Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lomabensa on nyt poikkeuksellisen halpaa

Amerikkalaiset autoilijat nostavat kesäbensan hintaa Suomessa

Kotimaa
 
Katarina Sällylä HS
"Tällaisena kun pysyisi, niin hyvä olisi", Jasmin Hedman sanoo bensan hinnasta. Hedman ei pidä bensaa varsinaisesti halpana, mutta siedettävänä. Hän käy Vantaan Nesteen Kirkkotien asemalla tankkaamassa, koska siellä polttoaine on yleensä edullista.
"Tällaisena kun pysyisi, niin hyvä olisi", Jasmin Hedman sanoo bensan hinnasta. Hedman ei pidä bensaa varsinaisesti halpana, mutta siedettävänä. Hän käy Vantaan Nesteen Kirkkotien asemalla tankkaamassa, koska siellä polttoaine on yleensä edullista. Kuva: Katarina Sällylä HS

Bensan hinta on taas noussut kesäksi, mutta on silti edellisvuosiin verrattuna matalalla. Esimerkiksi vuosi sitten kesäkuussa 95E10 maksoi noin 1,62 euroa litra, kun tänä vuonna se maksaa 1,55 euroa litra.

Tällä vuosikymmenellä bensa on ollut kesäkuussa nykyistä halvempaa vain vuonna 2010, jolloin litran 95-oktaanista sai 1,448 eurolla.

Hinnat ovat nousseet tänä vuonna tasaisesti. Tammikuussa litra 95E:tä maksoi 1,367 euroa.

Raakaöljy on ollut tänä vuonna verrattain halpaa, selittää Nesteen hinnoittelupäällikkö Olli Pyykönen.

Tammikuussa öljytynnyri maksoi 47 dollaria, nyt 60–65 dollaria.

"Alkuvuoden hinta oli mielestäni liiankin alhainen ottaen huomioon kysyntä- ja tarjontatekijät", sanoo Öljy- ja biopolttoaineala ry:n toimitusjohtaja Helena Vänskä. Nyt ollaan hänen mukaansa normaalitilanteessa.

Perinteisesti autoilijat ovat saaneet varautua siihen, että bensan hinta nousee lomakaudeksi. Syynä tälle on autoilun lisääntyminen koko pohjoisella pallonpuoliskolla. Erityisesti yhdysvaltalaisten autoilijoiden lähteminen tien päälle nostaa bensan hintaa myös suomalaisilla huoltoasemilla.

Myös autojen määrä lisääntyy, kun kesäautot otetaan talleista maanteille. Öljy- ja biopolttoaineala ry:n mukaan kesäautoilla ei kuitenkaan ole merkittävää vaikutusta bensan hintaan. Niillä ajetaan nimittäin yleensä vain lyhyitä matkoja.

Säät ja erilaiset suuret urheilutapahtumat, kuten olympialaiset, vaikuttavat autoiluun. Jos sataa tai televisio näyttää ruudun ääreen naulitsevia tärkeitä kisoja, auton rattiin ei huvita tai ennätä lähteä.

Loppuviikosta bensa oli Suomessa halvimmillaan Lahdessa, jossa J. Kärkkäisen asemalta litran 95E:tä sai 1,479 eurolla. Kalleinta oli Enontekiöllä. Siellä aineesta sai pulittaa 1,645 euroa litralta.

Vänskä ei lähde arvailemaan bensiinin litrahintoja loppukesäksi, mutta toteaa, ettei mitään merkittäviä hintoja nostavia tekijöitä kuten polttoaineveronkorotuksia ole näköpiirissä.

Kirkkotien Neste-asemalla Vantaalla 95E-bensiini maksoi perjanaina 1,509 euroa litralta. Svetogorskin ja Tallinnan hinnat ovat perjantailta, Haaparannan hinta torstailta.
Kirkkotien Neste-asemalla Vantaalla 95E-bensiini maksoi perjanaina 1,509 euroa litralta. Svetogorskin ja Tallinnan hinnat ovat perjantailta, Haaparannan hinta torstailta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat