Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mika Aaltola: Suhtautumisessa puolustukseen nopea muutos

Kotimaa
 

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi, että suomalaisten suhtautumisessa puolustukseen on tapahtunut muutos.

"Eheän kannatuksen saaminen kansalliselle puolustukselle on selkeä muutos. Itse en olisi uskonut, että se voi tapahtua näin nopeasti", Aaltola sanoo.

"Isänmaallisuus on nousussa, patriotismi on nousussa."

Aaltolan mukaan Ukrainan sodan alkamisen jälkeen syntyi kansallinen refleksi, jossa suomalaiset havahtuivat asioiden kylmäpäiseen tarkasteluun.

"Luulen, että Suomessa tämä on ruohonjuuritasolta poliittiseen johtoon ulottuva prosessi. Se on tapahtunut ikään kuin itsestään. On vaikea analysoida, onko tätä jotenkin viety tai johdettu tietoisesti vai onko tämä tapahtunut kuin itsestään."

Aaltola sanoo, että Ukrainan ja Krimin tapahtumien jälkeen syntyi häiriötila, joka vaati Suomessa johtajuutta. Käänne tapahtui viime syksynä.

"Viime vuoden elokuussa Suomessa ruvettiin saamaan koneistoa käyntiin ja yhteiskuntaa mobilisoitua siten, että saatiin tunnetta siirtymään ihan käytännön tekoihin asian kääntämiseksi strategisen johtajuuden kielelle", Aaltola arvioi.

"Luulen, että presidentti Niinistö on ollut tärkeä taustataho. Äkkijyrkkä käännös viime vuoden huhtikuussa olisi ollut ehkä hankalaa. Kovasti korostetaan, että suunnitelmallisuutta ei ole, että päätökset on tehty jo ennen kriisiä."

Aaltola arvioi, että reserviläiskirjeet sekä Puolustusvoimien toimet ilmatilan loukkauksissa ja sukellusveneen etsinnässä ovat antaneet kansalle tunteen asioiden pysymisestä kontrollissa.

"Reserviläiskirjekin olisi voinut mennä parodiaksi, mutta se ei mennyt. Se kertoo, että suomalaiset ovat mobilisoituneet."

Muutokset näkyvät myös julkisuudessa. Aaltola kuvaa viimeisen vuoden aikana tapahtunutta muutosta vedenjakajaksi, jossa "on päästy eroon poutasään kielikuvista ja etäisestä suhteesta maanpuolustukseen".

"Olemme päässeet siihen, että käsittelemme Suomen maanpuolustusta mielenkiinnolla, osallistumme keskusteluun ja ihmiset seuraavat sitä kannattaen. Resonoijia on huomattavasti enemmän kuin ennen", Aaltola sanoo.

"Onhan se ennenkuulumatonta, että koko Suomen poliittinen kenttä kannattaa puolustusmäärärahojen palauttamista korkeammalle tasolle. Jotain on tietysti täytynyt tapahtua koko poliittisessa ilmapiirissä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat