Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppositio perää rahoja työllisyyteen

Puolueet myös aikaistaisivat syksyn lisätalousarviota lokakuun lopulta

Kotimaa
 
Vesa Moilanen Lehtikuva
Kari Uotila (vas), Touko Aalto (vihr) ja Pia Viitanen (sd) esittelivät puolueidensa vastalausetta maanantaina Pikkuparlamentissa.
Kari Uotila (vas), Touko Aalto (vihr) ja Pia Viitanen (sd) esittelivät puolueidensa vastalausetta maanantaina Pikkuparlamentissa. Kuva: Vesa Moilanen Lehtikuva

Sdp:n, vihreiden ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmät peräävät hallitukselta työllisyyttä tukevaa lisätalousarviota. Se tulisi tuoda eduskuntaan heti syysistuntokauden alussa eikä vasta lokakuun lopulla, kuten on aiottu.

Kolme oppositiopuoluetta esitteli maanantaina ensimmäistä yhteistä vastalausettaan hallituksen lisätalousarvioon, jonka pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus jätti ennen juhannusta.

Fakta

Hallituksen ensimmäinen lisätalousarvio

 Uusi hallitus antoi ensimmäisen lisätalousarvion eduskunnalle juhannuksen jälkeen.

 Talousarvio lisää valtion lainanottoa 56 miljoonaa euroa.

 Suurin yksittäinen määrärahan lisäys on 112 miljoonan pääomitus Talvivaaran kaivokseen.

 Hallitus on kuvaillut lisäbudjettia tekniseksi, mutta opposition mukaan se sisältää poliittisia linjauksia.

 Eniten keskustelua on syntynyt työllisyys- ja kehitysyhteistyörahojen puutteesta.

Lisätalousarviota ruodittiin maanantaina myös eduskunnan täysistunnossa. Hallitus ei ehdottanut työllisyysmäärärahoihin lisäystä, vaikka valtiovarainvaliokunnan selvityksen mukaan tämän vuoden varsinaiseen talousarvioon sisältyvät työllisyysvarat on jo pitkälti käytetty. Vielä sitomatta olevan määrärahan osuus vaihtelee ely-keskuksissa 5–20 prosentissa.

Työllisyysmäärärahojen arvioidaan loppuvan monin paikoin jo alkusyksyllä. Ely-keskusten mukaan lisämäärärahan tarve olisi 110 miljoonaa euroa.

Vihreitten ja vasemmistoliiton mukaan määrärahojen loppuminen vaarantaa paikoin muun muassa rahoituksen uusien yritysten perustamiseen ja nuorten oppisopimuskoulutukseen.

"Perussuomalaiset moittivat tämän vuoden varsinaisen budjetin työllisyysmäärärahoja, mutta nyt, kun heillä olisi ollut mahdollisuus puuttua asiaan, niin mitään eivät esitä", sanoo kansanedustaja Kari Uotila (vas).

Työttömyyden kasvu on ollut ennakoitua nopeampaa. Toukokuussa työttömyysaste nousi 11,8:aan, kun se oli vuosi sitten 10,7 prosenttia. Pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut vuoden takaisesta 20 prosenttia.

Vasemmiston ja vihreitten vastalauseessa vaaditaan hallitusta myös arvioimaan talouspoliittisia linjauksiaan työllisyyden, tasa-arvon, tulonjaon ja oikeudenmukaisuuden näkökulmasta.

Päästökauppatulotkin tulisi vastalauseen mukaan ohjata kehitysyhteistyöhön, kuten edellinen eduskunta päätti.

Kyseessä on liki 38 miljoonan euron summa, joka on nyt tarkoitus käyttää budjetin yleiskatteeksi. Hallitusohjelman mukaan käyttötarkoitus oli määrä muuttaa vasta ensi vuonna.

Talvivaaran kohtalosta vastalause perää hallitukselta päätöstä viimeistään syyskuussa.

Vastalauseen lisätalousarvioon jättivät myös Rkp:n ja kristillisdemokraattien eduskuntaryhmät. Niidenkin mukaan päästöoikeuksien huutokaupasta saadut tulot tulisi tänä vuonna ohjata ilmastorahoitukseen ja kehitysyhteistyöhön, kuten vuoden 2013 kehyspäätöksessä linjattiin.

Myös Rkp ja kristillisdemokraatit vaativat työllisyyden hoitoon keskittyvää lisätalousarviota heti syksyn alkuun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat