ja rantatunneli tai Lahden matkakeskus.

"Ei Tampereellakaan ole sellaisia resursseja, joilla pikaraitiotien kokoinen hanke voitaisiin polkaista käyntiin", sanoo Lauri Merikallio Vison-konsulttiyrityksestä. Vison kuuluu pikaraitiotien hankintakonsulttiryhmään.

Rakennuttajavastuussa olevan konsultin palkkio on tyypillisesti 2–4 prosenttia kokonaishinnasta, jos konsultti on mukana sekä suunnittelussa että valvonnassa. Kymmenen miljoonan euron urakassa se tarkoittaa 200 000–400 000:ta euroa.

Saadaanko verorahoille näin vastinetta?

"Pääsääntöisesti saadaan. Kaikki ei tietysti mene kuin elokuvissa", sanoo Vantaan kaupungin rakennuttajapäällikkö Juha Vuorenmaa.

"Mutta ainakin meillä tämä on ihan resurssikysymys. Ellei itse ehditä, otetaan konsultti. Usein laitamme itse projektit mahdollisimman pitkälle alkuun, ja varsinaisen toteutuksen aikainen konsultointi saatetaan myydä ulos", Vuorenmaa sanoo.

Esimerkki tästä on parhaillaan tehtävä Korson vanhustenkeskuksen peruskorjaus. Vantaa suunnitteli työn itse ja palkkasi Polartek-yrityksen työmaa-aikaiseksi valvojaksi ja ohjeistajaksi. Polartekin palkkio viiden miljoonan euron urakasta on prosentti eli noin 50 000 euroa.

"Resurssisyistä otettiin konsultti. Omalla organisaatiolla oli paljon töitä", Vuorenmaa sanoo.

Konsulttien käyttö myös parantaa osaamista ja antaa joustovaraa, kaupunkien toimialajohtajat sanovat. Jos kaupungeilla olisi yhä mittavat omat organisaatiot, ne olisivat osan ajasta toimettomina urakoiden määrän vaihtelun vuoksi.

"Mitä enemmän on rakennettavaa, sitä enemmän käytetään konsultteja. Eivät hankkeet muuten syntyisi. On myös perusteltua täydentää kaupungin omaa osaamista", Lahden toimitilajohtaja Mauri Koistinen sanoo.

Koistinen uskoo, että näin syntyy myös jonkin verran säästöä. Hänen mukaansa kaupungit ovat kuitenkin ulkoistaneet osaamistaan paikoin jo hiukan liikaa.

"Omien valvontaresurssien lisääminen olisi perusteltua. Erityisesti talotekniikka monimutkaistuu koko ajan, ja olisi hyvä että sitä tietoa olisi talossa enemmän", Koistinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat