Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Penttilä: Team Finland lamaannuttaa

Keskuskauppa- kamarin mukaan Team Finlandista on tullut byrokraattinen

Kotimaa
 
Rio Gandara HS
Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan Risto E.J. Penttilän mukaan Team Finland -konsepti voidaan vielä pelastaa, kunhan valtion rooli mietitään uudelleen.
Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan Risto E.J. Penttilän mukaan Team Finland -konsepti voidaan vielä pelastaa, kunhan valtion rooli mietitään uudelleen. Kuva: Rio Gandara HS

Suomen ja suomalaisten yritysten menestymistä maailmalla edistävä Team Finland -konsepti on pikemminkin lamaannuttanut yritysten toimintaa kuin vauhdittanut sitä.

Näin katsoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä.

Fakta

Mikä Team Finland?

 Team Finland -verkosto edistää Suomen ja suomalaisten yritysten menestymistä maailmalla.

 Se kokoaa yhteen yritysten kansainvälistymistä, Suomeen suuntautuvia investointeja ja Suomen maakuvaa edistävät valtiorahoitteiset toimijat ja niiden tarjoamat palvelut.

 Team Finlandiin kuuluu neljä ministeriötä sekä ministeriöiden ohjauksessa olevia toimijoita.

 Toimijat ovat Teollisuussijoitus, Finpro, Tekes, Finnvera, ely-keskukset, VTT, Finnfund, Finnpartnership, Suomalais-venäläinen ja suomalais-ruotsalainen kauppakamari sekä kulttuuri- ja tiedeinstituutit.

"Team Finlandin hallintoa on kehitetty kolme vuotta, jona aikana yritysten aidot omat verkostot ovat ottaneet takapakkia. Maakunnista on alkanut kuulua hätähuutoja", Penttilä sanoo.

Esimerkiksi Kuopion alueen kauppakamari ilmaisi tiistaina huolensa siitä, että Pohjois-Savossa hyvin liikkeelle lähtenyt Team Finlandin alueellinen toiminta uhkaa hyytyä alueellisen koordinoinnin puutteeseen.

"Team Finland -työ ei tällä hetkellä ole keskeinen osa kenenkään työnkuvaa, ja alueellinen kansainvälistyvien yritysten palvelu on vailla koordinointia", kauppakamarin tiedotteessa sanotaan.

Samoja ongelmia on ollut muun muassa Etelä-Pohjanmaalla ja Tampereella.

Penttilän mukaan Team Finland -konsepti voidaan vielä pelastaa, jos käytetään yhä tehokkaammin olemassa olevia verkostoja, kuten kauppakamareita, kauppayhdistyksiä ja kaupungeissa pitkään toimineita ryhmiä.

"Peli ei ole vielä menetetty. Team Finland on hyvä idea, jos sen hallinto saadaan kuntoon. Se tarkoittaa sitä, että valtion rooli pitää mieltää uudelleen. Team Finlandin pitää olla kehityksen vauhdittaja eikä uusi julkinen byrokratia", Penttilä näkee.

"Valtion pitäisi pohtia konseptissa sille kuuluvia asioita, kuten rajaesteiden helpottamisia. Kun rakennusfirma menee Ruotsiin, se haluaa tietää, koska sen pitää alkaa maksaa arvonlisäveroa", Penttilä jatkaa.

Kun Team Finland -konsepti lanseerattiin syyskuussa 2012 yrittäjien, yritysten, kauppayhdistysten ja vientirinkien keskuudessa vallitsi Penttilän mukaan oikea hurmoshenki.

"Pian innostus laantui, kun toimijat huomasivat, että huoltojoukkueesta eli valtion virkamiehistä tulikin pelaajatiimi. Tämä oli virhe alusta saakka."

Penttilän mukaan Team Finlandia päätettiin käyttää hallinnonuudistamisen välineenä.

Tilanne hänen mielestään jumiutui, kun vastuu Suomessa siirrettiin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksille eli ely-keskuksille, joiden resursseja on vähennetty. Penttilän mukaan valtion pitäisi kysyä yrityksiltä mitä ne tuekseen tarvitsevat.

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka (kok) pitää kritiikkiä Team Finland -verkostosta moitteiden sijaan tervetulleena keskusteluna.

Toivakka kertoo, että verkoston kotimaanpalveluita on aktiivisesti kehitetty viime vuodesta lähtien.

Kun vienti ei vedä, vastaus ei ole Penttilän mukaan se, että viranomainen lähtee ohjaamaan yrityksiä.

"Suurin ongelma on, että valtio ottaa kädestä kiinni ja vie yrityksen maailmalle. Siihen käytetään verorahoja, ja samalla yrittäjältä ja yritykseltä viedään pois vastuuta. Yritysten tulee vastata itse omasta kasvustaan, ja niinhän ne tekevätkin."

Ministeri Toivakka haluaa painottaa, että valtio ei voi kansainvälistyä yritysten puolesta.

"Julkiset toimijat ovat aina vain tukemassa ja mahdollistamassa yritysten kansainvälistymistä", hän sanoo.

Toivakan mukaan yrittäjien palaute Team Finlandin kotimaanpalveluista on koskenut erityisesti puutteellista tiedonkulkua.

"Yritykset eivät tunne palveluita tarpeeksi hyvin. Myöskään rahoituspalvelut eivät aina kohtaa."

Penttilän mukaan suomalais-ruotsalainen ja suomalais-venäläinen kauppakamari ovat hyviä esimerkkejä siitä, kuinka yritysten ja valtion yhteistyö toimii, kun ei harrasteta valtiokeskeistä politiikkaa, vaan hyödynnetään olemassa olevia verkostoja.

"Nämä kaksi kauppakamaria ovat osoittaneet voivansa käyttää valtion tukea tehokkaasti. Valtio tukee niitä juuri hyödyntämällä jo voimassa olevia verkostoja. Nyt on kuitenkin pohdittu tämänkin järjestelmän lopettamista", Penttilä ihmettelee.

Hän luottaa siihen, että uusi hallitus ryhtyy viemään Team Finlandia oikeaan suuntaan. Hallituksenkin haaste hänen mukaansa on, että sen usko elinkeinopolitiikan voimaan on suuri.

"Kun nähdään ongelma, nähdään, että se voidaan ratkaista elinkeinopolitiikan voimin. Ei esimerkiksi nähdä, että valtio voi myös olla estämässä tai hankaloittamassa yritysten toimintaa", Penttilä sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat